Nordwind 20 edustaa klassista saaristolaistyyliä, mutta silti modernia venettä. Se muistuttaa linjoiltaan ja mitoiltaan hieman Sulka-venettä, vaikka erojakin on.

Reilun kuuden metrin mittainen vene on valmistettu Pietarsaaressa Jakobstad Båtvarvetilla. Sen on veistänyt veneenrakentaja Fredrik Östman, joka on aiemmin työskennellyt Nautorilla ja Balticilla veneenrakentajana. Ei ihan kevyt CV.

Pohjanmaalla kasvaneesta tiheäsyisestä männystä veistetty runko on tasasaumainen. Lähtöhintaisen veneen kansi on kankaalla päällystettyä vaneria, mutta kyllä kaunis puuvene vaatii parikseen kauniin puukannen. Se on punertavaa oregon-mäntyä, jota reunustaa vähän tummempi mahonkiparras. Vene on niin upea, että kiiltävälle kannelle tohtii hädin tuskin astua.

Fredrik Östman nimeää veneen kohderyhmäksi ekologisen nuoriparin. Tai miksei vanhemmankin. Tai oikeastaan kenet vaan. Ekologisuus saa tukea luonnollisista valmistusmateriaaleista, kulkemiseen käytettävästä uusiutuvasta energiasta ja sähkömoottorista.

Östman mainitsee myös hyvän sisäilman, joka ei haise styreenille. Kannen alla on tosiaan V-vuode, jolla voi yöpyä telttamaisissa olosuhteissa. Yöpymismahdollisuudet nousevat seuraavalle tasolle, kun avotilan suojaksi ottaa sprayhoodin ja pappateltan, joka kattaa koko avotilan. Mutta ominaisuuksiltaan vene sopii parhaiten päiväpurreksi.

Koko vene painaa korkeintaan 600 kiloa, eli sen siirtämiseen maitse voi käyttää jarrutonta 150-kiloista traileria.

Jos veneen kauneudelle hakee perspektiiviä koko Uivan veneannista, Nordwind on ihan omassa sarjassaan. Jo pelkästään siksi, että se oli Uivan ainut puuvene, mutta se oli myös ainut joka valloitti sydämen ensi silmäyksellä.

Männyn, oregon-männyn ja mahongin yhdistelmä hivelee silmää ja kiiltävä lakka saa värit loistamaan. Nordwind ei kalpene muiden puuveneidenkään rinnalla, vaikka se on sieltä pienimmästä päästä.

Monet aristelevat puuveneen hankkimista sen vaatiman huolenpidon vuoksi. Veistäjä Östman kertoo, että puupintaa ei tarvitse täyshuoltaa seuraavaan 20 tai 30 vuoteen, jos sitä huolletaan keväisin. Hoitoon kuuluu rungon ja kannen kevyt hionta ja lakkaus yksikomponenttisella öljylakalla. Aikaa koko veneen läpikäymiseen menee noin 15 tuntia, mikä ei ole ainakaan oleellisesti lujitemuoviveneen kevätpuunausta enempää.

Tasasaumaisen rungon pitkäikäisyyden salaisuuksia ovat epoksiliimaukset, perusteellinen kyllästys pellavaöljyllä ja joustava öljylakkaus, joka kestää puun elämisen eri vuodenaikoina.

Vaikka veneen ulkomuoto on klassinen, siinä on moderneja ratkaisuja, kuten kippiköli ja -peräsin, rullafokka ja kölilaatikkoon integroitu käsikäyttöinen pilssipumppu. Ja optiona tulee sähkömoottori, jonka teline on kiinnitetty kylkeen siten, että sitä pystyy operoimaan avotilasta.

Moottori on oikeastaan ainut seikka, joka vähän häiritsee veneen klassisia linjoja, mutta tosipurjehtija tullee toimeen ilmankin.

Veneen hinta on 29 000 euroa perusvarustein. Se saa tietysti monen nikottelemaan, mutta hinta asettuu inhimilliseen aspektiin, kun tietää että veneen rakentamiseen on mennyt veistäjältä koko talven työtunnit. Ja materiaalien osuus tuosta summasta on liki puolet.

Messuvarustelu sisälsi lisäksi oregon-mäntyisen kannen, sprayhoodin, pappateltan ja perämoottoritelineen yhteishintaan 34 000 euroa. Eikä sekään ole paha. Epropulsionin sähkömoottorin saa pakettiin mukaan 1 870 eurolla.

www.jakobstadsbatvarv.fi