Tapio Lehtisen Ocean Globe Race -projekti kantaa hedelmiä. Galianalla kasvatettiin nuorta miehistöä kohti uusia, omia seikkailuja maailman merillä. Joukon nuorimpiin kuulunut espoolainen Viivi Moisio, 22, on nyt ensimmäisenä ilmoittanut projektistaan, joka onkin saman tien sangen vaativa.
Moisio osallistuu Globe 5.80 Transat -kilpailuun vuonna 2027. Kyse on yksinpurjehduksesta yli Atlantin 5,8 metrin pituisella veneellä.
Pursi on yksityyppinen ja luokan sääntöjen mukaan sen voi rakentaa lähes kokonaan itse. Moisio kertoo innostuneensa veneestä jo OGR-lähtösatamassa Sables d'Olonnessa vuonna 2023.
– Laiturissa oli kilpailun järjestäjän Don McIntyren oma vene Trekka. Don sanoi, että mene vain tutkimaan sitä. Yhtenä yönä en oikein saanut unta Galianassa, ja kömmin sitten Trekkaa ihmettelemään.
Piirustukset Moisio tilasi jo kilpailun aikana. Kun niitä tutkittiin isä Mikko Moision kanssa, päädyttiin kuitenkin tilaamaan vene runkovalmiina. Nyt työ hollantilaisella veistämöllä on niin pitkällä, että runko numero 195 haetaan kotiin Espooseen helmi-maaliskuun aikana.
Omaa työtä jää silti vielä paljon. Muun muassa köli, sen bulbi, peräsin ja skegi, maalaukset, sisätilat kokonaisuudessaan, sähköt ja heloitukset kuuluvat pitkään työlistaan.
– Moni ajattelee kuullessaan runkovalmiista veneestä, että sehän on sitten melkein valmis. Ei muuten ole, Viivi Moisio nauraa.
Veneen ideaan kuuluu, että pitkälle viedyllä itserakentamisella voi pitää projektin kuluja kurissa. Se sopii WB-Sailsilla purjeneulojana työskentelevälle Moisiolle.
– Näin tavallisena duunarina ei ole mahdollisuuksia kovin suuriin budjetteihin.
Turvallisuus vaatii kuitenkin tiettyjen osien ja rakenteiden valvontaa ja ulkopuolista tarkastusta työn aikana sekä valmiissa veneessä, mukaan lukien kallistus- ja kaatotestit. Omia sovelluksia sallitaan esimerkiksi käyntiluukun koossa ja sisätilojen järjestelyssä.
– Luukun otin vakiota suurempana, koska haluan päästä siitä läpi myös pelastusliivit lauenneena, Moisio kertoo. Sisällä hän pitää yksinkertaisesta ja kevyestä linjasta.
– Moni elämäntapapurjehtija laittaa sinne vaikka mitä mukavuuksia, mutta olen sen verran kilpailuhenkinen, että en lähde mukaan vain osallistumaan, Moisio sanoo. Muuten samanlaisissa veneissä pienillä painoeroilla on paljon merkitystä suorituskykyyn.
Suurin syy valmiin rungon tilaukseen on ajansäästö. Viivi Moisio haluaa päästä aloittamaan täysitehoisen harjoittelun mahdollisimman pian. Galianan jälkeen hän on hakenut lisää kokemusta suurilta vesiltä mm. Tour Voile -kisasta Ranskasta (Figaro 3) ja RORC Transatlanticista (Pata Negra, Lombard IRC 46), mutta yksin hän on viimeksi purjehtinut E-jollaa juniorina. Paitsi uuden veneen ominaisuuksien, manööverien ja venevauhdin opiskelua, edessä on uuteen purjehdustapaan sopeutumista.
Pitkien sooloetappien harjoitteluun Suomenlahti ja Itämeri asettavat fyysiset rajoitteensa. Siksi Moisio joutuu lähtemään Atlantin rannalle hyvissä ajoin ennen joulukuussa 2027 tapahtuvaa starttia. Osallistujilta vaaditaan näytöksi vähintään 500 mailin soolopurjehdusta jo ennen 600 mpk esikisaa 600 mpk Portugalin Lagosista varsinaiselle lähtöpaikalle Lanzarotelle.
Sieltä kilpailun maaliin Antigualle on matkaa noin 3 000 meripeninkulmaa.