Hellepäiviä oli tänä kesänä 40 eli enemmän kuin kesällä keskimäärin (33). Ukkoset jäivät silti vähäisiksi. Myös elokuu oli tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateisempi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden suurin poikkeama oli Keski-Lapissa, missä keskilämpötila oli yli 1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Poikkeama on harvinainen eli vastaava toistuu harvemmin kuin kerran 10 vuodessa.

Kesän ylin lämpötila, 33,5 astetta, mitattiin Kankaanpään Niinisalossa 25. kesäkuuta. Kylmintä oli Sallan Naruskassa 28. elokuuta, –4,2 astetta. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Turun Artukaisessa, 28 päivää. Maa-alueilla hellettä ei mitattu kertaakaan Kilpisjärvellä eikä Nuorgamissa.

Veneilykausi jatkuu syksyyn

Syysveneilyllekin säät näyttävät suotuisilta. MTV Uutisten sääennusteen mukaan syksyn alku viivästyy ja kesäistä keliä voi riittää syyskuun loppuun asti. Suomen lähellä idässä kärkkyy jopa helteistä ilmaa. Lännestä saapuu kuitenkin aika ajoin myös sateita.

Forecan uuden kuukausiennusteen mukaan syyskuu on Suomessa pitkälti keskimääräistä lämpimämpi tai lämpötiloiltaan tavanomainen. Sademäärien osalta syyskuun ennuste näyttää keskimääräistä vähäsateisemmalta tai keskimääräiseltä.

Forecan mukaan Euroopan säähän vaikuttaa tällä hetkellä kaksi laajaa korkeapainetta: toinen läntisen Euroopan yllä tai Euroopan länsipuolella, toinen Suomen itäpuolella Venäjällä. Nämä kaksi korkeapainetta kääntävät ilmavirtauksen virtaamaan Suomeen etelän puolelta tai kaakosta Venäjän mantereen suunnalta.

www.ilmatieteenlaitos.fi 

www.foreca.fi