Uivassa esitellään tänä vuonna useampiakin venemalleja ensimmäistä kertaa maailmassa. Kotimaisille valmistajille tulevan mallivuoden uutuuksien ensiesittely kotitantereella on ihan luontevaakin. Niistä tämän vuoden Uivan "satoon" kuuluvat esimerkiksi uusi Sargo 31, Grandezza 37 CA sekä Silver Raptor DCZ.

Ulkomaiset venemerkit säästävät uutuuksiensa esittelyt yleensä kotitantereelle tai isommille areenoille, kuten syyskuun Cannesin, Southamptonin tai Genovan venemessuille. Esimerkiksi ruotsalainen Nimbus on ilmoittanut julkistavansa uuden C9:n elo-syyskuun vaihteessa Tukholman uivassa ja ranskalainen Jeanneau uuden Merry Fisher 605 Marlinin syyskuun lopulla La Rochellen ja Southamptonin messuilla.

Virallisista lanseerausajankohdista huolimatta molemmat uutuudet nähdään jo tällä viikolla Uivassa.

Jeanneaun uutukainen laskettiin Helsingissä veteen viikonloppuna. Se on ranskalasimerkin pienin katettu malli, ja suunniteltu yksinkertaisen käytännölliseksi kala- ja yhteysveneeksi.

5,6 metrin pituuteen nähden MF 605 Marlin on leveä (2,45 m) ja pystylaitainen, joten tilaa on yllättävän paljon ja vene tuntuu pituuttaan suuremmalta. Liikkuminen on helppoa, sillä ohjauskatoksessa ei ole takaseinää ja ohjaamon, taka-avotilan, styyrpuurin leveän kulkukannen sekä poteromaisen etuavotilan lattiat ovat yhdellä ja samalla korkeudella.

Erityinen innovaatio on liukuva kojelauta. Sen ansiosta Marlinia voi ajaa tarpeen mukaan joko avotilassa seisten tai säältä suojassa ohjauskatoksesta. Katoksen voi sulkea hytiksi lisävarustelistalta löytyvällä kuomuseinämällä. Vähän myöhemmin vaihtoehdoksi on lupailtu tulevan myös kiinteä, ovella varustettu takaseinä.

Merry Fisher 605 Marlinin suositushinta 100-hevosvoimaisella Mercury perämoottorilla varustettuna on 35 900 euroa. Se on samaa tasoa esimerkiksi Suomen myydyimmän ohjaushyttivenemallin TG 5.9:n ja Quicksilver Captur 605 Pilothousen kanssa.

www.jeanneau.com

www.nauticalpartners.fi