Oikeaan kisatunnemaan pääsee, kun katsoo ensin finalistiveneiden esittelyvideon tästä linkistä.

Ensiveneiden Best for Beginners -luokkaan nimetyistä kolmesta finalistista voittajaksi nousi suomalainen Saxdor 200 Sport. Äänestys oli tiukka, sillä Saxdor kiilasi portugalilaisen ROM 28:n edelle vain keulan mitalla.

Voitto on kuitenkin ansaittu, sillä Saxdor on ehdottoman mielenkiintoinen tulokas markkinoille. Persoonallinen 200 Sport näyttää hyvältä ja on yksi kokoluokkansa parhaita ajettavia. Sen suorituskyky on hyvä, käyttö helppoa ja hinta kohtuullinen. Valittavana on kaksi tilaratkaisua ja erilaisia kateratkaisuja sekä uusia mahdollisuuksia avaavia lisävarusteita, kuten kuomuseinämistä ja avatusta keulakannen luukusta muodostettava retkikajuutta.

Totalveneen Saxdor 200 Sport koeajoraportiin ja -videoon voi siirtyä tästä.

Kalaveneiden Best for Fishing -luokkaan nimettiin tänä vuonna vain kaksi finalistivenettä, jotka molemmat kuuluvat yhdysvaltalaiseen Brunswick-konsernin tuotteisiin. Voittajaksi valittiin Quicksilver Captur 805 Pilothouse.

Quicksilver todettiin merelle ja suurille sisävesille sopivaksi kalaveneeksi, jonka valtteja ovat vakaus, tilava avotila sekä toimivat kulkuyhteydet ohjaushyttiin ja sen ympäri. Kalastusvalmiudesta huolimatta sisä- ja ulkotiloissa on myös mukavuutta ja viihtyisyyttä, mikä lisää veneen monikäyttöisyyttä.

Perheveneiden Best for Family -luokassa tarjontaa oli paljon ja finalisteina kuusi venemallia. Voittajaksi asiantuntijaraati nosti Prestige 420 Flyn. Se on ranskalaisen Beneteau-konsernin premiumbrändin Prestigen uusi niin sanottu aloitusmalli, joka omassa segmentissään tarjoaa hyvän vastineen rahoille.

Uusi 420 on eräällä lailla irtiotto aiemmista Prestigelle tyypillisistä ratkaisuista, kuten pod-vetolaitteista ja erillisillä sisäänkäynneillä varustetuista makuukajuutoista. Makuukajuuttojen uusvanha tilaratkaisu toimii etenkin perhekäytössä hyvin, ja veneessä kulkeminen ja oleskelu on sujuvaa ja turvallista. Myös yhteiskäytössä olevat oleskelu- ja matkustustilat toimivat Prestigessä mainiosti. Kulmavaihteella toteutettu akseliveto on luotettava ja vähäisen huoltotarpeen omaava voimansiirtoratkaisu, jota Prestigessä täydentää nykyaikainen, käyttöä helpottava hallintalaiteteknologia.

Urheilullisten päivä- ja retkiveneiden Best for Fun -kategoria on viime vuosina ollut pullollaan uusia, toinen toistaan näyttävämpiä tulokkaita, niin tänäkin vuonna. Kansainvälisen median koeajoissa odotukset ylittäneiksi ja finalistinimityksen arvoisiksi äänestettiin tänä vuonna kuusi venemallia. 

Voittajaksi toisen kierroksen äänestyksessä nousi ruotsalainen Nimbus T8. Osan voiton kunniasta voi ohjatan myös Nimbus-konserniin kuuluvalle Bella-Veneet oy:lle, joka valmistaa T8:t Kuopiossa.

Nimbus T8 on maukas ja monikäyttöinen päiväretkivene, jonka toiletti ja makuukajuutta parantavat mukavuutta ja mahdollistavat myös yön yli jatkuvat retket. Kansitiloiltaan T8 on toimiva ja monipuolinen. Tilat ja tilaratkaisut toimivat hyvin sekä matkustus- että oleskelukäytössä ja mahdollistavat erilaiset harrastusaktiviteetit. Ajettavuus ja suorituskyky täyttävät kaikki odotukset ja pitävät huolen siitä, että myös ratin takana on hauskaa.

Asuttavat matkaveneet kisaavat Best for Travel -kategoriassa, johon nimettiin tänä vuonna viisi finalistia. Voittajaksi nousi hiljattain Totalveneessä uutisoitu italialainen Absolute Navetta 64.

Tässä tapauksessa mallinimi ei venettä pahenna, sillä Navetta 64 on tiloiltaan kerrassaan hulppea. Etenkin valtava yläkansi, keulaan sijoitettu omistajankajuutta sekä perän beach club erottuvat edukseen, muttei mikään niiden välissäkään tunnu kärsineen, päinvastoin. Viimeistelyssä ja sisustuksessa on taattua italialaista tyylikkyyttä ja trendikkyyttä, käytännöllisyyttä unohtamatta.

www.bestofboats.com