Jeanneau on jalostanut Merry Fishereista mallisukupolvi mallisukupolvelta entistä sivistyneempiä ja käytännöllisempiä. Samalla mallisarja on jakaantunut kahteen, Cruisereihin ja Marlineihin. Kiteytettynä Cruiser-versiot ovat sisätiloiltaan asuttavampia kuin Marlinit, joissa painotetaan puolestaan ulkotiloja. Monikäyttöisyyden juju on siinä, ettei Cruisereissa ole kuitenkaan tyystin unohdettu ulkotiloja eikä Marlineissa sisätiloja.

Suomessa perinteiset, kalapaateista pikemminkin retki-, yhteys- ja matkaveneiksi kehittyneet, alun perin lisänimettömät Cruiser-veriot ovat olleet suositumpia. Koeajossa oleva Marlin-sarjan viimeisin lisäys varmasti sekoittaa pakkaa, sillä se on tähänastisista Marlineista asuttavin ja kenties monikäyttöisin Merry Fisher ikinä.

MF 895 Marlin jakaa saman rungon 895 Cruiserin kanssa, joten malliversioiden merikelpoisuudessa tai ajo-ominaisuuksissa ei ole merkittäviä eroja. Käytännössä 895:llä pärjää kovemmassakin kelissä, vaikka mikään erityisen sulava aaltojen halkoja se ei ole. Merikelpoisuus on kuitenkin kunnossa ja mukavuuskin aallokkoajossa ihan kohtuullista, kunhan nopeuden sovittaa olosuhteisiin sopivaksi.

Cruiserin tavoin myös Marlinin saa tavallisena ja Offshore-versiona. Jälkimmäinen on CE-luokiteltu B- eli avomeriluokkaan. Käytännön eroina Offshore-versiossa on 100 kiloa painavampi vahvistettu runko, 150 hevosvoimaa korkeampi tehoalueen yläraja sekä 200 litraa suurempi polttoainekapasiteetti.

Tätä juttua varten koeajettiin molemmat versiot, kahdella 200-hevosvoimaisella Yamahalla varustettu Offshore Cannesin lahdella Ranskassa ja 175-hevosvoimaisilla Mercuryilla varustettu vakioversio Suomenlahdella Helsingin edustalla.

Numeroarvojen valossa koeajetut paketit ovat suorituskyvyltään varsin tasaveroiset. Huippunopeudessa ei ole käytännössä eroa, joten Offshoren lisähevosvoimat kompensoivat lisäpainon. Liukuun lähtö on molemmilla vaihtoehdoilla sujuvaa, muttei erityisen ripeää.

Iskutilavuudeltaan pienemmät Yamahat ovat uppoumanopeuksilla himpun Mercuryja taloudellisemmat, mutta matka- ja etenkin huippunopeudella tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Molemmilla taittaa meripeninkulman liukunopeudella parhaimmillaan 2,5 litralla, mutta Mercuryilla valittavana on kiitettävän laaja 22–32 solmun nopeusalue, kun Yamahoilla on pitäydyttävä tiukasti 22 solmun tuntumassa. 25 solmun nopeudessa kulutus nousee jo 2,8 litraan ja 30 solmun tuntumassa 3,4 litraan meripeninkulmalla.

Hieman vajaan 38 solmun huippunopeudella Mercuryt kuluttivat 3,3 litraa meripeninkulmalla ja Yamahat tasan neljä litraa meripeninkulmalla. Lisähevosvoimat ja -kilot eivät ole ilmaisia.

Yleismelutasoltaan Mercuryilla varustettu vakioversio on mittaustulosten valossa selvästi niskan päällä, mutta luvut kertovat lähinnä moottorimelusta, missä V6-Mercuryt kieltämättä loistavat. Niiden käyntiääni on etäisen pehmeä. Offshore-version Yamahat ovat enemmän läsnä, mutta käyntinopeusalueen yläpäätä lukuun ottamatta eivät nekään vielä mitenkään häiritsevästi.

Molemmissa versioissa aallokkoajon merkittävin äänilähde on runko- ja rakenneäänet, joita taas Offshore-versiossa on vakioversiota vähemmän.

MF 895 Marlinin ulkonäköä on helppo pitää isoksi ohjaushyttiveneeksi onnistuneena. Yleisilme on meriuskottavalla tavalla ryhdikäs ja tietyllä tapaa jopa sporttinen. Varsinkin sen jälkeen kun on tutustunut Marlinin tilatarjontaan, se tuntuu melkoiselta saavutukselta.

Ulkotilojen innovaatio on keulakannen hyödyntäminen uudella tavalla. Marlinin keula toimii yhtä hyvin kulkemisessa, kuormaamisessa kuin oleskelussa.

Kulkemisessa apuna on avattu keulakaide ja lisävarusteena saatava keulaporras. Epäsymmetrinen sivukansiratkaisu on entuudestaan tuttu jo monista aiemmista Merry Fishereistä, itse asiassa Jeanneau oli ensimmäisiä venevalmistajia, joka alkoi epäsymmetrisyyttä laajemmin hyödyntää. Marlinissa styyrpuurin sivukansi on paitsi leveämpi myös syvempi, ja toimii hyvin yhteen ohjaamon sivuliukuoven ja laidassa olevan kulkuportin kanssa.

Kuormaamista helpottaa puolestaan iso keulaluukku, joka antaa suoraan keulakajuuttaan. Luukusta on helppo lastata kyytiin vaikkapa vaate- ja varustekassit, kun vene on ajettu keula edellä laituriin.

Keulan oleskelumukavuudet ostetaan lisävarusteena, mutta niihin on laitettu sen verran paljon huomiota ja lopputulos on siinä määrin toimiva, että ne tavallaan MF 895 Marliniin kuuluu valita. Budjetti venyy noin 2 500 eurolla, kun mukaan valitsee koko valikoiman eli keulan istuin-, selkänoja- ja aurinkotasopehmusteet sekä tiikkipöydän.

Taka-avotila on jo tavanomaisempi kokonaisuus. Vakiovarusteena on liukukiskolle asennettu peräpeili, johon on integroitu tilava sumppu ja taittosohva. Vastaavat sohvat saa lisävarusteena myös molemmille laidoille. Tilaa on hyvin pöydälle tai monenlaiselle harrastamiselle, kuten kalastukselle, sukellusvarusteille tai vaikka polkupyörille. Katolle saa lisävarusteena taakkatelineen, joka sopii vaikkapa suppilaudan kuljettamiseen.

Sisätilat ovat kärsineet monipuolisista ulkotiloista vain vähän. Jos vertaa Marlinia 895 Cruiseriin, on sisätilojen tilaratkaisu hyvin saman kaltainen: alakerrassa kaksi makuukajuuttaa ja toiletti, ylhäällä pentteri, dinetti ja ohjaamo. Marlinissa on nipistetty vähän pentteristä, dinetistä ja keulakajuutasta, muttei loppujen lopuksi kovinkaan paljon.

Marlinin ohjaushytti on valoisa ja kohtuullisen avara. Avattavat liukuovet, kattoluukut ja sivuikkuna pitävät huolen siitä, että tarvittaessa kesäkeli pääsee myös sisään. Matkustamon ja oleskelutilan muodostava dinetti on tuttuun tapaan paapuurin laidalla. Takasohvalle mahtuu kaksikin, mutta etupäätyyn vain yksi. Selkänoja taittuu ja samalla istuinosa liikkuu, joten matkan ajaksi dinetin etupäädystä muodostuu näppärästi apukuskin paikka. Illan tullen dinetin saa sijattua lisävuoteeksi, jos option on ruksannut lisävarustelistalta.

Suurin ero Cruiseriin on pentteri, joka on Marlinissa pilkottu kahteen paikkaan. Keitin ja pieni pesuallas on apukuskin paikan edessä kannen alla, jääkaappi ja solakka kaapisto ohjaamon takana paapuurin laidalla. Kovinkaan käytännölliseltä Marlinin ratkaisu ei vaikuta.

Alakerrassa alkuun ahdistaa, sillä portaiden tyvessä oleva eteistila, josta siirrytään makuukajuuttoihin tai toilettiin, on varsin ahdas. Kun ovista pääsee sisään helpottaa, vaikka tilaa ei vieläkään ylettömästi olekaan.

Keulakajuutassa Cruiserin saarekeparivuode on korvattu ihan kelpo mitoissa olevalla v-vuoteella (200 x 30–185 cm), joka täydentyy yhtenäiseksi lavetiksi näppärän liukulevyn avulla. Valoa tulee runko-, katto- ja etuikkunoista mukavasti ja seisomakorkeutta on ihan käyttökelpoisesti 183 senttiä. Vaatekaappikin on mahtunut mukaan vaikkei se kovin iso olekaan.

Myös keskikajuutassa on käyttökelpoinen pukeutumistila, joka on varustettu kapoisalla penkillä. Vaatekaappia ei ole, mutta etu- ja sivulaipioissa on sopivasti tilaa vaatekoukuille. Niiden laittamisen Jeanneau on ulkoistanut ostajalle. Perivuode on matkavenemitoissa (195 x 140 cm), kahden aikuisen majoittumista rajoittaa eniten ahdas vuoteelle pääsy.

Toiletti on suoraviivaisesti toteutettu kokonaisuus, joka ajaa asiansa hyvin. Wc-istuimelle mahtuu istumaan hyvin, ja sen päälle taittuu leveämpi suihkuistuin. Käsisuihku toimii myös hanana ja lattian alla on poistopumpulla varustettu suihkukaivo. tavaroille on tilaa allaskaapissa ja pytyn takana olevalla avohyllyllä. Yhä pienemmissä veneissä yleistyvää wc:n sähköhuuhtelua Marliniin ei tehdaslisävarusteena saa.

Vakiovarustus on Jeanneaun tapaan ylipäätään aika minimissä, vaikka Suomen maahantuoja on lämmittänyt tilannetta vakiomalla pakettihintoihin muun muassa keula-ankkurivinssin, trimmitasot, jääkaapin ja peräsohvan pehmusteet sisältävän Premiere-varustepaketin sekä kiinnittymisvarusteet. Lisävarustelistalle tulee silti väistämättä reilusti merkintöjä, mikä näkyy myös hinnassa. Käytännössä 150 000 eurosta lähtevät alkaen hinnat päätyvät lähemmäs 200 000 euroa.

Merry Fisher 895:sten jäsentenvälisessä mittelössä Marlin ja Cruiser ovat hinnaltaan tasavertainen pari, joten keskinäistä vertailua on vaikea välttää. Jos käyttötarkoitus on puhtaasti retki- ja matkaveneily esimerkiksi neljän hengen perheen voimin, kallistuu valinta helposti Cruiseriin. Siinä on huomattavasti mukavampi ja oleskelukäyttöön sopivampi taka-avotila, oikea pentteri sekä tilavampi kansisalonki.

Marlin on enemmän tulokulmia ja tilaa mielikuvitukselle. Se sopii esimerkiksi aktiivisesti ja harrastavan perheen, pariskunnan tai porukan päivä- ja viikonloppuretkille, mahdollistaen niiden aikana monipuolisen toiminnan. Marlinissa on ainesta mukautua moneen menoon.