Torqeedo on huviveneisiin tarkoitetun sähköpropulsion edelläkävijä, joka kuuluu tätä nykyä Deutz-konserniin. Malliston huipulla on tähän asti ollut Deep Blue -sisä- ja perämoottorit kahtena tehoversiona. Tosin sähkömoottorin tehon määrittäminen ja vertaaminen polttomoottoreihin ei ole ihan suoraviivainen juttu, edes Torqeedolle.

Se on nimittäin tähän asti käyttänyt Deep Blue -versioista mallimerkintöjä 40i ja 80i. Mallinumerot kuvaavat sitä, kuinka moni hevosvoimaista polttomoottoria Deep Blue -versiot vastaavat, pikku-iin kertoessa kyseessä olevan sisämoottorin. Eli Torqeedo antaa ymmärtää Deep Blue -versioissa olevan 40 ja 80 hevosvoimaa.

Esimerkiksi 80i:n teknisistä tiedoista irtoaa kuitenkin monen muunlaisiakin lukemia: valmistaja ilmoittaa moottorin hetkelliseksi huipputehoksi 66 kilowattia (90 hv) ja jatkuvaksi tehoksi 55 kW (75 hv). Lisäksi taulukosta löytyy rivi propulsive power eli vapaasti suomennettuna työntövoimateho, jonka Torqeedo määrittelee suuremmaksi kuin 32,4 kW (44 hv).

Suomen maahantuoja Oy Brandt Ab tyytyy omissa spekseissään ilmoittamaan Deep Bue 80i:n tehoksi 50 kW (68 hv). Tuohon lukemaan viittaa uusimmassa lanseeraustiedotteessa myös Torqeedo, kun se kuvailee uuden Deep Blue 100i:n olevan tuplasti Deep Blue 80i:tä tehokkaamman. Uudessa 100i:ssä mallimerkinnän numero on siis vaihtunut lennossa kuvaamaan kilowatteja aiempien hevosvoimien sijaan. 100 kilowattia on 136 hevosvoimaa.

Mallivuodelle 2019 myös aiempien Deep Blue -mallien mallinumerot muuttuvat kilowateiksi. 40i on jatkossa 25i ja 80i on 50i. Vastaava muutos tehdään myös perämoottoriversioiden mallimerkintöihin: 40/80 R muuttuu 25/50 R:ksi.

Deep Blue 50i:n tavoin 100i:stä tuodaan myyntiin kaksi versiota. 100i:n tapauksessa ne ovat 900 ja 2400. Deep Blue 100i 900 on raskaan työn raataja, joka tuottaa tehonsa alhaisella, 900 r/min käyntinopeudella. Se on tarkoitettu suuriin ja raskaisiin huvijahteihin ja työveneisiin.

Selvästi korkeammalla kierroslukualueella operoiva Deep Blue 100i 2400 on puolestaan suunniteltu nopeampiin ja kevyempiin eli lähinnä liukuviin moottoriveneisiin. Torqeedo lupailee 100i:n nostavan väkevän 390 newtonmetrin väännön ansiosta veneen nopeammin liukuun kuin vastaavan tehoisella polttomoottorilla varustettuna.

Uudet tehokkaamman moottorit kuluttavat myös enemmän virtaa, joten niiden rinnalla tuodaan markkinoille myös uusi 40 kilowattitunnin akkupaketti. Se perustuu edellisen 30 kWh akun tavoin BMW:n i3-sähköautossa käytettävään litium-ioninakkuun. Uuden akun 30 prosentin energiakapasiteetin kasvu on saavutettu ilman akun koon tai painon kasvattamista. Kehityksen ansiosta uuden akun energiatiheys on noussut lukemaan 144 Wh per kilo.

Toistaiseksi Deep Blue 100 -moottori on julkistettu vain i-sisämoottoriversiona. Se voi toimia itsenäisenä päämoottorina tai osana Torqeedon hybridijärjestelmää, jossa polttomoottorina toimii älykkäästi ohjautuva dieselgeneraattori. Nykyisen perämoottoriveneiden suosion aikana voidaan olettaa, että i-versioiden lisäksi Deep Blue 100 tulee todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin saataville myös R-perämoottorina.

www.torqeedo.com

www.torqeedo.fi