Hanse Yachts kasvaa Ryckin julkistamisen myötä seitsemän venebrändin valmistajaksi. Hanse, Dehler ja Moody kattavat purjevenemarkkinat, Fjord, Sealine ja Ryck puolestaan moottorivenesegmentit. Kaikki kuusi mainittua valmistetaan Saksassa Greifswaldissa, Ryck-joen rannalla. Seitsemäs brändi on ranskassa luksuskatamaraaneja valmistaja Privilege.

Hansen tiedetään jo pidempään seuranneen mielenkiinnolla pienten ja keskikokoisten moottoriveneiden markkinoita. Se oli tiettävästi neuvottelupöydässä, kun Bella-Veneet myytiin ja Brunswick kaupitteli Sea Rayta.

Kun kaupoilla ei tärpännyt, olisi Hanse voinut laajentaa Fjordin tai Sealinen mallistoja, mutta molemmilla on aika vakiintunut asema ja identiteetti. Loppujen lopuksi kokonaan uuden merkin luominen on jopa aika looginen vaihtoehto, varsinkin kun viime vuosina uusia venebrändejä on tuntunut syntyvän menestyksellä kuin sieniä sateella.

Yksi niistä on Axopar, joka on selvästi Hansen tähtäimessä. Yhtä hyvin vertailukohtaa voi hakea Nimbuksen uusista T-sarjan malleista.

Ryckin ensimmäinen malli on 280. Se esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle Cannesin venemessuilla syyskuussa. Ryckin tavoite on olla laadukas, moderni ja mukautuva, mutta kohtuuhintainen. Kooltaan yhdeksän metrinen Ryck 280 vastaa Nimbuksen T9:ä, mutta hinnaltaan T8:a.

280:n luomisessa apuna on ollut englantilaisen Bill Dixonin studio. Dixonin käsialaa ovat myös muun muassa uuden sukupolven Sealinet, joten yhteistyökuvio on Hanselle tuttu.

Ryckille on annettu nykyaikaiset piirteet, arkea unohtamatta. Sivuprofiili on matalan linjakas, mutta laidat eivät ole tavattoman matalat. Rungon ja kannen saumaa ja kylkiä suojaa törmäyslista ja keulaan saa ankannokan helpottamaan sekä ankkuroitumista että kulkemista terävän "kirveskeulan" yli.

Rungossa on kaksi porrasta, ja vene on suunniteltu luonnollisesti perämoottorille. Tehdasasennuksena saa 250-, 300- tai 350-hevosvoimaisen Mercury Veradon ja kojelautaan yhden tai kaksi Garminin 12-tuumaista ruutua. Ryckille on myöskehitetty oma mobiilisovellus nimeltä MyRyck Safety Cloud, joka tuo kännykkään monia toimintoja, kuten lokikirjan, sijainnin seurannan sekä esimerkiksi akkujen varaustilan ja tankkien täyttöasteen seurannan. 

Kansiratkaisu on tasapuolisesti ympärikuljettava eli kajuutan ruffia ja ohjaamoa kiertää molemmilla puolilla yhtä leveät kulkukannet.  Varsinaisen avotilan turkki on kauttaaltaan tasainen ja yhdessä tasossa ohjaamosta, kajuutan ovelta ja sivukansien alusta aina uimatasojen kärkiin saakka.

Ulkovarustusta ja myös kalustusta voi valita varsin monipuolisesti. Perustan muodostavat ohjaamossa vierekkäin olevat erillisistuimet ja avotilassa perästä paapuurin laidalle taittuva kulmasohvan runko, joka pitää sisällään säilytystiloja. 

Sohvan saa joko kiinteällä tai taittuvalla selkänojalla ja sohvan eteen pöydän, jolloin myös laajennus isommaksi aurinkotasoksi on mahdollinen. Ohjaamon istuimien taakse on valittavissa pentterilipasto, jonka saa joko kaksiliekkisellä liedellä tai grillillä. Lisää ulko-oleskelutilaa on keulassa, joko istumapaikkojen tai laajemman loikoilutason muodossa.

Oleellinen osa kokonaisuutta on T-top, jonka voi valita joko mustana tai valkoisena – tai olla ilman.

Keulakannen alla on joko verhoilematon varasto, joka toimii esimerkiksi isojen harrastevälineiden säilytys- ja kuljetustilana, tai parivuoteella ja kaapistolla varustettu kajuutta. Toiletti on aina ovella suljettavaa mallia ja varustettu vesi-wc:llä.

Valintoja on paljon, mutta lopputuloksena saa juuri sitä mitä haluaa. Valintojen pohjalle Ryck on laatinut kuusi malliversiota, jotka ovat Speed & Performance, Cruise & Swim, Trips & Weekends, Surf & Fun, Fish & Barbecue ja Dive & Climb. 

Niihin on valittu valmiiksi eri aktiviteetteihin sopivia varusteita ja perusteita. Loput vai rakentaa itse Ryckin nettisivujen 3D konfiguraattorilla, joka tuntee myös Suomen verokannan. Pakettihinnat alkavat reilusta 100 000 eurosta, mutta lisävalinnat kasvattava summan nopeasti 120–150 000 euroon. Sekin on koko- ja kilpailijaryhmä huomioiden vielä varsin kilpailukykyinen lukema.

Suomessa Ryck solahtaa luontevasti Hansen maahantuojan HanSailin valikoimiin. Ensimmäinen Ryck 280 on jo tilattu, ja se saapuu Suomeen vielä kuluvan vuoden aikana.

www.ryckyachts.com 

www.hansail.fi