One design eli yksityyppiveneet ovat tuttuja jollaluokista, jossa purjehtijat mittelevät samanlaisella, tarkasti säädellyllä kalustolla. Luokkia on myös isompia, varsinkin keski-Euroopassa yksityyppiset vauhtikoneet ovat kovasti suosiossa. Yksi suurimmista tällaisten veneiden valmistajista on Jeanneau, jonka 30-jalan hujakoilla pyörineet Sun Fast -mallit ovat keränneet suuria määriä purjehtijoita veneidensä pariin.

Nyt ranskalaisvalmistaja on pukannut markkinoille uuden yksityyppiveneen, Sun Fast 30 One Designin. Veneen suunnittelun suuntaviivat ovat ranskalais-brittiläis-yhdysvaltalaista yhteistyötä. Veneen on piirtänyt VPLP ja sitä valmistaa Multiplast. Luokassa on tiukasti rajattu käytettävien purjeiden ja elektroniikan määrä, jotta hinta saadaan pidettyä kohtuullisena. 

Veneen runko on umpilaminaattia ja kansi sandwich-rakenteinen. Laminointiiin on käytetty Arkeman kierrätettävää Elium-hartsia. Valmistajan mukaan uusi 30 OD on suuri harppaus kohti kestävää kehitystä ja täysin kierrätettäviä veneitä. 

Itse vene on radikaalisti muotoiltu syvällä bulbikölillä ja tuplaperäsimillä. Purjealaa on vähintään riittävästi (59/137 m2 vasta/myötätuuleen) ja vauhti ja jännittävät tilanteet taattuja. Venettä saa One Design -yksityyppiversiona sekä hieman edullisempana Club-versiona. 

Veneen runko on 8,99 metrinen ja keulassa on 140-senttinen puuksprööti. Veneen leveys on 2,99 metriä ja syväys tasan kaksi metriä. Painoa on 2 700 kiloa, josta tonni on kölissä.

www.jeanneau.com

www.aquastore.fi