Vastuullinen veneily -kampanjassa korostetaan ympäristön huomioimista veneen huollossa, jätteiden käsittelyssä ja vesillä liikuttaessa. Erityistä huomiota kiinnitetään vedenalaisen melun vaikutuksiin sekä vastuullisen veneilyn merkitykseen luonnon ja eläinten kannalta.
Kampanjan viestit leviävät muun muassa Itämerihaasteen, PSS ry:n ja Helsingin kaupungin sosiaalisen median kanavilla.
– Ympäristöasiat kannattaa huomioida koko veneilykauden ajan. Esimerkiksi keväällä veneen kunnostuksen yhteydessä voidaan tehdä vastuullisia valintoja. Merellä taas on hyvä muistaa, että desibelit kulkeutuvat pinnan alle ja häiritsevät mereneläviä. Eikä pesimisaikaan voi rantautua ihan mihin vain, muistuttaa Itämerihaasteen ympäristösuunnittelija Milla Stenström.
Satamia kannustetaan liittymään Roope-verkostoon
Kampanja nostaa esiin myös Roope-satamaohjelman, jonka tavoitteena on kehittää suomalaisia venesatamia ympäristöystävällisemmiksi. Ohjelmassa mukana olevat satamat – niin sanotut Roope-satamat – täyttävät tiukat ympäristö- ja turvallisuusvaatimukset. Ne huolehtivat esimerkillisesti esimerkiksi jätevesistä, jätehuollosta ja asiakkaille tarjottavasta ympäristötiedosta. Sataman tunnistaa Roope-lipusta.
– Toivomme, että mahdollisimman moni satama liittyisi verkostoon. Helsingissä Roope-satamia on vielä suhteellisen vähän verrattuna esimerkiksi Turkuun tai itäiseen Järvi-Suomeen. Tarjoamme satamille laajaa tukea, kuten ohjeistuksia ja omavalvontamateriaaleja, kertoo PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.
Pääkaupunkiseudulla toimii tällä hetkellä kymmenen Roope-satamaa, ja määrän toivotaan kasvavan vuosi vuodelta.
Pitkäjänteistä työtä
Sekä Itämerihaaste että Pidä Saaristo Siistinä ry ovat tehneet vuosien ajan yhteistyötä venekerhojen ja pienvenesatamien kanssa. Helsingin ja Turun kaupunkien vetämä Itämerihaaste on parantanut pienvenesatamien jätehuoltoa ja lisännyt ohjeistusta ympäristövastuullisuudesta. PSS ry on puolestaan tarjonnut Roope-palveluita veneilijöille jo 55 vuoden ajan ja kehittänyt satamien ympäristökäytäntöjä aktiivisesti viimeisen 15 vuoden aikana.
Kampanja muistuttaa, että vastuullinen veneily ei vaadi suuria tekoja, mutta voi vaikuttaa merkittävästi vesistöjen ja saariston hyvinvointiin.