Säätä tulee toki ensin harkita, sillä matkalla ei Russarön jälkeen ole saaria suojana. Kärdlan satama on kuitenkin suojainen, sillä sitä ympäröi kauttaaltaan mittavat aallonmurtajat. Satamassa kaikki on uutta, avajaisia vietettiin toukokuussa 2014.

Satamaa lähestytään monien muiden Viron satamien tavoin ruopattua väylää pitkin, joko pohjoisesta tai idästä. Linjan päällä kannattaa pysyä, sillä väyliä joudutaan ruoppaamaan pohjahiekan liikkumisen ja kasautumisen takia käytännössä vuosittain.

Satama-altaassa on tukevilla kävelyaisoilla varustetut betoniarkkulaiturit sekä aallonmurtajalla tilaa myös kylkikiinnittymiseen. Laiturit ja aisat on sijoitettu väljästi, joten manöövereille on hyvin tilaa. Sataman palveluaste on korkea. Laitureilta löytyy sähkö, vesi ja valaistus, ja satama-alueelta kaikki muut täydellisen kattavan vierassataman käsitteeseen kuuluvat palvelut.

Kärdlan kaupungin palvelut ovat kilometrin päässä. Kävellä ei välttämättä tarvitse, sillä satamasta sukkuloi ilmainen bussi kaupungin läpi isoon supermarkettiin ja takaisin.

Sijainniltaan Kärdlan satama on hyvä ja keskeinen lisä pohjoisen Itämeren satamaverkostoon. Se on eräänlainen solmukohta, portti Viron vesiltä kohti Suomea ja Saaristomerta tai Suomesta Viron vesille ja miksei vaikka pidemmälle Riianlahden suuntaan.

Ehkäpä juuri etappisatamamaisuudesta johtuen Kärdlan satamasta puuttuukin vähän tunnelmaa. Kaikki on uutta, siistiä ja satamakentän ja rannan maa-alueita myöten rakennettua, mutta sellaisena myös vähän teollisen tuntuista. Kärdlan vanhan sataman rakennuksista on säilynyt vain muutama, kuten 1800-luvun puolivälistä peräisin oleva varastorakennus. Sitäkin voi vain vilkaista ulkoa, siinähän jököttää.

Tilannetta parantaa satamahenkilökunnan palvelualttius ja laatikoissa kasvavat, vapaasti poimittavissa olevat yrtit. Kokkaus tosin ei välttämättä maksa vaivaa, koska satamasta löytyy hyvässä maineessa oleva ravintola Kuur, ja kylältä muutama maukas ravintola lisää. Ei Kärdlassa asiat ehkä sittenkään yhtään hullummin ole.