Kilpailun kokonaistilanne on tiukka. Dongfeng on kärjessä yhden pisteen erolla Mapfreen. Kolmantena on Brunel kolme pistettä kärjestä. Nämä taistelevat voitosta, joka voi osua niistä mille tahansa erilaisten sijoitusskenaarioiden perusteella, mutta Brunelilla on isompi työ viedä potti.
Dongfengin kipparilla Charles Caudrelierilla oli pragmaattinen asenne: "Matikasta viis. Tärkeintä on voittaa."
Mapfre oli vahva kisan alkupuoliskolla, mutta nyt tuloksiin on tullut vaihtelua.
Brunel on noussut vahvasti kilpailun edetessä. Sen kippari Bekking on ollut kisassa jo seitsemän kertaa. Kakkospalkintoja on kaksi, mutta voitto puuttuu. Jos Bekking aikoo napata pokaalin, hänen on iskettävä tällä legillä. Viimeisellä se voi olla myöhäistä.
Virran vietävänä
Lähtö voimakkaalta vuorovesialueelta Cardiffista ei tarjonnut ikimuistoista spektaakkelia, sillä legin rataosuus piti jättää pois heikon tuulen ja kovan virran vuoksi.
Ennen lähtömerkkiä myötävirta puski veneitä kohti linjaa, ja Scallywag joutui tekemään viime hetkellä vendan linjan vasemmassa päässä, ettei se olisi varastanut. Turn The Tide joutui kuitenkin väistämään kääntyvää Scallywagia, joka sai sen rangaistuksen väärästä manööverista varaslähdön sijaan. Yritys hyvä...
360 astetta nollatuulessa osoittautui Scallywagille hankalaksi ja hitaaksi suorittaa, ja se kostautui myöhemmin. Nimittäin veneet joutuivat purjehtimaan myös kelloa vastaan, koska kuuden tunnin kuluttua myötävirran oli määrä kääntyä vastaiseksi, ja siihen mennessä oli ennätettävä pois kanaalin kapealta osuudelta.
Tuuli kääntyi lännestä etelään, ja muut veneet saivat siitä kiinni paljon ennen Scallywagia ja pääsivät vähän karkuun. Ei paljon, mutta Scallywagin kannalta tuhoisasti. Kun virta kääntyi, sen vmg muuttui negatiiviseksi, ja ankkurille oli tarvetta. Ero muihin venähti puolessa vuorokaudessa sataan meripeninkulmaan.
Kärkiveneet etenivät yhtenäisenä laivueena voimakkaimman virran pohjoispuolelta. Dongfeng noudatti suunnitelmaansa ja purjehti kärjessä Irlannin eteläkärjessä olevalle Fasnet-kivelle asti, Brunel ja Mapfre vanavedessä.
Pian Fastnetin jälkeen tilanne kuitenkin muuttui. Dongfeng ajoi muita pohjoisemmas ja jymähti tyveneen lähellä Irlannin rannikkoa, jolloin Brunel ja Mapfre lipuivat ohi juuri ja juuri ohi.
Juuri nyt Irlannin eteläpuolella on tyventä, mutta länsipuolella tuulee. Sinne on kuitenkin työntymässä pitkä ja kapea koilliseen suuntautuva korkeapaineen selänne, jonka itäpuolelle kehittyy vastatuuli ja länsipuolelle myötätuuli.
Mitään ratkaisevaa ei ole vielä tapahtunut. Navigoijilla käyvät prosessorit kuumana, kun he yrittävät määritellä nopeinta reittiä pohjoisen kautta Brittein saarten ympäri. Kannattaako tuuleton korkeapaine ylittää vai ei, ja jos kyllä, missä kohtaa?