Toistaiseksi Suomen markkinoilla olevien sähkömoottoriveneiden hintalapuissa on tavannut komeilla kuusinumeroisia lukemia, mutta Bella tuo sähkövaihtoehdon kuusimetristen avoveneiden tyypilliseen ja tavanomaiseen hintaluokkaan. Zeron ajovalmiiden pakettihintojen kerrotaan alkavan 39 000 eurosta. Lisävarusteita on kasattu neljään pakettiin käyttötarkoituksen mukaan. 

Myynti tapahtuu netin kautta ja luovutukset rajataan muutamiin noutopisteisiin, joissa Zeroja on myös nähtävillä. Vähän malttia vielä tarvitaan, sillä toistaiseksi nettisivuilta löytyy vain lomake, jolla voi ilmaista kiinnostuksen Zeroa kohtaan. Varsinaisen myynnin aloitus tapahtuu myöhemmin kesällä.

Rauhalliseen retkeilyyn

Bella Zero 6.3 on "hollantilaistyyppinen" avovene, jonka valmistaa puolalainen Corsiva Yachting. Zero on modifioitu Corsiva 650 Tender -mallista. Entuudestaan sen päämarkkinat ovat olleet etenkin Alankomaiden kanavilla sekä Keski-Euroopan sisävesillä. Ominaisuudet sopivat hyvin myös Suomen saaristo- ja rannikkoalueille sekä sisävesille.

Zero on kalustettu ja viimeistelty retki- ja oleskelukäyttöön sopivaksi. Siinä on keulassa tilava U-sohva, jonka keskelle saa pöydän ja takana poikittainen peräsohva. Ohjauspaikka on peräsohvan keskellä, ja sen edessä on siro ohjauspulpetti, joka itse asiassa muistuttaa enemmän purjeveneen pedestaalia eli ruoritolppaa kuin moottoriveneen ohjauspulpettia.

Perämoottori on piilotettu täysleveän ja korkean peräkannen sisälle. Moottorikaivoon asennetun Stream-sähköperämoottorin taustalla on ruotsalainen yritys, jonka omistajiin Nimbus Group kuuluu. Nimbus omistaa myös Bellan.

Zerossa olevan sähkömoottorin maksimiteho on 47 kilowattia (64 hv) ja jatkuva teho 33 kilowattia (45 hv). Virtaa varastoidaan 26 kilowattitunnin ajoakkuun. Moottorin ja akun muodostaman voimalinjan käyttöjännite on 96 volttia. Voimalinjan yhteispaino on 250 kiloa, josta moottorin osuus on 90 ja akun 160 kiloa.

Järkeväksi matkanopeudeksi suositellaan 5–7 solmua, jolloin virtaa riittää noin 30–15 meripeninkulman matkaan tai 6–1,5 tunnin ajaksi. Tarvittaessa voi hyödyntää 11 solmun huippunopeutta, mutta se verottaa huomattavasti toimintamatkaa ja -aikaa. Lataus tapahtuu tavallisesta verkkovirtapistorasiasta ja kestää 10 ampeerin virralla 12 tuntia ja 16 ampeerin virralla 9 tuntia. Akun käyttöiäksi lupaillaan noin 2 000 latauskertaa.

Suomalaiseen päiväretkiveneilyyn avoveneellä Bella Zero tuo uudenlaisen vaihtoehdon. Se edellyttää tinkimistä nopeudesta ja ehkä myös toiminta-alueesta, mutta tarjoaa tilalle paikallisesti päästöttömän, äänettömän ja käyttökuluiltaan edullisen vaihtoehdon vesillä liikkumiseen. 

www.bellaboats.fi/zero