America’s Cupin kolmas kilpailupäivä käytiin 4–5 sekuntimetrin tuulissa. Ensimmäistä starttia edeltävissä kahinoissa kumpikin vene huomasi olevansa liian ajoissa ja joutuivat hidastamaan. Italialaiset saivat etua veneensä isommista foileista ja pysyivät siivillään paremmin, kun taas uusseelantilaiset olivat vaikeuksissa hidastellessaan. Tuloksena oli kohtalainen startti italialaisille ja surkea uusiseelantilaisille. Luna Rossan johto oli heti noin 200 metriä.

Italialaiset puolustivat vastatuuliosuuksilla radan vasenta puolta, eivätkä päästäneet uusiseelantilaisia radan paremmalle puolelle oikeastaan missään vaiheessa. Tästä huolimatta Emirates Team New Zealend pysyi melko hyvin kyydissä mukana ja näytti jopa parempaa venevauhtia useissa kohdin. Lopputuloksena oli kuitenkin 18 sekunnin häviö italialaisille. 

Kisajärjestäjien data selventää jossain määrin uusseelantilaisten haasteita. Heidän käännöksensä ovat paitsi hitaampia, myös veneen pääseminen jälleen tosivauhtiin kestää hieman italialaisia kauemmin. Vaikka kotitiimi on siis hieman nopeampi vauhtiin päästyään, häviää tiimi käännöksissä. 

Tilanteen ollessa 3–2 italialaisille lähdettiin päivän toiseen starttiin. Italialaiset luottivat suuriin siipiinsä ja köröttelivät alhaalla ollen varmoja siitä, että pystyisivät kiihdyttämään starttilinjalle tarpeen tullen. 

Mutta niin kuin purjehduksessa joskus käy, eivät tuulen jumalat suosineet, vaan Luna Rossa joutui tuulireikään eikä päässyt liikkeelle suunniteltua vauhtia. Uusiseelantilaiset sen sijaan pelasivat varman päälle ja lähestyivät linjaa vauhdilla ylhäältä päin ja ohittivat veneensä kanssa painivat italialaiset.

Uusiseelantilaisten johto oli ensimmäisellä ylämerkillä 51 sekuntia ja vauhtikin oli heillä kohdallaan, jopa 40 solmua 5 m/s tuulessa.

Loppukisa oli uusiseelantilaisille tasaista seilausta ja he kasvattivat johtoaan tasaisesti, kunnes se oli maalilinjalla minuutin ja 41 sekuntia. Se, mikä jatkuvasti hämmästyttää näissä kisoissa on, kuinka edellisessä kisassa dominoinut tiimi voi romahtaa toisessa ja päinvastoin. Mutta se tekeekin tästä niin hyvän yleisölajin.

Tilanne on nyt 3–3 ja kilpailut jatkuvat huomisaamuna.

www.americascup.com