Totalvene veikkaili venemessujen ennakkojutussa Mercuryn mysteerikoneen tulevan 175–250-hevosvoiman luokkaan ja niinhän siinä kävi, melkein. Uutuuksien tehot ovat 175-, 200- ja 225-hevosvoimaa.

Moottorin konstruktio on täysin uusi, ja Mercury Marine kertoo sen olleen yhtiön historian kallein tuotekehitysprojekti. Tuloksena on ainakin erottuvasti muotoiltu uutuustrio.

Kulmikkaan kopan alta löytyy teholuokka huomioiden melko iso kone. Sylintereitä on kuusi ja iskutilavuutta 3,4 litraa. Tätähän korostetaan myös perämoottoreille epätavanomaiseen asuun kirjoitettavassa mallinimessä.

Jos tarkastellaan 200-hevosvoiman teholuokkaa, niin nelitahtisista kilpailijoista Yamahalla ja Suzukilla on nelisylinteriset koneet (2,8 ja 2,9 litraa), Hondalla vielä vähän Mercuryakin suurempi 3,5-litrainen V6. Kaksitahtiteknologiaan vannova Evinrude on niin ikään V6, mutta iskutilavuudeltaan koko joukon pienin (2,7 l).

Numeroiden valossa Mercury menee kärkeen painossa, jossa vähemmän on parempi. Mercurylle vaaka näyttää 215 kilon lukemia. Yamaha painaa 226, Suzuki 233, Evinrude 240 ja Honda massiiviset 270 kiloa.

225-hevosvoimaisten teholuokassa Mercuryn painoetu on vielä suurempi, sillä Hondaa lukuun ottamatta muilla vaihtuu perusmoottori pykälää suurempaan: Yamahan F225 (4,2 l V6) painaa 260, Suzukin DF225 (3,6 l V6) 263 ja Evinruden E225 (3,4 l V6) 244 kiloa.

Teknisesti Mercury on melko simppeli kone. Moottorissa on tavanomaiseen tapaan neliventtiilikansi, mutta erikoisuutena kaksi kannen yläpuolista nokka-akselia kumpaakin sylinteriryhmää kohden. Japanilaisille kilpailijoille tyypillisistä venttiilien- tai nokka-akselin ajoitusteknologiaa ei ole, mutta laihaseostekniikka pitäisi olla hyvin hallussa. Mercury kutsuu polttoaineseokseosta käyttötilanteen mukaan optimoivaa järjestelmää AROksi (Advanced Range Optimization).

Teknisen kikkailun sijaan Mercury on keskittynyt käyttöominaisuuksien optimointiin muilla tavoin. Esimerkiksi konekopan päällä on huoltoluukku, jonka kautta öljymäärän tarkastus ja täyttö onnistuvat ilman kopan irrottamista. Kätevää.

Sähköntuotto on taattu 85 ampeerin laturilla, joka jauhaa sähköä jo 650 r/min tyhjäkäyntinopeudella peräti 20 ampeerin latausteholla. Moottorissa on myös mukautuva käyntinopeussäädin, joka ylläpitää valitun käyntinopeuden kuormitustilanteen muuttuessakin, kuten vaikkapa jyrkissä kaarroksissa.

Ei Mercury toki unohda kehua koneen saavutusarvojakaan. Voimaa ja vääntöä luvataan olevan kilpailijoita enemmän, melua ja kulutusta vähemmän, kuinkas muuten. Palataan lukemiin tarkemmin kun koneesta on päästy ottamaan ensimmäiset tyypit, minkä on määrä tapahtua toukokuun lopulla.

Siihen mennessä on selvillä myös hinnat, ja ensimmäiset koneet ehtivät suomalaisille asiakkaille vielä kesän aikana. Hintojen lupaillaan olevan linjassa pääkilpailijoiden kanssa.

Mallisto tulee kattamaan kymmenen mallia. Pohjan valikoimalle luo 175, jonka saa pitkä- tai pidempirikisenä (L ja XL). 200:n saa lisäksi CXL-vastakiertomallina ja 225:n ultrapitkinä XXL- ja CXXL-versioina.

Lisää valikoimaa syntyy väreistä, joita on perinteisen Phantom Blackin lisäksi kolme valkoisen sävyä, kylmä, lämmin ja helmiäinen. Lisäksi tarjolla on neljä eri väristä koristepaneelia, harmaa, valkoinen, sininen ja punanainen. Paneelin saa myös maalausvalmiina, joten värin voi kustomoida veneen mukaan.

Olipa versio tai väri mikä hyvänsä, on vakiona Mercuryn sähköinen DTS-kaukohallintalaite. Tilauksesta koneet saa tosin myös mekaanisesti hallittavina versioina. Ohjauksen osalta tilanne on hieman päinvastainen. Hydrauliohjaus on vakio, sähkötehostimen saa lisävarusteena. Mercuryn JPO-sauvaohjausjärjestelmää ei saa edes lisähintaan, vaan se jää isojen Veradojen valtiksi.

3.4L V-6 FourStroke -sarja korvaa melkoisen nipun nykymalliston valikoimasta, sillä sen tieltä väistyy kaikki nelisylinteriset Veradot (175 ja 200 hv) ja osa kuusisylinterisistä (200 ja 225 hv). Lisäksi myös kaksitahtiset OptiMaxit jäävät uutuuksien myötä historiaan.

Lisäystä tulee myös hyöty- ja ammattikäyttöön tarkoitettuun SeaPro FourStroke -sarjaan, jonka tehoskaala on aiemmin ulottunut 15–150 hevosvoimaan. Nyt sarja kasvaa 3,4-litraiseen V-6 -lohkoon perustuvalla 200:lla.

www.mercurymarine.com