Tasaisen ensimmäisen kisapäivän jälkeen toinen kilpailupäivä valkeni Haurakin lahdella Uudessa-Seelannissa heikkotuulisena poutapäivänä. Tuulet puhaltelivat 4–5 m/s ja kumpikin tiimi oli valinnut kevyen kelin purjesetin. 

Ennen ensimmäistä starttia veneet seurailivat toisiaan rohkeasti. Lähdön lähestyessä uusiseelantilaiset joutuivat hidastamaan ja menettivät aikaa noustessaan takaisin foileilleen. Italialaisilla kulki hyvin ja he ottivat paremman lähdön ja pääsivät määräämään tahdin alussa. 

Uusiseelantilaisilla tuntui olevan koko ajan vaikeuksia saada veneensä vauhtiin ja riittävän ylös tuuleen. Italialaiset puolestaan pärjäsivät erinomaisesti ja näyttivät ensimmäisen kryssin aikana myös kykyään nousta hetkellisesti ylemmäs tuuleen, joka haastajakiertueella oli ollut heidän salainen aseensa.

Ensimmäisellä merkillä eroa oli 10 sekuntia ja ero kasvoi avotuulella ja toisella kryssillä edelleen 27 sekuntiin, osasyynä uusiseelantilaisten ylimääräinen jiippi. Italialaiset näyttivät yksinkertaisesti paremmilta heikossa tuulessa. 

Asiantuntijoiden mukaan italialaiset menettivät vähemmän aikaa käännöksissä ja heidän veneensä pysyi siivillään paremmin, kiitos aavistuksen suurempien foilien. Ensimmäinen kisa päättyi italialaisten vakuuttavaan 37 sekunnin voittoon. Tilanne italialaisille 2–1.

Toiseen lähtöön uusiseelantilaiset tulivat aggressiivisemmin, mutta toisaalta myös virheitä varoen. Italialaiset taas olivat hyvin vauhdissa mukana, mutta hieman takana. 

Puolustavat mestarit ottivat aavistuksen paremman lähdön italialaisten alapuolelta ja kasvattivat johtoaan hitaasti, kisaa kontrolloiden. Ylämerkiltä veneet lähtivät eri suuntiin, italialaisten yrittäessä saada kiinni uusiseelantilaisten 9 sekunnin etumatkaa toiselta puolelta rata-aluetta, mutta turhaan. 

Ensimmäisen avotuuliosuuden loppuvaiheessa italialaisille sattui lisäksi pieni virhe, kun jiipissä toisen puolen foili laskettiin liian myöhään ja vene menetti nopeutta. Alamerkille tultaessa ero oli kasvanut 34 sekuntiin ja vaikka italialaiset ajoivat seuraavan kryssin hyvin, menettämättä sekuntiakaan, oli kisa käytännössä ohi.

Uusiseelantilaiset osoittivat jälleen kerran, kuinka tärkeä hyvä startti on match racingissä. Paremman startin ottanut voi kontrolloida kisaa ja vaikutus ulottuu myös venevauhtiin, ainakin uusiseelantilaisilla. Heti heidän varmistettua johtonsa, vene kulki aivan eri tavalla. Lopussa eroa oli uusiseelantilaisten hyväksi jo minuutti ja kolme sekuntia. 

Tilanne on tasan 2–2. Kisa jatkuu huomenna, lauantaina.

www.americascup.com