Kun Terhi ehosti suurimman moottorivenemallinsa, se aloitti tärkeimmästä eli ohjaamon erillisistuimilla varustetusta 475 BR:stä, joka korvattiin toissa vuonna 480 BR:llä ja 480 Sportilla. Niiden ero on vain tuulilasissa, joka on Sportissa viistompi ja matalampi. Peräpenkiltä ajettavan 475 Twin C:n vuoro oli viime vuonna. Kevyen faceliftin tulos on 480 TC.

Ohjaamon mitoitukset ovat osuneet kohdilleen. Istuma-asento on hyvä, jopa peräpenkiltä ajettavien parhaimmistoa. Selkänoja on mukana muutenkin kuin vain muodon vuoksi, se tukee oikeasti ala- ja ristiselkää ja jaloille on tilaa. Silti hallintalaitteet ovat hyvin käsillä. Tuulilasi ja vakiovarusteisiin kuuluva pulpettien väliovi suojaavat peräpenkillä istuvia mainiosti ajoviimalta.

Ajokuomun saa lisävarusteena ja sille on selkänojan takana talli, tosin ahtaanpuoleinen sellainen.

Tilojen osalta TC:n vahvuus on BR- ja Sport-malleja kookkaampi etuavotila, joka soveltuu satunnaiseen kalastukseen, tavarankuljetukseen tai jopa neljän hengen istuskeluun. Lisävarustelistalta löytyy aurinkotasokin, joka on selvästi suurempi kuin sisarmalleissa.

Säilytystiloissa ja etenkin niiden monipuolisuudessa 480 TC peittoaa monet paljon suuremmatkin pulpettiveneet. Köysille löytyy keulasta ja peräkulmista lokerot, isompia esineitä saa keula- ja peräpenkin sekä pulpettien uumenissa oleviin kookkaisiin säilytystiloihin. Pientavaratilat keskittyvät luontevasti pulpetteihin, joista löytyy mukitelineet ja sekä pienempiä avolokeroita että vähän suurempia kannellisia lokeroita.

Tunnokkaampi ajettava

Pienessä veneessä tilaratkaisu on aina kompromissi, joka vaikuttaa monesti tilojen lisäksi myös ajo-ominaisuuksiin. Tämä pätee 480-parveenkin. Koska pulpetit ja etenkin yleensä mukana olevat kuski ja apukuski ovat TC:ssä BR- ja Sport-versioita taaempana, on ajotuntuma hyvinkin erilainen.

Kahden hengen kuormalla TC asettuu liukunopeuksilla jo kutakuinkin luonnostaan vesilinjan pituudeltaan vastaavaan asentoon, johon BR- ja Sport-mallit nousevat vasta äärimmilleen moottoria ylöstrimmaamalla, jos silloinkaan. Sen myötä TC:n ajotuntuma on mallisisaria tarkempi ja dynaamisempi – joku voisi sanoa jopa sporttisempi. Lyhyemmän vesilinjan ansiosta myös kulkuvastus on pienempi, mikä kerryttää hieman huippunopeutta ja säästää kenties hiukan polttoainettakin.

Toisaalta moottoritrimmin käytön kanssa saa TC:ssä olla tarkkana, sillä vene karkaa trimmiä nostaessa herkästi laukalle. Tosin tavallaan TC sopii laiskalle trimmaajalle, sillä sen kohdalla ei ole suuri synti, vaikka trimminappulaan jättäisi tyystin koskematta ja koneen ala-asentoon.

Joka tapauksessa jo pienessä vasta-aallokossa trimmi alhaalla on mukavuuden kannalta paras asento. Tyynessä, myötäisessä ja sivuaallokossa trimmillä voi vähän hifistelläkin. Joka tapauksessa keula kantaa myötäaallokossa hyvin ja eteneminen on sivuaallokossakin kuivaa.

Vakaudeltaan TC on sisariaan parempi ja sekin on painopistekysymys. Yksin liikuttaessa kuski istuu BR- ja Sport-malleissa edempänä, jossa rungon muodossa on vähemmän kantavia ja vakauttavia muotoja kuin perässä. Yksin uppoumanopeuksilla ajettaessa BR- ja Sport-versiot siis kulkevat hitusen enemmän kallellaan kuin TC. Liukunopeuksilla tilanne tasoittuu voimistuvan nosteen takia, mutta kyllä TC:kin epätaisesti jakautuneen laitakuorman tai sivutuulen noteeraa.

Myös kaarroskäytöksessä 480-mallien jäsentenvälinen menee TC:lle. Etenkin oikealle – joskus ehkä pakostakin – tehtävissä jyrkissä kaarroksissa se kallistuu vähemmän ja vauhdikkaat kaarrokset ovat ajolinjoiltaan rauhallisempia.

Tehovaihtoehtoja on kolme, 40-, 50- ja 60-hevosvoimaa. Peräpeiliin ripustetaan sekä Suzukin että Hondan koneita. Koeajoveneen 60-hevosvoimaine Honda nosti huippunopeuden vaivatta yli 32 solmuun. Varsinaisia kulutusmittauksia ei tehty, mutta reilun 20 solmun liukunopeudelle se ei paljoa puolesta litrasta meripeninkulmalla heitä. Paketin hankintahinta jää edukkaasti alle 15 000 euroon, tosin esimerkiksi kaiteet ja kulkuvalot ovat Terhissä pienvenemäisesti lisävarusteita.

Sitkeästä ABS-muovista valmistettu Terhi 480 teki viime vuonna kauppansa hyvin, se kuuluu
Suomen myydyimpiin moottorivenemalleihin. BR-mallien valtit ovat kulkumukavuus vasta-aallokossa, ohjaamon erillisistuimien mukavuus ja tuulilasin suojaan jäävä viiden hengen matkustamo. TC:ssä on taas tilavampi ja monikäyttöisempi avotila ja sporttisempi ajotuntuma. Ostajista ylivoimainen enemmistö on tähän saakka päätynyt BR-versioihin, mutta TC:ssäkin on ehdottomasti puolensa. Valintahan on loppujen lopuksi vapaa.