Yhdysvaltojen maailman suurimmat huvivenemarkkinat ovat venevalmistajille kuin Gralin malja, jota tavoitella. Moottoriveneiden maailmanlaajuisesta myynnistä Yhdysvaltojen markkinat yksin kattavat arviolta puolet. Jenkkimarkkina on kuitenkin perinteisesti ollut pääasiassa paikallisten valmistajien pelikenttä, jonne eurooppalaisvierailla ei ole ollut juurikaan asiaa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana asia on muuttunut. Kunnollisen läpimurron jenkkimarkkinoille teki ensimmäisenä suomalainen Axopar, jolle Yhdysvallat on nykyisin suurin vientimaa. Axoparin menestys on tasoittanut tietä myös muille eurooppalaisille venemerkeille.

Ruotsalainen Nimbus Group omistaa ja operoi kahdeksaa venemerkkiä. Emomerkki Nimbuksen lisäksi talliin kuuluvat ruotsalaiset Paragon ja Alukin (joilla molemmilla on tosin suomalaisjuuret), suomalaiset Aquador, Bella, Falcon ja Flipper sekä yhdysvaltalainen EdgeWater. Tuotantoa on omilla tehtailla Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa sekä alihankkijoilla Suomessa ja Puolassa.

Eurooppalaismerkeistä Nimbus on saavuttanut parin viime vuoden aikana kasvavaa menestystä Yhdysvalloissa, ja seuraavaksi rapakon taakse viedään konsernimerkeistä Aquador. Aquadorit esitellään jenkkimarkkinoille ensimmäistä kertaa tammikuussa St. Petersburgin venemessuilla. Paikallisena kumppanina on SailTime Group, joka aloittaa Aquadorien kuluttajamyynnin ja vuokrauksen yli kymmenessä sijainnissa PowerTime Boat Club -yhteiskäyttöpalvelun kautta.

Nimbuksien valmistus Suomesta Yhdysvaltoihin ja Puolaan

Nimbuksen suosikkimalli T8 (sekä ohjaushytillinen C8-versio) on tähän saakka valmistettu kaikille markkinoille Suomessa konsernin omalla Bella-Veneiden Kuopion tehtaalla. Nyt tilanne on muuttumassa, mikä valitettavasti tarkoittaa ainakin tällä haavaa Nimbuksien valmistuksen päättymistä Suomessa.

Kuopion sijaan Nimbus-konserni valmistaa jatkossa Pohjois-Amerikassa myytävät T8:t Yhdysvalloissa EdgeWaterin tehtaalla. Eurooppaan ja muille markkinoille päätyvien 8-sarjan mallien valmistus siirtyy puolestaan sopimusvalmistajalle (Model-Art) Puolaan. Model-Art on valmistaa myös Nimbuksen suuremmat 9- ja 11-mallit. 

Yhdysvalloissa Nimbuksien valmistus käynnistyy helmikuussa 2024. Konsernin Pohjois-Amerikan tilauskannan arvon pörssinoteerattu Nimbus Group tiedottaa olevan ennätyslukemissa noin 550 miljoonassa kruunussa eli noin 48 miljoonassa eurossa.

www.nimbusgrup.se