Yamaha kuvailee Harmoa kokonaisvaltaiseksi ja älykkääksi teknologiapaketiksi, joka sisältää sähkömoottorin, kaukohallintalaitteen ja joystick-ohjaussauvan. Kaksi jälkimmäistä eli sähköinen Drive-by-Wire-kaasukahva ja yksimoottoriasennuksiinkin sopiva HelmMaster EX -josytick ovat jo käytössä ja saatavilla Yamahan viimeisimmissä polttomoottorimalleissa. Perämoottorin Yamaha on sen sijaan sähköistymisen yhteydessä ajatellut melko lailla uusiksi.

Ideologia on kuitenkin ennallaan: Harmo on peräpeiliin pultattava perämoottori, johon on integroitu itse moottori ja sen vaatima voimansiirtolaitteisto. Virta tuodaan moottorille kaapeleilla ulkoiselta akulta, samaan tapaan kuin bensa letkuja pitkin tankista polttomoottorille. Perämoottoriveneen konstruktiota ei siis tarvitse miettiä uudelleen.

Innovaatioita ja irtiottojakin löytyy.

Muotoilultaan ja kooltaan Harmo muistuttaa enemmän vetolaitetta kuin perinteistä perämoottoria. Matalalinjainen ”konekoppa” ja riki kääntyvät kipatessa täysin ylös vedestä täysin peräpeilin ulkopuolella, eikä konekoppa käänny ohjauksen mukana, joten varsinaista moottorikaivoa ei tarvita. Ratin kääntäminen tai joystick-ohjaimen taivuttelu kääntävät siis vain rikiä, mikä mahdollistaa suuren kääntökulman ja siten entistä tarkemman ohjattavuuden.

Kenties suurin muutos entiseen on perinteisen potkurin korvaaminen sähkömagneettisella rimdrive-kehävetoteknologialla, jossa potkurin ulkokehälle asennettu vetokehä parantaa työntövoimaa etenkin alhaisilla nopeuksilla ja parantaa siten sähkömoottorin hyötysuhdetta. Harmon tarkempia teknisiä tietoja, kuten tehoa, ei ole vielä kerrottu, mutta Yamahan mukaan Harmo toimii myös suuremmissakin, aina 21-jalkaisissa veneissä. Tarvittaessa Harmo soveltuu myös monimoottoriasennettavaksi.

Euroopassa italialaisen Venmarin valmistava Respiro on ensimmäinen venemalli, johon Harmo on saatavilla. Venetsialainen, vuonna 1969 perustettu Venmar on erikoistunut ylellisten vesitaksien ja yksityisalusten suunnitteluun ja tuotantoon. Respiro on valmistettu hiilikuidusta ja mahongista, ja painaa vain 700 kiloa.

www.yamaha-motor.eu

www.yamaha-motor.fi