Maailman suurimman venevalmistajan tittelistä tiukasti yhdysvaltalaisen Brunswickin (mm. Sea Ray, Bayliner, Boston Whaler, Quicksilver, Uttern, Lund ja Crestliner) kanssa kisaava ranskalainen Beneteau-konserni on tiedottanut syksyn mittaan uudesta viisivuotisohjelmastaan ja sen mukanaan tuomista muutoksista. Niihin kuuluu tiukkojakin toimenpiteitä, jotta omistajat pidetään tyytyväisinä ja mallistot kilpailukykyisinä.

Vielä toistaiseksi Beneteau-konserni pyörittää 12 venemerkkiä, mutta uusi liiketoimintasuunnitelma poistaa niistä neljä. Jäljelle jää emomerkki Beneteaun lisäksi Jeanneau, Prestige, Lagoon, Excess, Delphia, Four Winns ja Wellcraft. Neljä poistuvaa tuotemerkkiä ovat Monte Carlo Yachts, CNB, Glastron ja Scarab. Niitä odottaa joko myyminen tai lopettaminen.

Vaikka tuotemerkkejä poistuukin, ei Beneteau aio supistaa tuotevalikoimaansa. Esimerkiksi MCY:n ja CNB:n tilalle luksusjahtien (sekä purje- että moottorijahtien) segmenttiin Beneteau-konserni aikoo tuoda entistä suurempia ja luksukkaampia Prestige-, Beneteau- ja Jeannaeau-malleja. Lagoonilla ja Excessillä Beneteau kattaa vahvassa kasvussa olevat katamaraanimarkkinat.

Delphialle annetaan uusi suunta, josta tiedotetaan myöhemmin lisää. Ennakkotietojen mukaan mallistoa kehitetään entistäkin selvemmin sisävesiveneilyn ehdoilla ja sähköpropulsio kärkenä.

Myös jenkkibrändit Four Winns ja Wellcraft kaipaavat uutta suuntaa. Four Winnsin valikoimiin on väläytelty jopa päiväkäyttöön tarkoitettuja katamaraanirunkoisia bowridereita (avauskuvassa). Wellcraftin brändikuvaa halutaan puolestaan kirkastaa korkeammalle (Boston Whaler, Chris Craft) tasolle.

Mallivuodelle 2021 Prestige, Beneteau ja Jeanneau ovat jo julkistaneet yhteensä 14 moottoriveneuutuutta, kuten vaikkapa Beneteau Grand Trawler 62:n ja Prestige X70:n. Purjevenepuolelle uutuuksia tulee yhteensä viisi, Beneteau Oceanis 40.1, Beneteau Oceanis Yacht 54, Jeanneau Yacht 60, Lagoon SIXTY 5 ja Excess 11. 

Aktiivisesta malliston kehittämisestä huolimatta Beneteau varautuu samaan aikaan myös haasteisiin, etenkin asuttavien purje- ja moottoriveneiden luokassa. Käytännössä se tarkoittaa tuotannon ja toimintojen tehostamista, jossa varaudutaan yhden USA:ssa, yhden Sloveniassa ja kahden Ranskassa sijaitsevan tuotantolaitoksen sulkemiseen ja yhden Italiassa, Ranskassa ja Puolassa sijaitsevan tuotantolaitoksen sopeuttamiseen. Kaikkiaan Beneteaulla on tällä hetkellä yhteensä 16 venetehdasta ranskassa, Puolassa, Italiassa, USA:ssa ja Sloveniassa. Työntekijöitä konsernilla on kaikkiaan noin 8 400, joista 700–1 400 työpaikkaa on lakkautus- ja sopeutustoimien uhan alla.

www.beneteau-group.com