Ponttoniveneet ovat viime vuosina saavuttaneet valtavan suosion erityisesti Yhdysvalloissa. Rekisteröintilastojen mukaan siellä myydään vuosittain yli 100 000 ponttonivenettä, mikä tekee niistä Amerikan myydyimmän veneluokan.
Markkinajohtajana operoiva Bennington on suosion keskipisteessä. Vuonna 1997 Keskilännen Indianassa perustettu yritys on tulokas alalla, sillä sen suurimmat kilpailijat perustettiin jo 1950- ja 1960-luvuilla. Nykyisin Benningtonin omistaa moottorikelkoistaan ja maastokulkuneuvoistaan tunnettu monialayritys Polaris.
Ponttoniveneiden suosiosta kertonee jotain myös se, että Polaris on useana vuonna ollut perämoottoreita toimittavan Yamahan suurin asiakas.
Benningtron L25 Swingback – Yksi neljästä mallisarjasta
Benningtonin tuotevalikoima on erittäin laaja ja kattaa useita eri kokoisia ja tarkoituksiin suunniteltuja malleja ja versioita. Pienimmät veneet ovat 16 jalkaa pitkiä, kun taas suurimmat ovat 30-jalkaisia. Suurimpiin malleihin voidaan asentaa jopa tuhat hevosvoimaa tarjoavia pariasennettuja perämoottoreita.
Benningtonin veneet on jaettu neljään eri mallisarjaan. Pienin – tai vaatimattomin – niistä on S-sarja, kun taas suurimmat ja sporttisimmat kuuluvat Q-sarjaan. Näiden väliin sijoittuvat L- ja R-sarjat. Jo Benningtonin perussarja eli S-sarja kuuluu valmistajan mukaan ponttoniveneiden premium-luokkaan.
Valinnanvaraa lisää se, että kussakin mallisarjassa on omat alakategoriansa riippuen varustetasosta. Esimerkiksi L-sarjassa on neljä alakategoriaa, joista sporttisin on LX. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, tarjolla on myös erilaisia tilaratkaisuja, jotka on suunniteltu erityistarkoituksiin, kuten kalastukseen, auringonottoon ja vesileikkeihin.
Bennington L25 Swingback – Haastavia mielikuvia
Suomalaisille saattaa olla haasteellisempaa omaksua ponttoniveneiden suosio. Tämä voi osittain johtua siitä, että ponttoniveneet ja saunalautat tuntuvat olevan jollain tavalla sukua toisilleen, vaikkakin hyvin etäisesti.
Toinenkin selitys liittyy mielikuviin ja siihen, että ponttoniveneet ovat pohjimmiltaan monirunkoveneitä, jotka yleensä koetaan leveämmiksi kuin perinteiset yksirunkoiset veneet. Tämä on kuitenkin virheellinen olettamus, sillä esimerkiksi koeajossa oleva Bennington L25 Swingback on rahtusen alle 2,6 metriä leveä, joka on aivan tavanomainen lukema yli kahdeksan metriselle veneelle.
Kaikkein merkittävin tekijä sille, etteivät ponttoniveneet ole lyöneet läpi täällä liittynee kuitenkin hintaan. Nämä veneet valmistetaan Yhdysvalloissa, ja koska ne eivät ole konttitavaraa, niiden kuljettaminen Eurooppaan ei ole kovin kustannustehokasta. Esimerkiksi L25 Swingbackin perusmalli, jossa on 150 hevosvoiman Yamaha, maksaa Suomessa 104 500 euroa.
Jos ottaa täyden varustepaketin kylkeen, nousee hinta yli 130 000 euroon. Ja jos mielii enemmän moottoritehoa, on L25 Swingback saatavilla meillä Suomessa 225 hevosvoiman perämoottorilla, jolloin kokonaishinta nousee jo yli 135 000 euron. Veneeseen voi lisäksi hankkia trailerin, joka kustantaa 10 000 euroa.
Bennington L25 Swingback – Ponttoniteknologiaa
Jenkkiläisittäin ilmaistuna Bennington L25 Swingback ei itse asiassa ole ”pontoon” vaan ”tritoon”, sillä kahden sijaan siinä on kolme pontonia. Niiden päälle on rakennettu pientä jääkiekkokaukaloa muistuttava aitaus, joka sisältää muhkeat sohvat, leveän aurinkopedin ja ohjaamon.
Koko komeuden päälle saa viritettyä sähköllä toimivan biminitopin, joka on lisävaruste. Alus on rekisteröity peräti 11 matkustajalle.
L25 Swingback on kulmikkaasta ulkonäöstään huolimatta ihan oikea moottorivene. Sen alumiinista hitsattujen ponttonien pituudet ovat 26,7 jalkaa.
Mallista riippuen Benningtonin ponttoneissa on hieman eri konfiguraatiot. L25 Swingbackissä on niin sanottu Elliptical Sport Package (ESP), johon kuuluu kaksi halkaisijaltaan 25 tuumaista ulompaa ponttonia sekä 32 tuuman elliptinen keskiponttoni.
Ponttonien yläpuolella on Wavetamer-tekniikka hyödyntävä “roiskelevy”. Wavetamer on Benningtonin patentti, joka on suunniteltu parantamaan veneiden suorituskykyä ja ajomukavuutta sekä hiljaisuutta.
Ajomukavuutta ja suorituskykyä parantavat myös sivuponttoonien sisälaitoihin hitsatut “Performance foilit” eli eräänlaiset kantotasot sekä keskiponttonin sivuille liitetyt nousulistat. Lisäksi kaikkien ponttonien pohjassa on pienet kölilistat.
Keulakansi ja veneen kulmat on vahvistettu paksulla anodisoidulla törmäyslistalla ja kaikki kannen alapuolinen johdotus on sijoitettu putkiin.
Bennington L25 Swingback – Amerikkalaistyylistä leposohvaa
Keulan sohvaryhmän tunnistaa taatusti amerikkalaiseksi. Simtex-kankaasta käsin ommellut harmaat patjat ja tyynyt ovat muhkean paksuja ja muotokieli on pyöreän pehmeää. Sohvien takaa pilkahtaa tikkikuosiin ommeltua verhoilua ja kaiuttimia. Tässä on viritetty matkustusmukavuus äärimmilleen.
Veneen lukuisat mukitelineet herättävät hilpeyttä. Pikaisella laskutoimituksella niitä on ympäri venettä kaikkiaan 17. Jo sohvaryhmän keskellä nököttävässä pienessä pöydässä niitä on neljä.
Pöytä on avattavaa sorttia ja kylmäkalleilla tai jääpaloilla täytettynä se toimittaa myös coolerin virkaa. Keulassa seilaa toinenkin samanlainen kaluste hieman kodittoman oloisena. Pehmustettu cooleri sekin. Sohvaryhmään mahtuu mukavasti kuudesta seitsemään henkilöä.
Bennington L25 Swingback – Kipparin istuin on kuin matkailuautosta
Jos matkustajilla on lokoisat oltavat, on kuljettajalla sitäkin mukavampaa. Kuskin jakkara on mallia matkailuauto. Pehmeään istuimeen uppoaa helposti, eikä siitä hevillä tahtoisi nousta.
Tämä ei suinkaan tarkoita, ettei se tarjoaisi riittävästi tukea. Päinvastoin sen kuppimainen muotoilu ja taitettavat käsinojat estävät tehokkaasti kuljettajaa liukumasta istuimelta jyrkissä mutkissa.
Ajoasento on muutenkin erinomainen. Ratti ja hallintalaitteet ovat sopivalla etäisyydellä, ja kaikki napit ja säätimet ovat helposti ulottuvilla. Ja jos eivät ole, penkki on helposti säädettävissä.
Ratin takana on pieni yhdeksäntuumainen plotteri ja kuskin käden ulottuvilla on kaksi mukitelinettä. Ohjaamossa ainoa puuttuva asia onkin jalkatilan kallistettu tuki.
Kuljettajan paikan vieressä on vielä yksi divaani ja sen takana leveä aurinkopatja, johon mahtuu tiivistäen vaikka koko perhe. Aurinkopatjan yhteydessä on käännettävä selkänoja, joka antaa tälle versiolle lisänimen Swingback.
Swingbackin ohella Bennington tarjoaa tästä mallista viisi muuta vaihtoehtoa, joista suosituin lienee Quad Bench. Se on muilta osin hyvin samanlainen kuin Swingback, sillä erolla että QB:ssä apukuskilla on samanlainen nojatuoli kuin kipparilla ja aurinkotason tilalla perässä on U-sohva.
Kun Swingbackin aurinkotason selkänojan kippaa taaksepäin, kuskin penkin viereiseen tilaan muodostuu pieni istuinryhmä pallopurjeen muotoisen pöydän ympärille. Toisin kuin keulassa, tämä on aivan oikea pöytä, joka kiinnitetään turkkiin omalla jalallaan. Pöytälevyssä on kolme mukitelinettä.
Takakannen avaralta uimatasolta on helppo käydä pulahtamassa vedessä.
Bennington L25 Swingback – Vauhtiin ilman liukukynnystä
Sitten käynnistetään moottori ja suunnataan ulapalle selvittämään, kuinka Bennington suoriutuu tositilanteessa. Ahtaassa satamassa vene tuntuu ponttonivenenoviisin käsissä hieman kömpelöltä.
Tämän on myös huomannut eräs yhdysvaltalainen yritys, joka parhaillaan kehittää keulapotkureita, jotka sopivat alumiiniponttoneihin. Ne eivät kuitenkaan ole vielä saatavilla, joten toistaiseksi ainoa vaihtoehto on pyörittää rattia ja toivoa parasta.
Mielenkiintoista Benningtonissa on se, että sillä ei juurikaan ole havaittavaa liukukynnystä, eikä useimmista liukuvarunkoisista veneistä tuttua keulimista tapahdu.
Liussa vene kulkee yllättävän vakaasti sivuaallokossakin, ja joustava istuin pehmentää töyssyjä entisestään. Kun kaasun painaa pohjaan, vene ampaisee 150 hevosvoiman Yamahalla ja kolmen hengen kuormalla karvan yli 30 solmun huippunopeuteen. Vaikka moottori on tehoalueen lähtötasoa, tuntuu se täysin riittävältä.
L25:een voi halutessaan asentaa jopa 350 hevosvoiman koneen, jolla veneen saa maahantuojan mukaan kulkemaan jopa 37 solmua.
Bennington L25 Swingback – Melko ketterä käännöksissä
Kovemmassakin vauhdissa kyyti pysyy mukavana, eivätkä edes viistosti edestä puskevat terävät aallot aiheuta sen suurempaa draamaa. Vene vain ikään kuin keinuu aaltojen yli. Ohjauspulpetissa oleva pieni tuulensuoja ohjaa ajoviiman yllättävän tehokkaasti kuljettajan pään yli.
ESP-ponttoneilla varustetussa paketissa on vakioa suurempi, noin 190 litran polttoainetankki. 24–25 solmun matkanopeudella kulutus on arviolta 1,3 litraa meripeninkulmalla, mikä on varsinkin kantavuus huomioiden varsin mukiinmenevä tulos.
Ohjaus tottelee ratin pienempiäkin liikkeitä hyvällä tasolla ja kaartelut tuntuvat turvallisilta. Vaikka vene ei juurikaan kallistu sisäkaarteeseen, tuntuu normikaarrokset suhteellisen luonnollisilta. Sen sijaan vene ei suoranaisesti houkuttele testaamaan jyrkkiä väistöliikkeitä kovemmilla nopeuksilla.
Vaikka Bennington vaikuttaa hieman lossimaiselta, on se melko ketterä alhaisilla nopeuksilla ja peruuttaessa. Kuitenkin sen hallitseminen saattaa vaatia harjoittelua ja tottumista.
Mihin Bennington L25 Swingback sitten oikein soveltuu? Se ei ole tarkoitettu yhteysajoon tai mökkikäyttöön, ja kalastukseen on tarjolla parempia vaihtoehtoja. Makuupaikkojakaan ei ole, muuta kuin taivasalla.
Benningtonin vahvuutena on etenkin suurten ryhmien mukava, päiväretkityyppinen oleskelu vesillä. Kotimarkkinoillaan ponttoniveneet ovat etenkin perheveneitä, joiden kyytiin mahtuu useampikin sukupolvi. Suomessa kyseeseen tulee varmasti myös erilaiset vuokra- ja tilauskuljetuspalvelut sekä firma- että kaveriporukoille.