Sakari Mattilan luoman Aquadorin historia ulottuu 1990-luvun puoliväliin, jolloin ensimmäinen Aquador 22 C (22 HT) esiteltiin. Suunnitelmat malliston laajentumiseen 26 C (26 HT) ja 31 C (32 C) -malleilla olivat heti paperilla valmiina. Yhtään 31 C:tä ei kuitenkaan valmistunut, vaan jo ensimmäisten yksilöiden myötä mallinimi vaihtui muotoon 32 C.

Kiinnostavaa kyllä, mallin voidaan katsoa syntyneen Irlannissa, sillä se kehitettiin Aquadorin lyhyeksi jääneen Irlannin-visiitin aikana. Ensimmäiset veneet valmistettiin Sea Rayn entisessä tehtaassa Corkissa, mutta tuotanto siellä jäi laatuongelmien takia lyhytkestoiseksi. Irlannista tuotantoa oltiin siirtämässä Bella-Veneille, mutta taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen Aquadorin itsenäisyyden kannalta liian myöhään. Lopulta vuonna 2000 Bella-Veneet osti Aquadorin, ja merkin valmistus siirrettiin kokonaan takaisin Suomeen.

Alun nimisekoilusta ja Irlannin-vaiheen haasteista huolimatta Aquador 32 C:stä tuli varsin suosittu ja pitkäikäinen malli: vuosina 1999–2016 Bella valmisti noin 350 Aquador 32 C:tä. Malliin ei tehty tuotannon aikana kojelaudan päivitystä lukuun ottamatta merkittäviä muutoksia, mikä kertoo sen toimivasta perusratkaisusta ja tasaisesta kysynnästä.

Määrätietoinen jyrä

Aquador 32 C tarjoaa yhä edelleen kiitettävää asumismukavuutta ja hyviä ajo-ominaisuuksia. Malli oli mukana Venemestari-lehden 10-metristen matkaveneiden vertailussa (Venemestari 01/12), jossa sen rungon todettiin selviävän vaivattomasti metrin korkuisesta aallokosta. Se etenee vakaasti ja rauhallisesti, ja matkanopeutta voi pitää yllä ilman, että ajomukavuus kärsii. 

Liikehdintä on maltillista, ja erityisesti vasta-aallokossa terävä keula leikkaa aaltoa pehmeästi, tehden etenemisestä miellyttävää. Myötäaallokossa keulalla on kuitenkin hienoinen taipumus hakeutua aallonpohjaan, mikä lisää roiskeiden määrää tuulilasilla. Sivumyötäisessä kipparin on oltava tarkkana, sillä keula saattaa leikata aaltoon, jos ohjaus ei ole huolellista.

Aquadorin vankka eteneminen perustuu pitkälti terävä keulaisen mutta muutoin leveän rungon ja massan tuomaan vakauteen ja voimaan – se ei liidä aaltojen päällä, vaan jyrää läpi määrätietoisesti ja vakaasti. Tämä näkyy myös polttoaineenkulutuksessa, joka ei ole kevyimmästä päästä.

Vuosien saatossa 32 C:n suosituimmaksi moottorivaihtoehdoiksi vakiintui Yanmarin 6LY, joka vuosimallista riippuen tuotti 370 tai 380 hevosvoimaa. Myös vastaavantehoinen Volvo Penta D6-370 löytyy monien yksilöiden konehuoneesta. Sen sijaan sekä teholtaan pienemmät (285 hv Volvo Penta KAMD300, 310 hv Volvo Penta D6-310 ja 315 hv Yanmar 6LP) että suuremmat vaihtoehdot (440 hv Yanmar 6LY) jäivät harvinaisiksi.

Tässä jutussa esiintyvässä, vuonna 2006 rakennetussa 32 C:ssä on Yanmarin 370-hevosvoimainen dieselmoottori, joka noin 20 solmun matkanopeudella kuluttaa parhaimmillaan 2,7 litraa dieseliä merimaililla.

Mukava ajoasento

Aquador 32 C:n ohjaamon ergonomia on kiitettävällä tasolla: ajoasento on mukava. Hyvä jalkatila ja kojelaudan alla oleva jalkatuki tekevät istuma-asennosta miellyttävän, ja ylösnostettavan penkin ansiosta ajo onnistuu myös seisten. Seisoma-asennossa etenkin pidemmät kuljettajat saavat lisää näkyvyyttä keulaan.

Ohjaamosta löytyy myös pientä moitittavaa, sillä näkyvyyttä häiritsevät ajoittain tuulilasiin muodostuvat heijastumat sekä liian pieniksi jääneet tuulilasinpyyhkimet. Nämä ongelmat korostuvat erityisesti sateisella kelillä tai vastavalossa ajettaessa. Heijastumia koskeva ongelma korjattiin kaksi vuotta myöhemmin julkaistussa mallipäivityksessä, jossa vaaleille pinnoille lisättiin harmaita paneeleja.

Tässä yksilössä ei ole uppoasennuspaikkaa plotterille, vaan se on ripustettu omaan telineeseensä kohtalaisen matalan navigointipöydän päälle. Kojelaudan päivityksen yhteydessä vanha karttataso korvattiin korkeammalla mittaripaneelilla, johon on varattu tila myös integroidulle karttaplotterille.

Monissa Aquador 32:ssa keulapotkurin hallintalaitteen sijainti ratin alla oikealla puolella on haasteellinen kahdesta syystä. Ensinnäkin sijainti ratin kehän alla vaikeuttaa ratin ja keulapotkurin yhtäaikaista käyttöä. Lisäksi sijoitus styyran puolelle hankaloittaa keulapotkurin ja kaasukahvan käyttöä samanaikaisesti.

Toimiva pohjaratkaisu

Asumistilojen osalta Aquador tarjoaa selkeän ja toimivan pohjaratkaisun, jossa sekä salongin että avotilan tilankäyttö on onnistunut. U-muotoinen sohva salongissa on mukava, ja sen ympärille mahtuu iltaa istumaan kuusi henkeä.

Pentteri sijaitsee salonkia vastapäätä ohjaamon jatkeena. Sijoittelu tekee tarjoilusta sujuvaa sekä sisä- että ulkotilaan, ja salongin pöytää voi käyttää aputasona. Käytännössä lisätasoa ei kuitenkaan juuri tarvita, sillä pentteri tarjoaa poikkeuksellisen laajan työskentelytilan myös silloin, kun liesi ja allas ovat käytössä. Säilytystilaa on runsaasti neljän vetolaatikon ja yläkaapin muodossa.

Majoitustilat on eriytetty ovin ja laipioin. Keulahytissä on kiinteä parivuode, joka on sijoitettu keskelle runkoa. Erikokoista säilytystilaa on kiitettävästi. Keskikajuutassa vuode on poikittain salonkiin nähden, ja tilassa on myös vaatekaappi, lipasto, pukeutumispenkki ja kunnollinen eteistila, mikä tuo kajuuttaan viihtyisyyttä ja toimivuutta.

Toiletti on kokoluokassaan tilava, mutta sen käytettävyyttä heikentää se, että suihkussa käydessä koko tila kastuu. Muutamia puutteita löytyy myös alakerran tiloista: seisomakorkeus jää niukaksi sekä makuukajuutoissa että wc:ssä, ja vuoteet voisivat olla kooltaan hieman avarampia. Yläkerran kansisalongin saa tarvittaessa muutettua lisävuoteeksi, mutta se vaatii hieman vaivannäköä.

Mitä sisustukseen käytettyihin materiaaleihin tulee, on vuoden 2006 32 C auttamattoman epämoderni. Toisaalta trendit kiertävät, eikä kukaan voi täysin varmasti sanoa, etteikö korkeakiiltoinen kirsikkapuu ja sininen verhoilu voisi olla seuraava nostalginen tyylipaluu.

Aquadorin ulkonäköön ja identiteettiin on aina kuulunut vahvasti tumman sininen runko, joka kuitenkin oli aina lisävaruste – kokonaan valkoisia Aquador 32:siakin siis on, mutta vähän. Tummansininen runko vaatii tyylikkäänä pysyäkseen vuosittaista hoitoa. 32 C:n tuotannon aivan loppupäästä löytyy myös harmaalla rungolla ja vaaleammilla sävyillä sisustettu yksilö tai pari.  

Paljon säilytystilaa

Ulkona on molemmilla puolilla identtiset, syvennetyt sivukannet sekä liukuovet. Kulkeminen ei kuitenkaan ole aivan niin vaivatonta kuin toivoisi, sillä sivuovet ovat pienet ja sivukannet melko kapeat – siitä huolimatta, että vene oli aikanaan kokoluokkansa leveimpiä (3,45 m). Aquadorin uimataso on melko lyhyt, mutta ajaa asiaansa uintireisuissa ja satamamanöövereissä – ja tarjoaa lisäksi pääsyn peräpeilin taakse sijoitettuun tilavaan säilytyslokeroon.

Avotila on tilava ja käytännöllinen. Istuinryhmä koostuu kahdesta kiinteästä kulmapenkistä, esiin taitettavasta klaffisohvasta sekä irrotettavasta pöydästä. Kokonaisuus tarjoaa runsaasti tilaa oleiluun ja taivasalla ruokailuun. Avotilan alla sijaitsee tilava ruuma, josta löytyy myös säilytysteline pöydälle.

Aquadorin moottoritilan saavutettavuus on tehty turhan hankalaksi. Pannuhuoneeseen pääsee käsiksi ainoastaan irrottamalla ruuveilla kiinnitetyt lattialevyt, mikä tekee huoltotöistä vaivalloisia ja voi vähentää omistajan halukkuutta suorittaa edes perushuoltoja itse.