Projektin lähtökohtana on Turun saaristossa, Nauvossa sijaitseva Seilin saari, jonka vuosisatainen historia sairaalasaarena ulottuu aina 1600-luvulle. Seilistä tuli ensin spitaalisairaala ja vähäosaisten eristämispaikka, myöhemmin mielisairaala – ja lopulta nimenomaan naisten mielisairaala aina vuoteen 1962 asti. Saari toimi vuosikymmeniä suljettuna tilana, jonne potilaat kuljetettiin vastentahtoisesti – eikä useimmilla ollut paluuta.
Tilallinen ja ajallinen tutkielma
Själö Herbarium jatkaa Lotta Petronellan monitaiteista ja poeettista otetta aiheeseen. Se on tilallinen ja ajallinen tutkielma, moniääninen esitys, joka yhdistää dokumentaarisia ja fiktiivisiä tekstejä, sävellettyjä kuoro-osuuksia ja ääni-installaatioita. Teos ei pyri arkistoimaan vaan luo uudenlaisen arkiston – sellaisen, jossa ääni ja muisti voivat kulkea vapaasti.
Kasvitieteellinen vertaus on keskeinen osa esitystä: herbarium on kokoelma Seilin saarelta kerättyjä kasveja. Näiden kasvien kautta Själö Herbarium lukee maata ja vettä, saaren ekologiaa ja historiaa, sen arkkitehtuuria ja muistia.
Kysymyksiä saarelta
Petronella kertoo palaavansa Själöhön vuodenaikojen ja kuunkierron mukana, kuin kysyäkseen uudelleen saarelta, mitä se haluaa kertoa: Mitä etsit? Minkä tähden sinä yhä etsit?
Projektin aiempiin osiin kuuluvat dokumenttielokuva Själö – Island of Souls (2020) ja radioessee Själö – paikka ja mentaalinen tila.
Teoksessa esiintyvät Cécile Orblin, Gabriela Ariana, Anna Jussilainen, Laura Naukkarinen, Lotta Petronella, Heta Pyhäjärvi, Alma Rajala ja Kristina Vahvaselkä. Musiikista vastaa Jean-Michel Kampara.
Själö Herbarium nähdään Tehdas Teatterin Jokistudiossa Turussa toukokuussa 2025. Esitykset alkavat kenraaliharjoituksella 2.5. klo 18.30 ja jatkuvat ensi-illalla 3.5. klo 18.30. Muut näytökset järjestetään 4.5. klo 15.00, 8.5. ja 9.5. klo 18.30 sekä 10.5. klo 15.00. Esityksen kielet ovat englanti, suomi ja ruotsi.