Summan kylä on eräs maamme merkittävimmistä puisten rannikkolaivojen, kalastusalusten ja veneiden rakennuspaikoista. Erilaisten alusten rakentaminen on ollut merkittävä elinkeino, ja se on liittynyt itäisen Suomenlahden kalastukseen ja kaupankäyntiin sekä vapaa-ajan viettoon merellä. Veneiden ja isompien alusten rakentaminen on ollut toistasataa vuotta useiden sukupolvien ajan arvostettu ammatti.

Veneenveistäjien Summa – Kertomuksia itäisen Suomenlahden veneistä ja veistäjistä kertoo puuveneiden rakentamisen alusta 1800-luvulla, kulta-ajasta 1950–1980-luvuilla ja päättymisestä 1990-luvlla.

Pitkäaikainen veneilykirjailija ja -kuvaaja Jorma Rautapää ja Summan Seppälöiden sukua oleva veneenveistäjä Timo Suomalainen kertovat kirjassa Summan monimuotoisen tarinan. Summalla on pitkä veneilyhistoria, mutta se on yhä "veneenveistäjien kylä". Idyllistä maisemaa leimaavat monet venevajat ja veistämöt. Kirjan tekijät ovat tutustuneet kylään, sen historiaan ja henkilöihin, joilla on omakohtainen yhteys veneiden rakentamisen kulta-aikoihin.

– Suomi on kuitenkin veneilymaa, jossa lähes jokaisella meistä on kokemuksia veneistä ja merestä ja järvistä, kirjan tekijät toteavat.

Silti Suomessa ei ole tallennettu kovinkaan paljon veneilyyn liittyvää aineistoa. Kirjan tekijöiden mielestä Merimuseo Kotkassa ja Forum Marinum Turussa ovat erinomaisia museoita ja tutkimuslaitoksia, mutta niiden pääkohteina ovat laivat ja merenkulku. Tilannetta paikkaamaan Rautapää ja Suomalainen ehdottavat toiminnallista yksikköä, johon koottaisiin kattavasti ja aktiivisesti veneilyyn liittyvää materiaalia, tietoja ja historiaa.

Kovakantisessa Veneveistäjien Summa – Kertomuksia itäisen Suomenlahden veneistä ja veistäjistä -kirjassa on 160 sivua ja runsaasti ainutlaatuisia kuvia. Kirjaa saa tekijöiltä ja sen hinta on 25 euroa + postimaksu 4 euroa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.