Trunsön saarella vierailevat joutuvat tällä hetkellä pärjäämään ilman saunan löylyjä. Rannassa sijaitseva puulämmitteinen jäsensauna on suljettu saarella vallitsevan poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi.

Örön edustalla pitkään sijainnut kuutiomallinen veneiden käymäläjätevesien imutyhjennysasema kuuluu Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämään vanhempaan septimallistoon. Kaikki tämän sukupolven asemat ovat nyt saavuttamassa käyttöikänsä rajan, ja ne poistetaan välittömästi vedestä, jos niissä havaitaan kriittisiä vikoja. Kaikkia ei välttämättä voida korjata.

– Selvitämme Örön vanhan septin kuntoa, mutta pahaa pelkään, ettei sitä uskalleta enää paikalleen palauttaa. Vanhanmallisia septejä on melko mahdotonta enää korjata, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Uusimisprosessi käynnissä

Veneilijöiden onneksi valtiovarainvaliokunta on myöntänyt yhdistykselle varoja kahden uuden septin hankintaan Saaristomerelle. Samaisesta avustuksesta hankitaan yksi imutyhjennysasema myös Saimaalle.

– Septien uusimisprosessi on nyt käynnissä. Toivomme, että se etenee sujuvasti ja pääsisimme sijoittamaan esimerkiksi juuri Örön edustalle uuden, entistä turvallisemman ja käyttövarmemman imutyhjennysaseman mahdollisimman pian, kertoo Murto.

www.pidasaaristosiistina.fi