Hollannista on tullut jo pitkään muutakin kuin perinteisiä takakajuutalla ja ulko-ohjaamolla varustettuja teräsristeilijöitä. Yksi muotoilun ja tilankäytön eturivin uudistajista on ollut De Boarnstream, jonka Boarncruiser Elegance -sarjan mallit on sekä muotoiltu että sisustettu nykyaikaisesti. 

Kuvista uutta Elegance 1440:stä ei tunnista uppoumarunkoiseksi teräsveneeksi, vaikka juuri sitä se on. Tehoa on sen verran, että Boarncruiserilla pärjää kelissä kuin kelissä myös merellä. Sitä ei ole suunniteltu vain sisävesille, mitä A-kategorian tyyppihyväksyntäkin alleviivaa. Vakiomoottorina on 180-hevosvoimainen Volvo Penta D4-180, optiona saa toisen samanlaisen. 

Parikoneasennus ei tässä tapauksessa tuplaa nopeutta, vaan sillä haetaan etenkin käsiteltävyyttä ja turvallisuutta avomeriolosuhteisiin. Matkanopeudet asettuvat moottorivalinnasta riippuen hieman alle tai yli kymmeneen solmuun. Tankkitilavuudet on mitoitettu avomerikäyttöön ja pidempikestoiseen matkantekoon: polttoainetta mahtuu 1 600, makeaa 950 ja jätevettä 400 litraa.

Kansitiloiltaan 1440 Elegance on selkeä. Keulassa on aurinkopatjan lisäksi myös sohva, ja kannella näyttäisi olevan suurista säilytystiloista kielivät luukut. Sivukannet ovat molemmilla puolilla yhtä leveät ja esteettömät. Yli 4,5 metrin kokonaisleveys antaa pelivaraa.

Kattolinja jatkuu taka-avotilan ylle, joten kattoon saa avattavat liukukattoluukut sekä kansisalongin että avotilan yläpuolelle. Taaempi on haitarimallinen kangaskattoluukku. Verhomaisille kuomuseinille on takaseinän reunoilla säilytystilat, josta ne saa liu’utettua esiin. Styyrpuurin laidassa on yhä yleisemmäksi käyvä kulkuportti ja uimatasolle johtaa kulkuväylä avotilan kookkaan sohvaryhmän molemmilta puolilta. 

Avotilan alla on uimatasolle avautuva tilava varasto, jonka lattia on kuvassa vuorattu uimatason tapaan tiikkiturkilla.

Sisätilojen tilaratkaisu on nykyaikaisille cabincruisereille tyypillinen. Veneen molemmille laidoille levittyvä pentteri on kansisalongin takareunassa, josta tarjoilu sujuu yhtä hyvin avotilaan kuin kansisalongin u-sohvalle. Sen etureunan selkänoja on taittuva, joten sohvan etupäätyyn muodostuu matkan ajaksi kasvot ajosuuntaan istuttava apukuskin paikka.

Mallimerkinnän CS-lisäkirjaimet tulevat sanoista Center Sleeper ja tarkoittavat siis keskiveneeseen sijoitettua mastercabinia eli omistajapariskunnan sviittiä. De Boarnstreamin mukaan 1440 Elegancen keskikajuutta on maailman suurin alle 15-metristen veneiden luokassa. Ja kyllä se poikkeuksellisen tilavalta pohjapiirroksessa näyttääkin.

Keulakajuutta ja styyrpuurin laidalla oleva kolmas kajuutta ovat tavallisempaa kokoa. Jälkimmäisen voi kalustaa yhden hengen makuukajuutan sijaan myös toimistoksi. Sitä vastapäätä olevaan yhteistoilettiin pääsee käytävän ohella myös suoraan keulakajuutasta.

Majoituskannen ja kansisalongin välinen portaikko on sijoitettu poikkeuksellisesti mutta onnistuneelta vaikuttavasti styyrpuurin laidalle ohjaamon ja pentterin väliin. Monista nykyisistä cabincruisereista poiketen ohjaamossa ei ole sivukannelle johtavaa liukuovea.

Boarnstreamilla ei ole Suomessa myyjää, joten lisätietopyynnit ja kaupankäynnin avaukset tehdään suoraan valmistajalle.

www.boarnstream.com