Plastic Odyssey -hankkeessa kehitetään sekä teknisiä että inhimillisiä ratkaisuja – mukaan lukien ilman patentteja käytettävät yksinkertaiset koneet – joiden avulla yhteisöt voivat käsitellä muovijätettä. Plastic Odyssey -tiimi aloittaa tehtävänsä 40-metrisellä laboratorioaluksella. Tämä entinen merentutkimusalus on muutettu vesillä toimivaksi laboratorioksi, jossa on pieni kokeellinen liikkuva kierrätyskeskus, joka muuntaa muovin polttoaineeksi, sekä liikkuva tila, jonka avulla tehdään kokeita maalla kunkin pysähdyksen aikana.

Simrad Yachting on lähtenyt hankkeeseen mukaan päivittämällä aluksen navigaatiotekniikkaa. Aluksen komentosilta on täysin remontoitu, ja siinä on PLECDIS E5024 -navigointijärjestelmä, R5000-tutka ja joukko muita seilaamista helpottavia laitteita, kuten autopilotti, AIS, syvyysluotain ja satelliittikompassi.

Suunniteltu reitti kulkee kolmen maanosan kautta kahden vuoden aikana, joten hankkeen onnistuminen riippuu aluksella olevista laitteista ja innovatiivisista kierrätystekniikoista sekä tärkeässä roolissa olevasta alusta ohjaavasta veneilyelektroniikasta.

– Jotta saavutamme tavoitteemme, meidän on pystyttävä navigoimaan turvallisesti kaikki matkan 30 etappia. Reitin varrella navigoimme yli 30 000 meripeninkulman matkan ja ylitämme vaarallisia ja arvaamattomia valtameriä ympäri maailmaa, sanoo Simon Bernard, yksi Plastic Odysseyn perustajista.