Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Suomen Meripelastusseura ovat käynnistäneet haun uuteen VesiturvallisuusLähettiläät-kampanjaan, joka on osa pitkäjänteistä työtä hukkumisten ehkäisemiseksi. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta turvallisesta liikkumisesta vesillä, vedessä ja veden äärellä – erityisesti sosiaalisen median keinoin.
Vesillä vietetty aika on keskeinen osa suomalaista elämäntapaa, mutta siihen liittyy myös riskejä: Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 150 ihmistä, pääosin luonnonvesissä. Hukkumisia sattuu erityisesti miehille ja iäkkäämmille ihmisille, mutta myös lapset kuuluvat riskiryhmään. Yleisiä taustatekijöitä ovat pelastusliivien puute, päihteet, valvonnan laiminlyönti ja riskien tunnistamisen puute.
Kokemuksia ja tietoa
VesiturvallisuusLähettiläät ovat kampanjan keskiössä. Heidän tehtävänään on jakaa omia kokemuksiaan ja tietoa vesiturvallisuudesta sosiaalisessa mediassa – sekä omissa kanavissaan että Viisaasti vesillä -kanavissa ja Meripelastusseuran tileillä. Tavoitteena on herättää keskustelua, jakaa käytännön vinkkejä ja rohkaista vastuulliseen toimintaan vesillä.
– VesiturvallisuusLähettiläänä pääsee mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan vaikuttavaa turvallisuusviestintää. Haemme ihmisiä, joilla on kokemusta ja näkemystä vesiturvallisuudesta sekä intoa vaikuttaa, sanoo kampanjan vetäjä, SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
Lähettiläät edustavat monipuolisesti vesillä liikkuvien joukkoa: mukana on eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä – nuoria ja aikuisia, miehiä ja naisia, pelastusalan ammattilaisia, vapaaehtoisia, kouluttajia sekä eräoppaita. Aiemmat osallistujat ovat kokeneet roolinsa merkitykselliseksi: peräti 93 prosenttia arvioi vaikuttaneensa konkreettisesti ihmisten turvallisuuskäyttäytymiseen.
VesiturvallisuusLähettiläiltä odotetaan kokemusta ja kiinnostusta vesiturvallisuudesta, kykyä toimia sosiaalisessa mediassa sekä intoa jakaa tietoa ja olla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Toiminta on vapaaehtoista, eikä siitä makseta rahallista korvausta.
Hakeminen tapahtuu lähettämällä lyhyt videoesittely itsestä, omasta taustasta ja näkemyksistä vesiturvallisuuden edistäjänä. Mahdolliset lisätiedot toimitetaan WeTransferin kautta osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Hakuaika päättyy 18.5.2025.