Julkistuksen jälkeen X-Yachts on myynyt jo 14 kappaletta tätä mallia, ennen kuin ensimmäistäkään oli laskettu vesille. Tämä kertoo kertoo suuresta kiinnostuksesta mallia kohtaan.

X 4.0 edustaa Pure-X -linjaa, jossa yhdistyy suorituskyky ja mukavuus. Nyt kun ensimmäinen vene on laskettu vesille ja rikattu, käy se läpi tiukan testi- ja arviointiohjelman, jonka toteuttavat tehtaan ja suunnittelijan edustajat. Nyt testejä on tehty jo muutamia viikkoja ja tulokset ovat lupaavia.

Uuden veneen purjehdusominaisuuksien arvioiminen vaatii yksityiskohtaista ominaisuuksien ja säätöjen läpikäyntiä. Ensimmäisessä vaiheessa on keskittynyt maston ja rikin virittämiseen. Tuloksena oli tarve kiristää rikiä tehdaskireydestä, sillä varsinkin hiilikuitumasto on tarkka kireydestä. Muuten vene vaikutti hyvin tasapainoiselta jo tehdassäädöissä.

Peräsimen balanssi ja tuntuma on havaittu hyviksi. Jo kevyessä tuulessa peräsimessä on hyvä tuntuva ja sen ote on havaittu pitäväksi puuskaisemmassakin kelissä. Tämä on valmistajan mukaan osaltaan herkän ohjausjärjestelmän ansiota. Veneen syvä peräsin ja hyvä ohjaustuntuma pitivät veneen kontrollissa jopa yli 11 metrin tuulessa isolla genaakkerilla tiukassa sivutuulessa. Vaati suorastaan kovaa työtä saada peräsimeen menettämään otteensa vedestä.

Kaikki koepurjehduksella havaitut kokemukset ja parannuskohteet tullaan tekemään uusiin X 4.0 -veneisiiin ennen luovutusta asiakkaille. Tämä on osa X-Yachtsin tuotekehitystä ja asiakaspalvelua.

X 4.0 -veneitä tarjotaan tänä vuonna kahden hytin versiona, mutta ensi vuonna valmistaja lisää valikoimaan kolmikajuuttaisen mallin. Sisustuksesta on pyritty saamaan mahdollisimman avaran tuntuinen veneen kokoon nähden käyttämällä viilutuksena pohjoismaista tammea ja turkkilevyissä tiikkiä.

X 4.0:n veroton listahinta tehtaalla on alkaen 257 500 euroa ja se sisältää X-Yachtsin 48 700 euron arvoisen varustepaketin.

www.x-yachts.com