Kartoitusten tavoitteena on löytää Saaristomeren paikallisesti ekologisesti merkittäviä merialueita eli niin kutsuttuja PEMMA-alueita. Tutkimusalueet on valittu ennustemallien perusteella sellaisiksi, joista odotetaan löytyvän monimuotoista vedenalaista luontoa, mutta joista on toistaiseksi vain vähän tietoa.

Velmu-ohjelma, eli Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, on Suomessa vuodesta 2004 lähtien toteutettu kansallinen kartoitus- ja tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on selvittää Suomen rannikko- ja merialueiden vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta.

Velmu-ohjelmaa toteuttavat useat viranomaiset, kuten Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus ja Luonnontieteellinen keskusmuseo (Luomus) yhdessä eri asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Tunnistaa ja tallentaa

Saaristomeren kartoituksia tehdään kesäkuun puolivälistä syyskuun alkuun kolmihenkisissä sukellustiimeissä. Sukeltajat keräävät tietoa niin matalilta rannoilta kuin kallio- ja kivikkoriutoilta ennalta määritellyillä sadan metrin pituisilla sukelluslinjoilla. Sukelluksilla kartoitetaan kasveja, levälajeja sekä paikoillaan eläviä lajeja. Myös mahdolliset vieraslajit kirjataan kansalliseen tietokantaan.

 pem hailuoto nne metsahallitus2024 sara karvo 1

Kolmen hengen sukellustiimit keräävät tietoa ennalta määritellyillä sadan metrin pituisilla sukelluslinjoilla. Kuva: Metsähallitus

– Tutkimussukeltaminen on ainutlaatuinen tapa nähdä ja ymmärtää merenpohjan monimuotoisuus ja tuoda tieto kaikkien saataville, sanoo meribiologi Essi Keskinen Metsähallitukselta.

Kartoitustulokset julkaistaan Luomuksen laji.fi-palvelussa ja vedenalaisen meriluonnon karttapalvelussa vuoden 2026 alussa. Uusi tieto tukee vedenalaisen luonnon suojelua ja auttaa tunnistamaan Saaristomeren tärkeimmät meriluontoalueet.

www.metsa.fi