Aloitetaan ulkoasusta. Cortex-käsipuhelin on saanut vaikutteita älypuhelimista. Luurissa on puolikorkea värillinen kosketusnäyttö (Gorilla glass 3) ja sen alla muutaman painikkeen näppäimistö, jonka keskiössä on klikkauspyörä. 

Laite on vesisuojattu, ja sen kulmissa on kolhuilta ja putoamisilta suojaavat, ulkonevat kumireunukset. Siihen voi kiinnittää kaulahihnan, tai puhelinta voi säilyttää lataavassa telineessä. 

Puhelin tuntui kädessä mukavalta, ote ei lipsunut ja näppäimistöä oli helppo käyttää yhdellä kädellä. Pyörivä ja kätevä klikkausrulla toi mieleen Applen taannoisen iPod-soittimen. Cortexin tangentti- ja voimakkuusnäppäimet ovat laitteen eri syrjillä. 

Cortexin laadukkaan tuntuista näppäimistöä hallitsee Applen iPod-tyyppinen valintapyörä.

Järjestelmän toiminnot nivoutuvat saumattomasti digitaalisten ja analogisten vhf-toimintojen ympärille. Lähettävä ais-vastaanotin esittää graafisesti alusliikenteen oman veneen ympärillä, ja suorat lähipuhelut ulospäin voidaan aloittaa aluksen kuvaa koskettamalla. 

Ais-järjestelmä osaa myös korostaa kohteita, joilla on törmäyskurssin riski. Laitteessa on mies-yli-laidan- ja hätäkutsutoiminnot, ja järjestelmän hälytykset äänimerkkien lisäksi puheäänenä, joka täsmentää hälytyksen laadun. 

Ais-lähetin-vastaanotin on Cortexin keskusyksikkö, joka sitoo vhf-, ais- ja valvontatoiminnot yhtenäiseksi paketiksi.

Cortex toimii myös veneen tunnistinten valvontalaitteena joko veneen sisällä tai etänä matkapuhelinyhteyden välityksellä. Laitteessa itsessään on sijaintiin ja lämpötiloihin liittyviä hälytyksiä, kuten ankkurivahti, mutta nmea2000-väylän kautta hälytystoimintoja voidaan laajentaa.

Cortexin käyttäminen tuntui erityisen luontevalta ja loogiselta, sillä kosketusnäyttö esittää koko ajan saatavilla olevat toiminnot, ja klikkauspyörällä on helppo siirtyä toiminnosta toiseen. 

Järjestelmään kuuluu ais-yksikkö, johon voi liittää kymmenen käsipuhelinta. Laitteeseen liitetään yksi vhf-antenni, sillä vhf:n ja aisin välinen jakaja on yhdysrakenteinen. Ääni toistuu käsipuhelimen omasta kaiuttimesta, mutta ais-yksikköön voi liittää myös ulkoisen kaiuttimen.

Suomessa Cortexin maahantuojana toimii Maritim.

www.vespermarine.com