Mallivuodelle 2006 esitelty Yamarin 76 DC oli aikanaan järisyttävä uutuus Pohjoismaisilla daycruiser-markkinoilla. Se oli perämoottorilla varustettujen DC-veneiden kiistaton kuningas: iso ja tehokas mutta silti mukava ja hyvin varusteltu, ja myyntimenestys oli sen mukaista. Vuonna 2014 esiteltiin 79 DC, joka on edelleen kehitetty versio alkuperäisestä 76 DC:stä. Se on sinnitellyt Yamarin-mallistossa aina näihin päiviin saakka. 

Alun perin niin ei ollut tarkoitus, sillä ensimmäinen korvaaja 76/79 DC:lle esiteltiin jo vuonna 2016. Tuolloin julkistetun 81 DC:n tarina Yamarinina jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Yamarinin silloinen omistaja Kesko päätti luopua veneliiketoiminnasta. Siinä yhteydessä Yamarin-tuotemerkki ja valtaosa mallistosta siirtyivät Yamahan omistamalle Inhan Tehtaille, mutta 81 DC:n ja parin muun uuden Yamarin-mallin muotit ja valmistusoikeudet Brandt-konsernin TerhiTecille, joka kehitti niistä uusia Silver-malleja: esimerkiksi Yamarin 81 DC jalostui Silver Raptoriksi.

Järjestelyn myötä Inhan Tehtaat pääsi aloittamaan Yamarinin mallistouudistuksen puhtaalta pöydältä. Uuteen DC-sarjaan on sen jälkeen esitelty mallit 60 DC, 63 DC, 67 DC ja 88 DC. Käytännössä 76/79 DC:n vihdoin korvaavalle ja Uivassa ensiesiteltävälle uudelle 80 DC:lle on siis mallistossa hyvin tilaa. Lienee selvää, että aikanaan daycruiser-sarja täydentyy vielä ainakin yhdellä seiskalla alkavalla mallilla.

Uuden 80 DC:n suunnittelu alkoi kaksi vuotta sitten. Suunnittelupohja on laaja, sillä Yamarinin oman väen lisäksi mukana on ollut erityisesti rungon suunnitteluun ja toimivuuteen keskittynyt helsinkiläinen R2 Marine, muotoilija Miika Heikkisen Northern Works sekä italialainen venesuunnittelija Marco Casalli, jonka tehtävä oli haastaa perinteisen pohjoismaisen daycruiserin designratkaisu.

Lopputuloksena on maailmanlaajuisille markkinoille suunniteltu kahdeksanmetrinen daycruiser, jossa yhdistyy innovatiivisella tavalla pohjoismaisen daycruiserin ja etelä-eurooppalaisen walkaround/sundeck-venetyypin ominaisuuksia.

Uudenlainen ajattelu näkyy erityisesti keulakannen toteutuksessa. Pohjoismaiseen daycruiser-tyyliin hyvin ohjaamoa ja matkustamoa suojaava tuulilasi on täysleveä ja läpikuljettava, mutta aukeava ruutu on veneen keskilinjan sijaan paapuurin laidalla. Sen jatkeena keulakannella on syvennetty ja kaiteilla suojattu kulkuväylä. Ratkaisussa yhdistyvät turvallinen ja esteetön kulkuväylä keulaan ja tasainen keulakansi, joka voidaan varustaa mukavaa oleskelua varten aurinkopatjalla.

Keulakannen alla on kajuutta, joka vaikuttaa suurten ikkunoiden ansiosta avaralta. Paapuurin puolelta kkulkusyvennyksen alta on löytynyt tila mukavan oloiselle divaanille, jonka vieressä olevasta runkoikkunasta aukeaa muikeat merimaisemat. Keulapiikissä on parivuode ja styyrpuurin laidalla erillinen, sähkötoimisella vesi-wc:llä varustettu toiletti. Lisäksi kajuutan portaikon takaa työntyy avotilan alle veneen keskilinjalle pituussuuntaan asemoitu toinen parivuode.

Daycruiserien tapaan 80 DC:n tilankäytön keskipiste on kuitenkin kookas avotila, jossa mahtuu seurustelemaan mukavasti jopa kahdeksan henkeä. Monille Yamarinin DC-malleille tyypilliseen tapaan myös 80 DC:n ohjaamossa on paripenkki, joka selkänoja eteen taittamalla laajentaa ja muuttuu osaksi perän kulmasohvaa. Sohvan takaselkänoja taittuu puolestaan peräkannella alas vaakatasoon, jolloin aurinkotaso on vaivattomasti valmis käytettäväksi.

Paapuurin laidalla on kaksi istumapaikkaa lisää ja niiden välissä tehokas pentterilipasto, jonka varustukseen kuuluu liesi, jääkaappi, allas, säilytystiloja sekä aputasoksi avautuva kansi.

Keulan lisäksi myös peräkannelle ja pitkälle moottorin sivuille ulottuville uimatasoille on selkeä kulkureitti. Pintapehmeä Softdeck-turkkipinnoite kuuluu vakiovarustukseen ja avotilan kuomulle on väljäksi mainittu kuomutalli.

Moottorina on Yamahan premium-sarjan 300-hevosvoimainen V6-perämoottori, joka voidaan varustaa lisävarusteena autopilotin sisältävällä joystick-hallintalaitteella. Kojelaudassa on vakiona 16-tuumainen Yamarin Q -monitoiminäyttö, mutta tilaa myös lisävarusteena saatavalle tuplanäytölle. Kahden 16-tuumaisen näytön myötä kosketusnöyttöjen pinta-ala on 80 DC:n kokoluokassa poikkeuksellisen suuri.

www.yamarin.com