Volvo Penta on kulkenut hallintalaiteteknogian etujoukoissa jo pitkään. Joystick-satamahallinlaitteella varustetun IPS-voimansiirtojärjestelmän lanseerauksesta tulee kuluneeksi jo 15 vuotta. Vuosien saatossa järjestelmä on täydentynyt muun muassa propulsiojärjetelmällä veneen paikallaan pitävällä DPS-satelliittiankkurilla sekä Joystick Driving -ajotoiminnolla. Nyt apuja tulee rantautumistilanteisiin ja satamamanöövereihin.

Assisted Docking System on avustinjärjestelmä, jossa ihmisellä on vielä sijansa. Kun järjestelmä on kytketty, venettä hallitaan joystick-sauvaohjaimella. Järjestelmä taas pitää huolen siitä, että vene liikkuu sinne minne tai siten miten sauvalla näytetään, olosuhteista huolimatta.

Päätoimintoihin kuuluu esimerkiksi halutun kulkusuunnan ja -nopeuden tai kääntösäteen pitäminen olosuhteista riippumatta ja ilman tarvetta manuaalisille korjausliikkeille. Jos siis halutaan esimerkiksi peruuttaa suoraan kapeaan laituripaikkaan, voi veneen satelliittiankkuroida paikalleen, kääntää kiinnittymispaikan suuntaiseksi ja peruuttaa sisään, ilman että ohjausliikkeissä tarvitsee huomioida sivutuulta tai virtauksia. Niiden vaikutukset järjestelmä kompensoi automaattisesti.

Järjestelmän avulla rantautumisen voi tehdä haastavissakin olosuhteissa hyvin hiljaa ajaen, mikä muutoin olisi hankalaa. Kylkiparkkitilanteisiin on puolestaan sivulle työntö toiminto, joka painaa venettä lepuuttimien varaan laituria vasten niin pitkän kunnes köydet on saatu kiinnitettyä ja toiminto voidaan kytkeä pois päältä.

Toimiessaan järjestelmä hyödyntää IPS-vetolaitteiden suuntausta, vaihteiden kytkentää, moottorin kierrosluvun säätöä, entistä tarkemmalla gps-antennilla varustettua satelliittiankkuritoimintoa sekä Assisted Dockin -ohjelmistolla varustettua EVC-moottorinohjausyksikköä. Järjestelmään tulee kuulua vähintään 7-tuumainen Glass Cockpit -monitoiminäyttö ja siihen voidaan sisällyttää myös keulapotkuri.

Assisted Docking System tulee saataville keväällä Volvo Pentan IPS-moottoreilla varustettujen uusien veneiden lisävarusteena. Se voidaan myös jälkiasentaa vuosimallia 2012 ja sitä uudempiin satelliittiankkuritoiminnolla varustettuihin IPS-järjestelmiin.

www.volvopenta.com