Clewat Oy kokeili uudenlaista kehittämäänsä roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Alus kiersi kesä-, elo- ja lokakuussa Kalasataman, vanhankaupunginlahden ja Töölönlahden merialueilla, joiden puhtaanapito on haasteellista nykyisillä menetelmillä.

Kerätyn roskan määrä oli kaikilla alueilla selvästi suurempi kesällä kuin lokakuussa. Myös roskatyypeissä oli eroja, kesällä ruokailuun ja juomiseen liittyviä pakkausmateriaaleja oli enemmän. Kokeilun tuloksena roskienkeruualukseen tehtiin useita merkittäviä muutoksia, joilla sen toimintaa voitiin parantaa.

Tieliikenne on merkittävin mikromuovin lähde Suomessa ja monissa muissakin maissa. Innogreen testasi kehittämänsä viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Kokeilu toteutettiin elokuusta alkaen Konalassa Mätäjoen varrella, jossa Kehä I:ltä valuvat hulevedet ohjattiin viherseinään. Kokeilussa havaittiin, että viherseinämoduuli viivyttää hulevesiä ja vähentää merkittävästi vedessä olevien erilaisten mikromuovien määrää. Lisäksi viherseinän avulla voidaan tuoda vehreyttä ja viihtyvyyttä myös haasteellisiin paikkoihin. Jatkotutkimuksissa tullaan kehittämään muun muassa suodatinmateriaalin elinkaarta.

Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Selvityksen mukaan tonni ruokajätettä sisältää noin 200 grammaa makromuovia. Säännöllisen reittiliikenteen osalta ruokajäte käsitellään kestävällä tavalla osana muuta jätehuoltoa, mutta osa Itämerellä seilaavista kansainvälisistä risteilyaluksista laskee ruokajätteensä mereen kansainvälisillä merialueilla. Helsingissä vierailevilla risteilyaluksilla on mahdollisuus jättää ruokajäte Helsingin satamaan. Biosatama Oy kehittää uutta menetelmää, jossa ruokajätteestä ja muusta biojätteestä voidaan tuottaa hiilineutraalia energiaa, jolloin jätteen sisältämä muovikin päätyisi hyötykäyttöön.

Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa suppilautoja. Kokeilun aikana Helsingin rannoilta kerättiin rantatalkoilla muoviroskaa, jonka käyttökelpoisuutta 3D-tulostukseen selvitettiin verrattuna neitseelliseen muoviin ja ulkomaiseen jätemuoviin. Tulokseksi saatiin, että rannoilta kerättyä muoviroskaa voidaan hyödyntää uusiosuppilautojen valmistuksessa.

www.hel.fi