Ilmoitusta osattiin toki odottaa. Ari Känsäkosken palo valtamerille sekä kilpailuhenkisyys tunnetaan. Odottaa osattiin silti myös kysymystä, joka Helsingin venemessujen julkistustilaisuudessa esitettiin: Miksi pitää lähteä uudestaan, kun viime kerta osoitti, kuinka vaikeaa ja vaarallista yksinpurjehdus eteläisillä valtamerillä voi olla?
"Because it's there", koska se on siellä, Känsäkoski siteerasi Mount Everestin ensimmäisen valloittajan sir George Malloryn tunnettua lausetta motiiveistaan. Pallonkierto yksin on ollut Känsäkosken unelma aivan purjehdusharrastuksen alkuvaiheista lähtien, ja viime kilpailun keskeyttäminen vieläpä aivan hyvistä asemista vain nostaa sisua seuraavaa yritystä varten.
Känsäkosken haveri tapahtui juuri ennen joulua 2024. Maston katketessa hän oli Class 40 -veneellään Fuji eteläisellä Intian valtamerellä. Madagaskarille oli matkaa noin tuhat merimailia, Kapkaupunkiin 1 600.
Harvan laivaliikenteen merialueella Känsäkoski onnistui tavoittamaan kaksi, joilta sai lisäpolttoainetta, japanilaisen kalastusaluksen Tomi Maru ja sattumalta siirtoajossa telakalta Suomeen olleen Finncanopuksen. Niillä täydennyksillä ja hätärikillä Känsäkoski pääsi noin kuukauden seikkailun jälkeen Durbaniin ja oli viimein turvassa perheen, taustajoukkojen ja kaikkien purjehdusta seuraavien huojennukseksi.
Ja nyt hän lähtee uudestaan.
Vene on sama Fuji, jonka kunnostus on käynnissä telakalla Kotkassa. Vesille se saataneen kuluvan vuoden elokuussa. Sitten alkavat harjoitus- ja charterpurjehdukset, jotka tällä kertaa keskitetään Itämerelle. Vasta ennen kilpailua Fuji siirretään purjehtien lähtöpaikalle, joka tällä kertaa on Espanjan Vigossa.
"Eihän vene sinänsä vaurioitunut juuri lainkaan", Känsäkoski huomauttaa. Se ei törmännyt mihinkään, ja kolhuja toi vain lyhyen aikaa rinnalla roikkunut masto. Vaikka Fuji kuuluu luokkansa vanhimpiin veneisiin ja on niistäkin poikkeuksellisen vankasti ja siten painavasti rakennettu, Känsäkoski pitää sitä itselleen sopivana valintana. Kevyissä tuulissa se toki ottaa takkiin uudemmilta pursilta, hän myöntää.
"Mutta niiden osuus koko matkan aikana on pienempi kuin kovien tuulien."
Myös riki voidaan rakentaa uudelleen enimmäkseen vanhoista osista. Maston keskelle tehdään uusi osuus ja vääntyneitä heloja vaihdetaan, mutta pääosin pärjätään korjauksilla.
Muutenkin varustelu noudattaa pitkälti jo kokeiltua, joskin hienosäätöä tulee. Purjevalikoimaa muutetaan vielä konservatiivisemmaksi. Se parantaa käytön helppoutta ja turvallisuutta, mutta myös tasoitusta takaa-ajolähdöillä purjehdittavassa kilpailussa.
"Luulen, että saan omaa starttiani aikaistettua vielä vähän", Känsäkoski virnistää.
Kilpailun nettisivuille Känsäkosken ilmoittautumista ei vielä tätä kirjoittaessa ollut listattu. Mukana oli silti jo 13 muuta osallistujaa, hieman yllättäen jopa kolme USA:sta ja vasta yksi purjehdushullusta Ranskasta ja kaksi toisesta lajin suurmaasta Britanniasta. Pohjoismaista Känsäkoski oli viimeksikin ainoa edustaja.
globalsolochallenge.com
class40.fi