Sting on norjalaisen Nordkappin rinnakkaismerkki. Omistaja on sama, suunnittelija on sama (Espen Thorup) ja valmistajakin (Mirage Boats Puolassa) on sama, mutta Stingit ovat hitusen Nordkappeja pelkistetympiä ja yksinkertaisempia – ja siksi edullisempia.

Pro-mallien kohdalla "hitunen" voidaan jättää pois, sillä niissä pelkistys on viety äärimmilleen. Ne ovat askeettisia työ- ja hyötykäyttöön tehtyjä veneitä.

Mallivuodelle 2018 Sting esittelee 475 ja 535 Pro -mallien yläpuolelle 600 Pron, jota kävimme tuoreeltaan Norjassa kokeilemassa.

Se on yksikuorirakenteinen ja kantavalla pohjalla varustettu iso kuormajuhta, joka ei turhia hienostele. Jo ensivilkaisu sisälle kertoo oleellisen: paljon tilaa, muutama yksinkertainen penkkirivi ja kaikki käytön jälkiä hyvin peittävän harmaaksi väritettynä.

Ohjauspulpetin paikaksi on tarjolla kolme vaihtoehtoa. Vakiona se on varsin edessä olevan keskipenkin edessä ja styyrpuurin laidalla, kuten testiveneessä. Vaihtoehdot ovat peräpenkin edessä joko laidalla (240 €9 tai keskellä (480 €). Laitaan sijoitetun ohjauspulpetin kaveriksi saa toiselle laidalle apukuskin pulpetin 820 eurolla.

Keskimmäisen penkin keskiosa muodostuu irrotettavasta istuinlaatikosta, joka tosin sekin valitaan lisävarusteista jos tarvitaan. Kun sen jättää ostamatta tai nostaa pois paikaltaan, mahtuu lattialle syvien laitojen suojaan kuormaamaan jopa yli 4,5 metriä mittaista metritavaraa. Peräpenkin sisältä löytyy paikka irtotankille ja akulle sekä vähän tavaratilaa.

Ajoasento on mukavan ryhdikäs, niin kauan kuin ryhdin jaksaa pitää. Mutkissa kysytään myös käsivoimia, sillä kaarroksissa liukkaalla tuhdolla paikallaan pysyminen edellyttää kaksi käsin ratista roikkumista.

Runko on loiva ja varustettu kölillä, mistä johtuen 600 Pro ei juurikaan kallistu kaarroksissa. Vaikka kääntösäde on ohjaustangon uloimpaan reikään kiinnityksestä johtuen laaja, muuttaa vene kuitenkin suuntaa melko äkäisesti.

Suoraa linjaa 600 Pro taittaa sen sijaan varauksin mukavasti.

Suuntavakaus on kaikilla nopeuksilla erinomainen, kunhan ratista ei laske irti etenkään juuri silloin kun lisää tai vähentää kaasua. Se saa ratin pyörimään villisti, sillä kaapeliohjaus on halvin mahdollinen ilman moottorin kampeamista eliminoivaa NFB-ominaisuutta.

Pieni aallokko tasoittuu kaikilla nopeuksilla 600 Pron alle varsin mukavasti, mutta runkomuoto ei ole mitenkään haka yhdistämään nopeutta ja mukavuutta. Suojaisalta lahdelta päävuonon keskimäärin 30 senttiseen aallokkoon kurvaaminen sai nopeasti aikaan päätöksen alentaa mukavuuden nimissä sekä keulatrimmiä että 25 solmun marssinopeutta.

Testivene oli varustettu valikoiman tehokkaimmalla moottorilla eli 75-hevosvoimaisella Evinrudella, jossa riittää varmasti potkua ja vääntöä raskaillekin kuormille. Huippunopeudeksi mitattiin 31,2 solmua ja 25 solmun matkanopeus saavutettiin jo moottorin käyntinopeudella 4 000 r/min. Jos kuorma ei poikkeustilanteita lukuun ottamatta ole erityisen raskasta, selviää jo moottorivalikoiman pienemmilläkin vaihtoehdoilla varmasti hyvin.

Vakiovarustukseen kuuluu lähinnä pohjan eliönestomaalaus ja kiinnittymisvarusteet. Edes knaapeja ei tosin ei ole vakiona, vaikka sopivat paikat niille rakenteista kyllä löytyy.

Askeettisuus ja yksinkertainen rakenne näkyy myös hintalapussa. Sting 600 Pro on ainakin tällä haavaa ja tietoa markkinoiden halvin kuusimetrinen pulpettivene. Hinta kestää hyvin siis muutaman lisävarusteenkin, joista ehdottomasti suositeltavin on noin tonnin hintainen hydrauliohjaus.