Aquador, Paragon, XO ja Axopar. Siinä on Mattilan ideoimat aiemmat venemerkit, ja samalla aika vahva pohja seuraavalle. Varsinkin Axoparin läpimurto maailman venemarkkinoille on ollut yksi 2000-luvun menestystarinoita.

Mattilan uusin venemerkki on siis Saxdor, jonka taustalle perustettiin lokakuussa suomalainen Saxdor Yacts Oy. Veneiden valmistus tapahtuu Puolassa Saxdorin omassa tuotantolaitoksessa. Saxdor Yachts Oy:n toimitusjohtajana toimii aiemmin muun muassa Boat Worldissa työskennellyt Ludvig Liljeqvist ja myyntijohtajana Hydrolink Boatcenteristä siirtynyt Max Malmström.

Saxdor Yachtsin ensimmäinen venemalli on aidosti yllättävä: suhteellisen pieni, edullinen ja erikoinen avovene. Kuusi metriä pitkä ja 2,3 metriä leveä 200 Sport kulkee 100-hevosvoimaisella Mercury-perämoottorilla noin 34 solmua ja paketti maksaa veroineen alle 30 000 euroa. Tehokkain moottorivaihtoehto on 175-hevosvoimainen V6, jolla huippunopeus nousee yli 45 solmuun. 

Hyvien ajo-ominaisuuksien perustana on kahdella portaalla varustettu hydrodynaamisesti tehokas ja keulasta terävä v-runko. Perämoottoriversion lisäksi Saxdor tutkii myös mahdollisuutta kehittää 200 Sportista vesisuihkupropulsiolla varustettu versio.

Konseptiltaan Saxdor 200 Sport on uniikki. Valmistaja kuvailee sitä vesiskootteriksi, jossa yhdistyy vesijetin kätevyys ja helppokäyttöisyys avoveneen turvallisuuteen ja mukavuuteen. Mattilan ideat ja suunnitelmat on hionut lopulliseen muotoon tunnettu suunnittelutoimisto J&J Design.

Vakiona Saxdor 200 Sport on varustettu korotetulla keulakannella, keskipulpetilla, kolmenistuttavalla satulapenkillä ja avoimella takakannella. Vaihtoehtoinen, noin 2 500 euroa maksava kalustepaketti pitää sisällään ohjaamon pari-istuimen ja kahden istuttavan takapenkin, mutta oheisen pohjakuvan perusteella ohjauspulpetti pysyy samana ja ratti keskellä.

Kojelautaan saa lisävarusteena jopa kaksi 9-tuumaista monitoiminäyttöä (2 960 €), ja ohjaamon katteeksi muodikkaan t-top-katoksen (2 300 €). Myös keulakannen aurinkopatja (550 €) ja kuvissa silmiin osuvat laitojen ikkunat (540 €) ovat lisävarusteita.

Saxdorin myynti käynnistyi viime perjantaina, mutta varsinainen markkinoille lanseeraus tapahtuu syyskuussa Cannesin venemessuilla. Sitä ennen tarjolla on Limited Launch Edition -malli, jonka verollinen tehdashinta 100-hevosvoimaisella Mercurylla on painettu alle 25 000 euroon. Suomen jälleenmyyjänä toimii Nylund's Boathouse, jolla on myös Viron ja Tanskan vähittäismyyntioikeudet.

Vakiomalli 200 Sportin rinnalla tarjotaan paremmin varusteltua 200 Pro Sportia. Tehokkaimmat moottorivaihtoehdot eli 150-hevosvoimaisen ProXS:n ja 175-hevosvoimaisen V6:n saa vain Pro-malliin. Pron vakiovarustelisiä ovat muun muassa sporttiratti, kansipinnoitematto tavaratilan luukussa ja trimmitasot.

Saxdor-mallisto ei tule jäämään vain 20-jalkaiseen, vaan suunnitelmissa on nopea laajentuminen parin seuraavan vuoden aikana aina 50-jalan kokoluokkiin saakka. Nettisivut vihjaavat jo 32- ja 40-jalkaisista mallisarjoista.

www.saxdoryachts.com

www.nylundsboathouse.com