Ensimmäisenä välineenä on Valkama-sähkövenemalliston ensimmäinen tuotantoon ja lanseerausvaiheeseen ehtinyt malli Picnic Cruiser, ja sen Founders Edition -ensierä. Se lanseerataan komeasti Yhdysvalloissa, Rhode Islandin Newportissa järjestettävän legendaarisen The Ocean Race -purjehdustapahtuman toimitsijaveneenä, jolla tapahtumassa kyyditään toimitsijoiden lisäksi myös lehdistöä ja vip-vieraita.

Valkama Picnic on 5,1 metriä pitkä, alumiinista tehty liukuvarunkoinen avovene. Tiedotteen rivien välistä voi lukea, että erilaisia malliversioita on tulossa useampia. Julkistetussa Cruiser-versiossa tilankäyttö vaikuttaa tehokkaalta. Takimmaisena on tuttuun tapaan kookkaat uimatasot ja keulassa kulkemiseen soveltuvan keulakannen jatkeena korotettu turkkitaso.

Poikkeuksellisen eteen viedyn keskipulpetin takana näyttäisi olevan vähintäänkin kohtuullisesti tilaa sekä pentterilipastolle että u-sohvalle, joka on viisimetristen avoveneiden luokassa oikeastaan ennennäkemätön kalustekombinaatio.

Turkki on pinnoitettu pehmeällä Eva-pinnoitteella. Jääkaapille on paikka sohvan päädyssä ja pentterivarustukseen kuuluu keraamiselta sähköliesi. Pentterin takaseinustaan saa ylös taittuvan tiikkipöydän, mutta pesualtaasta ei ole mainintaa eikä havaintoa.

Tekniikasta ei kerrota vielä kovin tarkkaan, mutta ilmoitettu 30 kilowatin sähkömoottori ja 36 kilowattitunnin ajoakku täsmäävät täysin yhdysvaltalaisen Flux Marinen kesällä julkistettavaan sähköperämoottoriin, josta on netissä vasta tarkoituksellisen epätarkkoja pikselikuvia.

Valkama lupailee tiedotteessa Picnicin liukunopeusalueeksi 11–21 solmua ja toiminta-ajaksi parhaimmillaan jopa kahta tuntia. Kotisivuilla puolestaan puhutaan 18 solmun huippunopeudesta ja 1,5–2 tunnin toiminta-ajasta, mikä tarkoittaisi huippunopeuden olevan hieman rajoitettu, jotta akun kestoa on saatu kasvatettua. Uistelunopeuksilla kulutukseksi kerrotaan 0,5 kW, eli yhdellä latauksella pitäisi pystyä ajelemaan jo useampi päivä.

Valkama ilmoittaa vuoden 2023 tuotannoksi 30 venettä, joista 20 toimitetaan USA:n markkinoille paikallisen teknologiakumppanin (tämäkin täsmää Flux Marineen) ja 10 jää Eurooppaan ja myös Suomalaisten saataville. Taskuja joutuu tosin kaivamaan aika syvältä, sillä Valkama Picnic Cruiser Founders Editionin hinnaksi ilmoitetaan 83 900 euroa. Viisimetrisen perus-Busterin bensakoneella saa 30 000 eurolla.

www.valkama.com