Silent 62 Tri-Deck perustuu 60-jalkaiseen malliin, jonka kansisalongin katolla on ollut mittavasti aurinkopaneeleja ja suhteellisen ”pieni” (21 m2), piilotettu yläohjaamo. Uuteen 62:een on luotu täysmittainen yläkansi, jonka rinnalla tavalliset flybridget kalpenee. Lattiapinta-alaa on yhteensä 50 neliömetriä.

Vaihtoehtoja on mietittäväksi kolme. Avoversio on tehty ulkoilmaihmisille sopivaksi, varsinkin jos Silent 60:n peräkannen ja keulan oleskelutilat vaikuttavat jäävän vähän vajaiksi.

Avoversion yläkannella on tavanomaiseen tapaan ohjauspiste ja rutkasti ulko-oleskelutilaa, ja tilakokonaisuus soljuu sulavan saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Takimmaisena on koko yläkannen leveydeltä aurinkotasoa, keskellä täysimittainen baarikeittiö ja ruokailutila, edessä oleskelu- ja matkustuspaikkoja. Lähes koko yläkannen mittainen HT-kate muodostaa asennuspaikan Silentin konseptiin kuuluville aurinkopaneeleille ja varjostaa sen verran, että yläkannella oleskelu on mahdollista myös tropiikissa. 

Suljetussa versiossa HT-katetta täydentää tuuli- ja sivulasit sekä lasiliukuovista muodostuva takaseinä. Tuloksena on baarikeittiöllä ja ruokailuryhmällä varustettu 18 neliömetrin sky lounge, joka tarjoaa ilmastoinnin mukavuuden ja 360 asteen näkymät ympäristöön. Sky loungen taakse jää 32 neliön terassi sohvineen ja aurinkotasoineen.

Kolmas versio muuttaa kolmannen kerroksen parivuoteella ja erillisellä kylpyhuoneella varustetuksi omistajan sviitiksi, jonka oma kattoterassi kruunaa. Ollaan kirjaimellisesti muiden yläpuolella.

Pääkannen kansisalongissa on valoisuutta ja väljyyttä kaikkien 50 neliön edestä. Pentteri on sijoitettu paapuurin takakulmaan, mistä tarjoilu käy sujuvasti sekä sisään että ulos takakannelle. Keulakannelle pääsee suoraan etuovesta, joten kiertoliike sinänsä ruhtinaallisen leveiden sivukansien kautta ei ole tarpeen.

Molempien runkojen peräosat on muotoiltu laajoiksi uimatasoiksi, joiden välissä on hydraulinen lavetti. Lavetille mahtuu poikittain 4,2-metrinen apuvene ja uimatasoille vesijetti pitkittäin. Silent 62:n kokonaisleveys on 9 ja kokonaispituus 19 metriä. Painoa on ”vain” 30 tonnia, mihin on päästy hiilikuiturakenteita monin paikoin hyödyntämällä.

Majoituskannen – tai tässä tapauksessa kansien – tilaratkaisuiksi on paljon vaihtoehtoja. Makuukajuuttoja voi olla kolmesta kuuteen, samoin toiletteja. Kaikissa tapauksissa kajuutoissa on joko pari- tai erillisvuoteet ja toileteissa suihkukaappi tai -komero. Kenenkään ei siis tarvitse majoittua kerrosvuoteeseen tai vierailla vieraissa vessoissa. 

Ehkä hämmästyttävintä Silentissa on kuitenkin sen aurinkovoimaratkaisu. Silent lupaa, että tällä jahdilla voi ajaa päästöttömästi ja pelkällä aurinkovoimalla jopa 100 meripeninkulmaa päivässä viikosta toiseen, kun käytetään 6–8 solmun matkanopeutta. Käyttökulujen luvataan siis olevan perinteisiin moottorijahteihin verrattuna olemattomat.

Katolle sijoitetut 42 tehokasta aurinkopaneelia tuottavat standardiolosuhteissa 17 kWp eli piikkikilowatin (17 000 W) tehon, mikä takaa sähköntuotannon omavaraisuuden. Pahan päivän – tai useampien perättäisten olosuhteiltaan pahojen päivien – varalle on varavirtageneraattorit, joiden avulla voidaan tarvittaessa ylläpitää myös suurempaa matkanopeutta pidempään. Tyyppihyväksyntä on tehty A-kategoriaan eli valtamerikäyttöön. Yksi mielenkiintoinen optio on liitovarjoa muistuttava vetopurje, jonka voi nostaa 70–140-metrin korkeuteen vetämään.

Sähkömoottori-, generaattori- ja akkupakettivaihtoehtoja- on useita. Generaattoria käytetään vain akkujen lataukseen, potkureita pyörittää aina sähkömoottorit. Silent 60:n moottorivaihtoehdot ovat 2 x 50, 2 x 200 tai 2 x 340 kilowattia, generaattori 100- tai 150-kilowattinen ja litiumakustojen kapasiteetti 143, 225 tai 286 kilowattia. Jotain samansuuntaista lienee tarjolla myös rungoiltaan metrin pidempään 62:een. Huippunopeuksien voi odottaa asettuvan moottorivalinnasta riippuen noin 12 ja 20 solmun välille. 

Silent 62 Tri-Deckin verottomaksi lähtöhinnaksi ilmoitetaan 2 427 000 euroa, mikä tuntuu varsinkin tiloihin ja tekniikkaan nähden pikkurahalta. Vakiovarusteluetteloa ei ole julkisesti eritelty, mutta valmistaja lupaa siihen kuuluvan useita sellaisia varusteita, joista muut veloittavat ekstraa. Toki harva Silentin ostajakaan perusveneeseen tyytyy, vaan ne varustellaan yksilöllisesti ostajan toiveiden mukaisesti. Kolme asiakasta on jo ilmoittautunut ja omansa tilannut, yksi Euroopasta ja kaksi USA:sta.

www.silent-yachts.com