Silverin paluuta hyttiveneiden markkinoille on odotettu ja toivottu oikeastaan siitä lähtien, kun aikoinaan suosittujen Eagle Cabin ja Star Cabin -mallien valmistus kymmenisen vuotta sitten päättyi. Odotus palkittiin vihdoin viime vuonna seitsemänmetrisen Seahawk Cabinin esittelyllä.
Jo Seahawk Cabin oli aika nokkelasti ja kustannustehokkaasti tuotettu uutuus. Siinä yhdistyy Silverin Seahawk CCX ja BRX -avomallien kanssa sama alumiinirunko, johon on sovitettu konsernisisar TG 6.9:n lujitemuovihytti. Nyt koeajossa oleva, helmikuussa Vene Båt -messuilla suurelle yleisölle lanseerattu Condor Cabin on myös tullut markkinoille tavallaan oikopolkua: se on syntynyt pidentämällä Seahawk Cabinin runkoa metrillä.
Condorin tapauksessa metri on lisätty perään, hytin takareunan ja rungon peräpeilin väliin. Etuavotila ja ohjaushytti ovat Seahawk Cabinissa ja Condor Cabinissa täysin identtiset. Pidennyksen sijainnin ansiossa takakantta Condorissa onkin sitten huomattavasti Seahawkia ja kaikkia kilpailijoitakin enemmän: Condorin taka-avotilan pinta-ala on hulppeat 3,5 neliömetriä.
Suilver Condor Cabin: Yhteysajoon ja kalastukseen
Kahdeksanmetrisiä hyttiveneitä on moneen lähtöön. Niistä asuttavimmat voi luokitella makuukajuuttoineen, erillisine toiletteineen ja penttereineen cabincruiser-tyyppisiksi matkaveneiksi, pelkistetyimmät puhtaasti kala- tai yhteysveneiksi. Väliin mahtuu seikkailullisten päivä- ja viikonloppuretkiveneiden luokka. Yhteistä nykytarjonnan valtaosalle on sisäperämoottorin voimanlähteenä korvannut perämoottori – tai joissakin tapauksissa parikin.
Condor Cabinia voisi luonnehtia ensisijaisesti yhteysveneeksi, joka sopii myös päiväretki- ja kohdeveneilyyn, sekä omaa potentiaalia etenkin uistelukalastukseen. Omassa genressään se on niin sanottu keskihyttivene, jossa läpikuljettavan hytin molemmilla puolilla on syvät, laitojen suojassa olevat avotilat. Alumiinirungon laitakotelon pintaan osana lujitemuovista hyttirakennetta muotoillut sivukannet ovat kapoiset, mutta hyvissä olosuhteissa ja tosi tarpeen tullen niitäkin pystyy kattokaiteisiin tukeutuen hyödyntämään.
Ulkotilojen osalta etuavotila tarjoaa lähinnä turvallisen kulkuväylän tai korkeiden laitojen suojassa olevan kuormatilan. Pinnat ovat kauttaaltaan kovaakin käyttöä kestävää alumiinia.
Condorin suuressa taka-avotilassa kulkevat yhtä lailla mukana mökkisaareen vietävät multasäkit, puutavarakuormat kuin kodinkoneetkin tai päiväretkille himoitut suuremmatkin harrastusvälineet, kuten laitesukellusvarusteet tai maastopyörät. Kookas taka-avotila puhuttelee varmasti myös jalokalan meriuistelijoita, ja miksei myös saariston erilaisia pienyrittäjiä.
Jos perään haluaa uimatasoilta löytyvien ankkurilaatikoiden lisäksi muuta säilytystilaa, voi lisävarustelistalta valita tarvittavan määrän (1–4 kpl) istuinlaatikoita. Kaksiosaiset uimatasotkin ovat avarat ja helppokulkuiset.
Uimatasojen ja avotilan välissä on puolikorkea peräseinämä. Sen yli on helppo astua, mutta korkeutta on niin, ettei peräkannen kuorma ihan helposti karkaa. Avotilassa on vakiona neljä kuormansidontalenkkiä. Vetokaari, joka toimii samalla kaiteena ja joissakin tapauksissa myös varusteiden tai kuorman kiinnityspisteenä, kuuluu lisävarusteisiin.
Varsinaista kattotelinettä Condoriin ei saa, eikä katon profiili oikein sovi kattokuormien kuljettamiseen.
Silver Condor Cabin: Tuttu hytti
TG 6.9 on kuulunut vuodesta toiseen Suomen myydyimpiin hyttiveneisiin, joten lainahytin osalta Condor Cabinin lähtökohta ei ole huono. TG 6.9:n ja Silver Seahawk Cabinin seitsemän metrin kokoluokassa hytti on kookas ja tilava. Condorin kahdeksan metrin kokoluokassa hyttejä on taasen suurempiakin. Ero ei ole kuitenkaan suuri.
Condorin hytissä on istumapaikat seitsemälle. Kahdesta erillisistuimesta, sekä pitkittäisestä kolmen istuttavasta ja poikittaisesta juuri ja juuri kahdelle riittävästä sohvasta koostuva monimuotoinen tilaratkaisu on epätavanomainen mutta toimiva, myös lähes keskilinjalle sijoitetun kuskin paikan osalta.
Sohvista saa pedattua selkänojatyynyjen avulla parivuoteen, josta voi olla iloa, kun mökkisaaressa tarvitaan majoituskapasiteettia tai kyläily venähtää siinä määrin, ettei ajomatka kotiin ole suotava ratkaisu. Varustusta voi täydentää verhoilla, lämmityslaitteella ja jääkaapilla, mutta wc-, keitto- tai pesumahdollisuuksia Condoriin ei saa.
Kaikilta istumapaikoilta on hyvä näkyvyys ympäristöön, mikä osaltaan mukavoittaa matkantekoa. Erityismaininnan ansaitsee myös kaksiosainen liukukattoluukku, joka aukeaa rakenteensa ansiosta poikkeuksellisen suuresti.
Yhteysajokäytössä oleellinen hytin läpikulku on sujuvaa. Siinä auttavat keskivertoa selvästi leveämmät ovet, matalat kynnykset ja hytin riittävä seisomakorkeus. Etenkin sisään astuessa oviaukkojen rajallinen korkeus tulee kuitenkin huomioida.
Silver Condor Cabin: Keskeinen kuskin paikka
Ohjaamo on ergonomialtaan tilaratkaisun tavoin persoonallinen. Kuski istuu mukavan selvästi irti styyrpuurin seinästä, lähes veneen keskilinjalla. Kyynärtilaa onkin runsaasti, mutta kaasukäden luonteva kyynärtuki puuttuu, ja sitä jää pidemmän päälle kaipaamaan.
Ratti on hyvin käsillä, mutta sen kehä on erikoisen lähellä matalan kojelaudan lippaa. Tähän varmasti tottuu. Matalan ja mustaksi verhoillun kojelaudan ansiosta näkyvyys on erinomainen eikä tuulilasiin muodostu heijastumia.
Plotteri on helposti oikean käden sormeiltavissa ratin oikealla puolella. Samalla kädellä käpälöidään luontevan lähekkäin sijoitettuja kaukohallintalaitetta, keulapotkuria ja trimmitasoja. Tuulilasinpyyhkimet löytyvät sujuvasti vasemmalla kädellä kojelaudan keinukytkinrivistön reunimmaisina nappuloina.
Moottorivalikoimaltaan Condor Cabin jatkaa saumattomasti siitä, mihin pienemmän Seahawk Cabinin tarjonta päättyy. Molempien peräpeiliin pultataan vain Hondaa. Silver kun kuuluu Terhin ja TG:n tavoin Brandt-konsernin omistukseen, joka toimii myös Honda-perämoottorien maahantuojana.
Seahawkin moottoripaletissa on nelisylinterinen BF150 sekä 200- ja 250-hevosvoimaiset V6:t. Condorin saa toistaiseksi 250-hevosvoimaisena tai Hondan uudella 350-hevosvoimaisella V8-lippulaivamoottorilla varustettuna. Siitä on esitelty myös 300-hevosvoimainen versio, joka kerennee Suomeen ja Condoriin viimeistään mallivuodelle 2026.
Silver Condor Cabin: Kynnyksetöntä kulkua
Koeajovene on luonnollisesti varustettu tehokkaimmalla vaihtoehdolla, joka tekee Condorista nopean, todella nopean. Huippunopeus nouseekin peräti yli 49 solmuun, joten vauhtivaroiltaan Silver liikkuu Condorilla lukemissa, jotka ovat olleet aiemmin lähinnä vaikkapa Anytec A27C:n tai XO DFNDR 8:n kakkupala.
Metrillä pidennetty runko sietää tehoa hyvin, mutta kokonaan ilman muutoksia ei ole selvitty. Oleellisin ero on nousulistat, joita Seahawkissa ei ole, mutta Condorissa on. Condoriin ne tarvitaan trimmattavuuden takia, koska painava hytti on rungon kokonaismittaan nähden suhteellisen edessä.
Nousulistojen kanssakin Condor kulkee luonnostaan melko pitkällä vesilinjalla. Moottorin trimmausvara yhdessä nousulistojen vaikutuksen kanssa riittää kuitenkin korjaamaan tilanteen täysin, ja kulkuasennon saa liukunopeuksilla suotuisaksi.
Ison Hondan hämmästyttävä taloudellisuus ja kulkuasennon liukkaus näkyvät onnistuneesti myös kulutuksessa, joka jää parhaimmillaan 23 solmun nopeudessa vain 1,1 litraan meripeninkulmalla. Se on kahdeksan metriä pitkältä, pari tonnia painavalta ja 350-hevosvoimaiselta koppiveneeltä todella väkevä suoritus.
Taloudellisuuden ohella ihastuttaa myös olematon liukukynnys. Condorilla voi hyvin ajaa 10, 12 tai 15 solmua, jos kuormaus tai olosuhteet sen vaativat. Kulkuasento on silti tasapainoinen, eikä kulutus nouse missään kohtaa yli 1,5 litraan meripeninkulmalla. Kova aallokko tai suuri kuorma toki nostavat kulutusta tyynessä ja kevyellä kuormalla tehtäviin mittaustuloksiin nähden.
Samoin vauhti lisää luonnollisesti kulutusta. 1,5 litran raja meripeninkulmalla rikkoutuu noin 30 solmun nopeudessa ja kahden litran raja 40 solmun tuntumassa. Huippunopeudella bensaa palaa jo yli 133 litraa tunnissa eli 2,7 litraa meripeninkulmalla. Taloudellista ajotapaa noudattaen toimintamatka 310 litran tankillisella on reservi huomioiden kuitenkin mahdollista venyttää 200–250 meripeninkulmaan.
Melutasoltaan Condor Cabin on hiljainen muttei hiljaisin. Juurikin hytin kohdalla olevat nousulistat saavat runkoäänet kuulumaan Condorissa nousulistatonta Seahawk-sisarta enemmän. Condorille mitatut 75–78 desibelin lukemat yleisimmin käytettävillä 20–30 solmun nopeusalueella ovat sinänsä ihan ookoo, mutta etenkin ruotsalainen Arronet on Surprise-malleillaan selvästi edellä.
Silver Condor Cabin: Kohtuullinen hinta ja ero
Ajettavuudeltaan jo Silver-sisaruksista pienempi eli Seahawk Cabin on aivan mainio. Pidempi Condor on vielä himpun parempi. Se on pikkusisartaan vakaampi sekä suunnanpidon että kallistelun suhteen, mikä vähentää sekä ohjaamisen että trimmaamisen tarvetta.
Aallokkoajossakin pidemmästä rungosta on etua. Condor liikehtii sekä aallokossa että kaarroksissa pehmeämmin, pyöreämmin ja vähemmän nyökkien kuin Seahawk Cabin. Mukavuuden viimeistelevät Grammerin lisävarusteena saatavat ilmajousitetut istuimet.
Toisaalta Condorin ajotuntuma on myös tietyllä tapaa epäortodoksinen. Se liittyy kuskin paikan sijaintiin huomattavan kaukana peräpeilistä. Tunnelma on läsnä, vaikka ajaisi silmät kiinni, ja korostuu, kun ajaessa sattuu vilkaisemaan perän suuntaan. Tähänkin varmasti tottuu, jos se ylipäätään häiritseekään.
Hinnaltaan pidempi on luonnollisesti suurempi. Samalla moottorilla varustettuna Seahawkin ja Condorin hintaero on käytännössä 10 000 euroa. V8-moottori nostaa hintaa vielä 5 000 eurolla, mutta silläkin varustettuna Condor Cabinin hinta jää juuri ja juuri alle 100 000 euroon. Vakiovarustelu on tosin siinä määrin vaatimatonta luokkaa, että välttämättömään ja suositeltavaan lisävarusteluun kuuluu ensimmäinen kymppitonni nopeasti ja toinenkin helposti. Kahdeksanmetristen alumiinisten yhteysveneiden luokassa 120–130 000 euroa on kuitenkin vielä sopuhinta.