Täytyy tosin heti alkuun todeta, ettei Windy 39 Camira ole mikään ainoastaan Välimerelle sopiva ”t-top-turhake”, vaan Suomenkin olosuhteissa ihan käyttökelpoinen sportcruiser, johon tarvittaessa majoittuu vaikka lomaviikoksi. Sateen varalle on toimiva ajokuomu ja ilmastointi lämmittää siinä missä viilentääkin. Varsinainen lämmityslaitekin on saatavilla.

Mutta oikeuksiinsa vene pääsee, kun keli on kohdillaan, kuten kuvauspäivänä. Otetut kuvatkaan eivät oikein kerro Camiran kokoa, sillä etenkin kansirakenteen linjat ovat poikkeuksellisen matalat ja sulavat. Myös kuomuttomuus ja targakaarettomuus ovat omiaan hämäämään kokovaikutelmaa.

Luonnossa Camira näyttää jopa suuremmalta kuin onkaan. Se on luonteeltaan ja olemukseltaan korostuneen sporttinen päiväristeilijä, mutta korkea runko pitää sisällään ihan kelpo sisätilatkin. Mutta palataan niihin myöhemmin, sillä pihvi on ihan muualla.

Tehty ajettavaksi

Camiran runko on monen muun Windy-mallin tavoin Hans Jørgen Johnsenin käsialaa. Yhteistyö on taannut Windyille vankan maineen suorituskykyisinä ja merikelpoisina veneinä.

Camira vastaa mainetta suvereenisti. Heti ensi metreiltä on selvää, että kyseessä on ajajan vene. Vaikka pituutta on yli 12-metriä ja painoa ajokunnossa noin yhdeksän tonnia, on hallittavuus huippuluokkaa.

Ero tavanomaiseen syntyy reagoivuudesta. Camira taittuu kaarroksiin himokkaasti kun rattia kääntää, kiihtyy hanakasti kun kaasutetaan ja trimmaantuu juuri niin kuin pyydetään. Kaikki tapahtuu nopeasti ja loogisen täsmällisesti. Alusmaisesta jähmeydestä tai perstuntuman suodattavasta pullamössöisyydestä ei ole tietoakaan. Camira on vene, jonka ajaminen tuntuu yksinkertaisesti mielettömän hyvältä.

Suorituskyky ei edes testiveneen tehokkaimmalla moottorivaihtoehdolla, eli kahdella Volvo Pentan 440-hevosvoimaisella dieselillä, ole nykymittapuiden mukaan mitenkään poikkeuksellinen, mutta lähes 45 solmun huippunopeus on silti kokoluokka huomioiden ihan kunnioitettava lukema. Myös kulutus on ihan tolkullista, sillä liukunopeuksilla päästään parhaimmillaan alle kolmen litran kulutukseen meripeninkulmalla. Päähuomio menee kuitenkin sille, kuinka vaivattomasti suorituskyky syntyy. 35 solmua tuntuu lämmittelyltä, 40 solmua sopivalta marssivauhdilta, eikä huippunopeuskaan ilmene maailmanlopun merkkeinä vaan vaivattomasti ja sivistyneesti.

Sama pätee myös matkustusmukavuuteen. Terävä ja syvä v-runko puree isompaankin aallokkoon pehmeästi, joten käytännön suorituskyky on korkealla tasolla. Camiralla ei tarvitse himmata ihan heti kun keli huononee. Vaimeat moottori- ja runkoäänet sekä roiskeiden ohjautuminen tehokkaasti sivuille ovat omiaan parantamaan vauhdikkaankin aallokkoajon edellytyksiä.

Mutta täysin aaltoja ingnooraava Camirakaan ei tietenkään ole, vaan jossain kohtaa rajat tulevat vastaan. Testipäivänä rajoja ei tosin hätyytelty, mutta tiukka kaarros vasta-aallokkoon paljastaa, että myös Camirassa on palteet, joihin nouseva aalto voi sopivasti osuessa paukahtaa. Pienen, mutta kiusallisen lisän testiyksilöön toi aallokkoajossa nitisevä kojelauta.

Muuta vikaa kojelaudassa ei sitten oikein olekaan, vaan se on miellyttävä sekä katsoa että käyttää. Navigointiin on käytössä 16-tuumainen ja mittaristoksi 12-tuumainen kosketusnäyttö, molemmat vakiona. Mukava ajoasento löytyy sekä seisten että istuen. Ergonomian suhteen oikeastaan ainoat toiveet ovat inaus lisää jalkatilaa sekä monitoiminäytön kauko-ohjaimen uudelleensijoitus ratin takaa kojelaudasta kaasukahvan viereen laitapaneeliin.

Tuulilasi näyttää matalalta, mutta on oikeasti kookas ja suojaava. Läpikin näkee hyvin. Kiiltäväksi viimeistelty rosterikehys on tukeva ja sitä kiertää sisäpuolella Windyille tyypilliseen tapaan kiinnipitokaide.

Toimivat tilat

Avotilassa on kolmen komentosillan istumapaikan lisäksi ulkopentteri, kookas u-sohva sekä aurinkotaso. Kokonaisuus on kerrassaan toimiva.

Pentteri sisältää vakiona leikkuutason, roskiksen, pesualtaan lämminvesihanalla, lieden, jääkaapin sekä säilytystilaa, mutta viimeksi mainitun kustannuksella varustusta voi täydentää jääpalakoneella ja uunilla.

Upeasti viimeistelty tiikkipöytä on vakiovaruste ja asennettu sähköisesti säätyvälle jalalle. Muunneltavuutta tuo myös peräselkänoja, jota voi liu’uttaa pitkin aurinkotasoa. Aurinkotason alla on talli kumiveneelle, jonka voi laskea ja nostaa vesille arvolisävarusteisiin kuuluvalla hydraulisella uimatasolla. Ilman sitäkin tietysti pärjää, ja kumivenetalli toimii yhtä hyvin myös mainiona tavaratilana.

Ison, avotilan kattavan kuomun käsittelyyn on panostettu. Sille on sohvan alla oma talli, johon se on suhteellisen helppo pakata ja ottaa käyttöön. Pystytysoperaatiossa auttaa kaarien kaasujouset sekä sähkötoiminen loppukiristys.

Massiivisten ulkotilojen vastapainoksi kannen alta löytyy ehkä yllättävissä määrinkin asuttavuutta. Luontevasti heti sisäänkulkuportaikon päässä on ovi huomattavan tilavaan toilettiin, jossa kuiva- ja märkätilat on eriytetty toisistaan seinällä ja ovella. Suihkupuoli on varustettu istuimella eikä suihkun ottaminen siis kastele koko toilettia.

Makuukajuutat löytyvät tutuilta paikoilta, keulasta ja osin avotilan alta. Omistajan kajuutta on perinteiseen tapaan keulassa ja kalustettu saarekeparivuoteella. Vuodekoko on hyvä, erilaisia säilytystiloja on riittoisasti ja vuoteen ympärillä mahtuu liikkumaan vaivatta. Viimeistely on korkealuokkaista eikä yksityiskohdissa ole säästelty.

Keskikajuutta on tiiviimpi, mutta senkin pituussuuntaan sijoitettu parivuode majoittaa vaivatta kaksi aikuistakin, ellei portaittain vähenevä korkeus vuoteen yllä muodostu kynnyskysymykseksi. Kaappitilaa vaatteille on kohtuullisen riittoisasti ja eteistilassa mahtuu pukeutumaan, vaikka sitä helpottavaa penkkiä ei olekaan. Viikonloppuvieraille tai jälkikasvulle kajuutta on omiaan.

Vaikka Camira ei ole Windyn tuoreimpia malleja, ovat sen linjat yhä kunnossa ja tyyli tuoretta – sekä sisällä että ulkona. Nimekkäät suunnittelijat Dubois (muotoilu) ja Design Unlimited (sisustus) olivat Camiran ensiesittelyn aikoihin reilu viisi vuotta sitten aikaansa edellä.

Norjalainen Windy muistetaan Suomessa parhaiten 1980-luvulta, ennen kuin sen maahantuonti päättyi 90-luvun lamaan. Sen jälkeen Windy on ollut Suomessa edustettuna vain lyhyen parin vuoden jakson, mutta nyt uusi maahantuoja pyrkii muuttamaan tilanteen. Maailmalla Windyn maine ja arvostus on paljon kovempi kuin Suomessa yleisesti tiedetään.

Windyn päämaja on nykyään Ruotsissa Västervikissä, Storebron entisellä veistämöllä. Päämarkkinat ovat jo pitkään olleet Keski- ja Etelä-Euroopassa, ja pienemmän pään mallit on tuotettu Puolassa Model-Artilla. Samalta tehtaalta valmistuu myös muun muassa Nimbuksen ja Askeladdenin malleja. Camira on pienin Ruotsissa tehtävä Windy.

Valmistusmaasta välittämättä Windyn norjalaiset juuret ovat vahvasti läsnä. Käytännöllisyyttä ja käytettävyyttä ei ole unohdettu, vaikka aurinkoisista päivistä ja ulkoilmasta halutaan ottaa kaikki ilo irti. Camiran tapauksessa puitteet siihen ovat hulppeat.

Camira koeajettiin tätä juttua varten kesäkuun ennätyshelteiden alla, mutta niinhän siinä kävi, ettei Suomesta löytynyt veneelle ottajaa, vaan se myytiin lopulta Espanjaan. Suomen maahantuoja oli tähän mahdollisuuteen varautunut jo veneen lisävarusteita valitessa. Välimerellä arvostetaan hydraulista uimatasoa, generaattoria, ilmastointia ja jääpalakonetta.

Niiden ja muutaman muun ruksin myötä testiveneen hinta nousee ”satkulla” liki 700 000 euroon. Hinta tosin tuskin on se ensimmäinen kysymys, sillä Camira kilpailee aidossa avoveneiden premiumluokassa, jossa Suomen markkinoilta löytyy verrokeiksi lähinnä Princessin (R35 / V40) ja Rivan (Aquariva / Rivamare) kaltaisia merkkituotteita.

Windy on saanut puhallettua Camiraan aidon hengen. Upea ajettavuus ja vahva suorituskyky on syvällä Windyn dna:ssa, eikä tyylistä tai laadusta tarvitse tinkiä. Toimivat tilat ja käytännölliset yksityiskohdat todistavat, että Camira on tehty myös käytettäväksi, ei vain katsottavaksi. Mukana on otsikon mukaisesti järkeä ja tunnetta.