Pelastusliivikaupoille suunnattaessa kannattaa ensin valita oikea koko sekä painoluokka. Liivien pitää säädettynä istua mukavasti ja napakasti vartaloa vasten. Kiristä hihnat niin, ettet saa vedettyä pelastusliiviä pään yläpuolelle. Voit pyytää jonkun vetämään pelastusliiviä hartioista ylöspäin tarkistaaksesi, onko se riittävän tiukka. Sama periaate pätee myös lapsille ja junioreille.
Liivit voi pääasiassa jakaa kahteen eri ryhmään: pelastus- ja kelluntaliiveihin. Pelastusliivi, jonka kelluntakyky on vähintään 100 N, sopii niille, jotka eivät osaa uida tai kellua vedessä, kuten lapsille tai uimataidottomille aikuisille. Kelluntaliivin kelluntakyky on useimmiten alle 100 N, yleensä 50 N. Tämä malli sopii uimataitoisille aikuisille, jotka saavat itsensä ylös vedestä nopeasti tai pääsevät ylös toisen avustuksella.
Pelastusliiveillä ei ole parasta ennen -päivämäärää. On tärkeää katsoa liivin kulumista ja yleistä kuntoa. Yleisesti käytetään 10 vuoden sääntöä. Mikäli tuote ei ole mennyt ennen sitä rikki, se on syytä vaihtaa.
Liivin materiaali haurastuu muiden materiaalien lailla uv-säteilystä, suolasta ja hiestä. Jos liivit on jätetty varaston pohjalle muiden tavaroiden alle, ne voivat myös puristua ja litistyä ja niiden kelluntakyky voi kadota. Siksi liiviä ei myöskään tule käyttää istuimena.
Liivi käyttötarkoituksen mukaan
Eri vesiharrastelajeihin on omat liivityyppinsä, jotka mahdollistavat kunkin lajin esteettömän harrastamisen.
Saaristossa purjehtivat, vesijeteillä ajavat ja melontaa harrastavat ovat yleensä uimataitoisia ja varautuvat siihen, että heillä on apu lähellä onnettomuuden sattuessa. Heille sopii pelastusliivit, joiden kelluntakyky on 50 N. Rannikolla ja merellä liikkuvien kannattaa valita vähintään 100 N kelluntakyvyn omaavat liivit, sillä riski pidempään vedessäoloaikaan on suurempi.
Isommilla liivivalmistajilla on saman kelluntakykyluokan sisällä erilaisia liivimalleja, joita on optimoitu joko yleiskäyttöön sopiviksi veneilyliiveiksi tai vauhdikkaampaan käyttöön eri vesiurheilulajeihin sopiviksi malleiksi.
Lapsillekin on tarjolla erilaisia pelastusliivejä. Lapsilla on suurempi pää suhteessa kehoon, ja siksi pelastusliiviin suuri kaulus on tärkeä: sen tulee kelluttaa lasta turvallisessa asennossa.
Näin valitset oikean koon ja kelluntakyvyn
Kaikki pelastusliivit jaetaan eri newton-luokkiin, joista newtonien määrä jaetaan painovoimalla kantokyvyn saamikseksi. Näin merkintöjä lueataan:
• 50 N – Yleinen purjehdusliiveissä. Riittää hyvin pitämään aikuisen ihmisen pinnalla, mutta ei käännä ihmistä selinmakuulle. Sopii purjehdukseen ja vesiurheiluun.
• 100 N – Pelastusliiveissä on usein suuri kaulus, ja ne soveltuvat yhtä hyvin sekä uimataitoisille että -taidottomille.
• 150 N – Puhallettavat pelastusliivit kääntämiskyvllä varustettuina, eli ns. paukkuliivit. Liivillä ei ole kantokykyä, joten sitä suositellaan vähintään 40-kiloisille uimataitoisille. Eivät sovellu vesiurheiluun, koska aktivoituvat joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.