Venevalmistaja Jeanneaulla on rohkeutta kuunnella tarkalla korvalla markkinoita ja haistella trendejä – ja toteuttaa havaintoja ja toiveita. Tuloksena on Sun Loft 47, joka on tarkoitettu varsinkin charter-markkinoille. Kehitystyössä on hyödynnetty valmistajan pitkäaikaisten charter-kumppanien kokemusta ja tietoa asiakkaiden mielihaluista.

Itse vene noudattaa monocat-ajattelua. Tämä tarkoittaa sitä, että yksirunkoveneessä pyritään käyttämään samanlaisia tilaratkaisuja ja innovaatioita kuin kateissakin. Ehkä tärkein niistä on ajatus siitä, että matkanteon lisäksi myös kaikki oleskelu ja seurustelu kokkailusta illanistujaisiin tapahtuu kannella, ja rungon uumenissa on vain makuukajuutat ja vessat. 

Ensinäkemältä Jeanneau on onnistunut tässä konseptuaalisessa haasteessa erinomaisesti. Avotilaa on selvästi perinteistä yksirunkoista venettä enemmän ja sisälle on saatu mahtumaan melkoinen kompleksi. Veneessä on peräti kuusi tuplahyttiä ja peräti viisi wc/suihkutilaa jopa 12 hengelle ja vielä kolo kipparille. Kipparin peti sijaitsee keulassa poikittain tilassa, joka yleensä käytetään ankkuri- ja muita varusteita varten.

Ulkotilat on järjestetty mukavuutta ja helppokulkuisuutta silmällä pitäen. Sivukannet ovat leveät ja niille on esteetön pääsy sitloodasta. Sitlooda ei ole mikään loota, vaan suuri tila, johon mahtuu kaksi istuinryhmää rinnakkain. Niiden etupuolella on ruorit ja ruorien etupuolella pentteri. Ulko-oleskelu laajenee myös keulaan, jossa ruffin katolle ja keulakannelle saa asetettua aurinkopatjat.

Avotilan kattamiseen on otettu mallia moottoriveneistä. Ruffin katolla on kiinteä tuulilasi, josta saa levitettyä sprayhoodin targakaareen saakka. Tämä osa kattaa pentterin.

Targakaaresta taaksepäin suojauksesta vastaa kiinteä bimini, jossa on haitarimallinen kangaskattoluukku. Sivut ja perän saa suljettua kangasseinillä. Tarvittaessa veneessä on siis valtava, joka puolelta suljettu avotila.

Sun Loft on tehty charter-markkinoille, joten se ei ole mikään vauhtihirmu – eikä sen tarvitsekaan olla. Komeudella on pituutta 14 metriä, josta rungon osuus on 13,24 m. Leveyttä on kunnioitettavat 4,49 metriä, syväys on sopivasti vain 1,85 metriä ja purjepintaa 105 neliötä. Painoa kertyy varustuksesta riippuen 12–15 tonnia.

Tämä vene on sen verran erikoinen, että kannattaa varmasti kokeilla ulkomailla charter-reissulla ainakin kerran. Suomen uusien purjeveneiden markkinarako voi olla Sun Loftille hieman ahdas, joten uinuvan purjevenekaupan herättäjää siitä tuskin tulee. Varsinkaan kun venettä ei yksityisille ole edes tarkoitus markkinoidan, vaan ostajien odotetaan muodostuvan charter-yhtiöistä. Niistä Dream Yacht Charter, The Yacht Week, MedSailors ja G Adventures ovat Jeanneaun mukaan jo laittaneet tilaukset vetämään.

www.jeanneau.com