Quatix 5:ttä mainostetaan purjehtijan älykellona, mutta se on paljon enemmän. Siinä on valmiudet liikuntasuoritusten, terveyden ja hyvinvoinnin mittaamiseen ja analysointiin.
Se on täysverinen kello, joka näyttää ja mittaa aikaa eri tavoilla. Sen näyttö muodostuu kellotaululle sähköisillä pikseleillä, mutta se näkyy sitä paremmin mitä kirkkaammin aurinko paistaa sen ruutuun. Hämärässä tarvitaan taustavaloa.
Se on myös ranteessa toimiva tietokone, joka mittaa erilaisilla sensoreilla käyttäjänsä fyysistä tilaa.
Sain Quatixin kokeiluun muutamaksi viikoksi. Perinteisen rannekellon käyttäjänä pitää tunnustaa skeptinen asenteeni. Miksi minun pitäisi tietää päivässä kävelemieni askelten määrä, sykelukuni taikka montako kerrosta olen kavunnut portaita pitkin?
Joka tapauksessa asensin puhelimeeni Garmin Connect -sovelluksen ja latailin kelloon muutaman uuden kellotaulun ja joidenkin liikuntalajien seurantasovelluksia, widgettejä.
Mitä enemmän Quatixia käytin, sitä enemmän aloin pitää siitä. Pian huomasin, että melomaan tai pyöräilemään lähtiessäni käynnistin lajisovelluksen ihan mielenkiinnosta, koska suorituksen jälkeen sain reitistä, vauhdista, tahdista ja omasta fysiikastani tarkan yhteenvedon. Se jopa ilmaisi, kuinka paljon suoritukseni oli treenannut aerobista ja anaerobista kuntoani.
Vaikka en harrasta tavoitteellista liikuntaa, suorituksesta saadut tiedot olivat siinä määrin motivoivia, että pian huomasin myös liikkuvani enemmän. Alkuinnostusta ehkä tai kokeilun luomaa painetta, mutta kyllä Quatix ainakin osittain loi ihan aitoa kiinnostusta liikuntaan ja suorituksen yksityiskohtiin.
Jos kellosta puuttuu oman lajisi sovellus, se voi löytyä Garminin Connect IQ -kaupasta, tai sovelluksen voi tehdä itsekin yhdistämällä ruutuun sopivia tietokenttiä kellon tunnistimista.
Hallitse vaikka venettä
Quatix 5 on kehitetty vesilajeihin, ja nyt pääsemme tämän saitin ydinalueelle, veneilysovelluksiin.
Kellossa on valmiina erilaisia veneisiin tarkoitettuja toimintoja. Kompassi, navigointi, maanopeus ja -kurssi, ilmanpaine ja sää, muutamia mainitakseni. Isommissa veneissä on paljon kätevämmät instrumentit näitä varten, mutta jos pienessä veneessä ei ole kaksista mittaristoa, silloin Quatix pääsee oikeuksiinsa.
Kilpapurjehtijoita varten on lähtöavustin, joka laskee aikaa paukkuun ja mittaa etäisyyttä linjalle. Retkipurjehtijoille tarkoitettu luovimisavustin kertoo, kuinka lähelle optimikurssia kryssitään. Näistä ainakin luoviavustimelle on vaikea keksiä käyttöä, sillä kiinteän kurssin mukaan luoviminen onnistuu aniharvoin, olkoonkin että kryssilinja on kalibroitavissa parilla napin painalluksella.
Quatix pystyy näyttämään Garminin yhteensopivan plotterin tietokenttiä, ja sillä voi ohjata jopa Garminin autopilottia. Kellolla ohjaaminen on tietysti jossain määrin riskaabelia langattoman yhteyden häiriöalttiuden vuoksi.
Pienemmän veneen vinkkelistä mielenkiintoisin on Vene-widgetti, joka tallentaa merimatkan. Se mittaa aikaa, matkan pituutta ja eri tavoin määriteltyjä nopeuksia, ja tallentaapa se jäljen kartallekin.
Sitten on lukuisia navigointitoimintoja, vaikka tietysti kellon pieni fyysinen koko ja muutamalla napilla ohjailtavat toiminnot asettavat rajoitteita niiden käytettävyydelle. Mutta pienessä veneessä ja lyhyillä matkoilla Quatix voi olla täysin riittävä navigointiväline.
Reittien ohjelmointi on varsin mutkikasta mutta mahdollista. Se vaatii sijaintipisteiden tallentamista, mikä on helpointa tehdä kyseisellä paikalla. Toinen vaihtoehto on syöttää koordinaatit, mikä on työlästä nappeja painelemalla. Tallennetuista pisteistä voi muodostaa reittejä, jotka näytetään valkoisella kartalla oman sijainnin ja suunnan kera.
Navigointitoiminnoissa kurssin voi valita myös suuntimamenetelmällä. Ja löytyypä siitä kompassi, ilmanpainemittari, säätila ja auringon nousu- ja laskuajat.
Lisäksi Quatixista löytyy vakiona ankkurivahti, vuorovesitiedot ja Fusion-Link-sovellus, jolla voi hallita Fusionin äänentoistojärjestelmää.
Ja paljon paljon muuta. Kellon monipuolisuudesta kertoo sekin, että Garminin nettisivulla sen ominaisuuksien luettelo on reilusti yli sadan rivin mittainen.
Mutta totuuden nimessä, veneilyyn liittyvät toiminnot eivät varsinaisesti saaneet aikaan voittajafiilistä. Quatix 5 on parhaimmillaan liikkuvan ihmisen kellona.
Puhelimen aisapari
Monta kertaa Quatixia käyttäessä mieleen tuli, että älypuhelimeen voi ladata samoja toimintoja, jotka on Quatixissakin. Niiden käyttäminen on helpompaa kuin älykellon muutamalla painonapilla. Navigointiin sekä nopeuden ja matkan mittaamiseen samoin kuin liikuntasuorituksiin on erinomaisia appeja.
Tuo on totta myös vesilajeja koskevissa sovelluksissa, mutta Quatixin vahvuudet ovat sen vesitiiviydessä ja siinä, että se on aina käsillä. Tai kädessä.
Quatix 5 mittaa sykettä ja liikkeitä, ja kellon ohjelmisto osaa tehdä niiden perusteella pitkälle meneviä päätelmiä käyttäjänsä tilasta. Se parantaa tilannetietoisuutta omasta fysiikasta ja kertoo jopa fyysisen stressin tason.
Tämän kaiken saa selville puhelimeen asennettavalla Garmin Connect -sovelluksella, jonka kanssa kello vaihtaa tietoja. Myös unen vaiheesta saa selkeän graafin puhelimeen. "Kuinka nukuit" -kysymykseen voi nyt näyttää todisteet puhelimesta.
Ja toisinpäin, puhelimen ilmoitukset tulevat kelloon.
Esimerkiksi kun palaverissa säädät puhelimen hiljaiseksi, värähdys ranteessa ja kellon näyttöön tullut ilmoitus kertovat heti, mitä puhelimen toiminnoissa tapahtuu. Näet suoraan kellon näytöltä, kuka soittaa tai lähettää viestin. Saat muistutukset ja kalenterimerkinnät. Voit itse päättää, mikä vaatii reagointia, eikä tämä ei edellytä puhelimen kaivamista esiin.
Toimittaja käytti Quatixia Android-puhelimen kanssa, ja siinä se toimi ilman sen isompaa säätämistä. Garmin Connectin saa myös iOS-versiona iPhoneen, mutta ei iPadiin.
Ja sitten vielä kellon ulkoasu. Se on tyylikäs kuin mikä, ja sitä voi räätälöidä oman maun mukaiseksi lataamalla erilaisia kellotauluja, joita on kymmeniä ellei satoja.
Kellon voi kuvitella pilkistävän yhtä hyvin puvun hihan alta kuin vilahtavan melojan tai uimarin ranteessa.