Tanakasti tehty Cat kestää miltei mitä tahansa – vettä, pölyä, hiekkaa, kuraa, tärinää, pakkasta, hellettä. Sen pitäisi pysyä ehjänä, vaikka se putoaisi niin korkealta, että ihmistä pelottaa hypätä alas.

Tämä tekee siitä kiinnostavan myös veneilijän näkökulmasta, sillä puhelimen kannalta veneily on täynnä uhkia.

Olen nähnyt, miten kännykkä solahtaa rintataskusta veteen voimasanojen hyvästelemänä. Olen nähnyt luurin sinkoutuvan tiukassa käännöksessä karttapöydältä alas. Olen todennut, että puhelin on käyttökelvoton syksyllä hanskat kädessä, kun kylmä vesi lentää päin näköä.

Mutta Cat S61:lle nämä ovat ihan normiolosuhteita. Eikä tässä vielä kaikki.

Puhelimessa on myös lämpökamera, joka on noussut veneilijöiden tietoisuuteen ja toivelistoille sen jälkeen, kun lämpökameroiden johtava valmistaja Flir osti Raymarinen.

Nyt kun syysillat pimenevät, lämpökamerasta voi olla vesillä konkreettista hyötyä, koska sillä näkee myös pimeässä. Varsinaisten lämpökameroiden ongelmana on se, että ne ovat kalliita. Kannettavien mallien hinnat alkavat noin 600 eurosta, ja yläraja on kaukana veneilijöiden ulottumattomissa.

Ja nyt Caterpillarin uusi lippulaivamalli Cat S61 tarjoaa lämpökameran, joka on parannettu versio edeltävästä S60:sta. Kuulostaahan se aika hyvältä.

Kelpo puhelin

Mutta palataan lämpökameraan tuonnempana.

Cat S61 on Android-älypuhelin, jonka ympärille on rakennettu monia ammattikäyttöön tarkoitettuja toimintoja.

Puhelimena se on keskitasoinen mutta tasapainoinen kokonaisuus.

Cat S61:n neliytimistä Snapdragon 630 -prosessoria käytetään yleisesti noin 200–300 euron hintaisissa peruspuhelimissa. Se ei yllä ihan huippusuorituksiin, mutta perustoiminnot toimivat sujuvasti ja apit aukeavat vauhdikkaasti. Puhelin ei nikottele tavallisessa käytössä.

Akkukestoa on venytetty peräti 4 500 milliampeeritunnin akulla. Valmistajan tietojen mukaan sillä pajattaa yhtä mittaa 35 tuntia. Puhelinta ei tarvitse ladata joka päivä, jos sen ruutu ei ole päällä ihan koko aikaa.

5,2-tuumaisen HD-tasoisen näytön resoluutio on 1 920 x 1 080, joka on nykypuhelinten perustasoa. Gorilla Glass 5 -lasi on suojattu valmiiksi lasisella näytönsuojalla. Suorassa auringonvalossa näyttöä on vaikea lukea, mutta tämä pätee kaikkiin puhelimiin.

Tallennusmuistia on peräti 64 Gt ja keskusmuistia 4 Gt. Näillä pärjää, ja tallennustilaa saa lisää microSD-muistikortilla.

Ohjelmistona on uusin Android Oreo, joka on luvattu päivittää Android P:hen, kun sen aika tulee.

Ulkoisilta mitoiltaan Cat on tanakka. Se on peräti 13 milliä paksu ja painaa 250 grammaa. Omaan, samankokoisella näytöllä varustettuun puhelimeeni verrattuna paksuutta ja painoa on kolmannes enemmän. Muut mitat ovat osapuilleen tasoissa.

Upotin puhelimen veteen liittimien tulpat paikallaan, kun yritin kuvata veneen pohjaa. Sinilevää oli kuitenkin sen verran paksusti, että vihreistä kuvista ei ole julkaistaviksi, mutta puhelin toimii edelleen.

Käyttöä helpottavat fyysiset näppäimet, ja kosketusnäyttö tottelee märkiä sormia. Siinä on myös hansikastila. Ainakin ohuilla nahkasormikkailla komennot menivät perille melko luotettavasti.

Kehno pimeänäkö

Lämpökamera käyttää Flirin kehittämää msx-teknologiaa, jossa lämpökuvaan yhdistetään informaatiota tavallisesta kamerasta, käytännössä kohteiden ääriviivat.

Tämä lisää huimasti kuvan selkeyttä. Lapsikin pystyy tulkitsemaan kuvaa.

Haittapuolena on, että teknologia vaatii näkyvää valoa. Hyvin hämärässä tavallinen kamera putoaa pelistä, ja silloin lämpökamera on omillaan. Valitettavasti sen kuvanlaatu ei riitä veneilyyn, koska sitä ei ole tarkoitettu siihen.

Kuva on epäselvä ja suttuinen, eikä erilaisista väripaleteista löydy apua. Lämpökamera erottaa läheltä kohteita, joiden lämpötilaero on suuri ympäristöön nähden, mutta esimerkiksi meriviitta ei näy lähes pimeässä edes kymmenen metrin päästä.

Pimeänäkölaitteena vesillä sen hyöty on lähes nolla.

On vääryyttä tuomita lämpökamera huonoksi. Päinvastoin, se toimii erinomaisesti, mutta vain siinä mihin se on suunniteltu, teknisessä lämpötila-analyysissa ja sen kaltaisissa tehtävissä. Näitä varten on myös monipuoliset pintalämpötilojen mittaustoiminnot.

Eli suomeksi, jos harkitset Cat S61:n hankkimista veneilykäyttöön juuri lämpökameran takia, unohda koko juttu. Mutta jos tarvitset ankaratkin veneilyominaisuudet kestävän puhelimen, Catilla on edullisempiakin veden- ja tärinänkestäviä malleja.

Toisaalta jos keksit lämpötila-analysoinnille hyötykäyttöä, silloin S61 voi olla hyvä ostos. Ja mukana tulevat myös laserilla toimiva "rullamitta" ja sisäilma-analysaattori.