Sähkövenemalleja saati pelkästään sähköveneisiin keskittyviä venemerkkeja syntyy yhä harvakseltaan. Ihan yhtä harvinaista – ellei vielä harvinaisempaa – on uuden puuvenemerkin putkahtaminen markkinoille. Kuopiossa kaikessa hiljaisuudessa kehitetty ja rakennettu Elwood on molempia.

Oikeastaan pitäisi kai puhua komposiittiveneestä, vaikka Elwood valmistetaan kotimaisesta puusta. Perustana on epoksikyllästetty runkopalkisto, ja ulkopinnat on kuidutettu kirkkaalla epoksilla laminoiden. Lopputuloksena on kestävä ja helppohoitoinen, mutta ulkonäöltään klassisen kaunis puuvene.

Ensimmäinen valmistunut Elwood malli on 550e HT. Mallinumero kertoo pituuden, mihin nähden vene on poikkeuksellisen kapea, sillä leveys on vain 1,5 metriä. Sähköveneen hyötysuhteen kannalta sekä keveys että alhainen kulkuvastus ovat oleellisia asioita, ja solakka muoto palvelee molempia.

Moottorina on kotimainen Oceanvoltin 8 kilowatin (11 hv) sähkömoottori, joka on yhdistetty perinteiseen akselivetoon. Ajoakkuna on Cleantronin litiumakusto, jonka kapasiteetti on 11,4 kWh. Vakiovarusteena olevalla 16 ampeerin verkkovirtalaturilla latausajaksi muodostuu noin neljä tuntia. Lisävarustelistalta saa lisää akkukapasiteettia, 1,5 kilowatin bensiinikäyttöisen varavoimalähteen ja aurinkopaneelin.

Vakioakulla Elwoodin keskimääräiseksi toimintamatkaksi ja -ajaksi ilmoitetaan viiden solmun nopeudella 8 tuntia ja 40 meripeninkulmaa ja 7 solmun nopeudella 3,5 tuntia ja 25 meripeninkulmaa. 10 solmun maksiminopeudella toiminta-aikaa leikkaantuu tuntiin ja 20 minuuttiin, jossa ehtii ajamaan 13 meripeninkulmaa.

Elwood 550e HT:n suositushinta on 60 760 euroa. Mallistoon kuuluu myös 650e ja 750e -mallit, ja kaikki koot on saatavana joko avoimena DC- tai osittain katettuna HT-versiona. Veneilykauden 2021 Elwood malleja on saatavilla rajallinen erä.

www.elwood.fi