Lasten kanssa veneily voi tuntua haastavalta, mutta pienellä varautumisella ja sopeutumisella siitäkin selviää mainiosti. Turvallisuus korostuu entisestään, kun kyydissä on pieniä. Vähän vanhempien kanssa vaarana on tylsistyminen, mutta sen ja sadepäivien selättämiseen on paljon niksejä. Tässä niitä parikymmentä!
1. Anna lasten ohjata venettä
Perheen pienemmät sisäistävät veneilyn riemut parhaiten, kun heille annetaan mahdollisuus ohjata venettä. Ruorin voi sopivissa olosuhteissa ja valvonnan alla huoletta luovuttaa hetkeksi lapselle.
2. Anna osallistua
Osallistuta lapset veneilyyn myös muilla tavoin. Anna heidän sitoa lepuuttimet tai heittää köydet rantautuessa. Näitä askareita on hyvä harjoitella rauhallisissa ja hallituissa olosuhteissa. Isommat lapset voivat myös osallistua tähystykseen tai hypätä rantaan tai laiturille kiinnittäytyessä.
3. Tutustukaa yhdessä plotteriin
Plotteri on jännä laite, joka kiinnostaa monia lapsia. Osoita pedagogista pelisilmää ja kerro miten plotteri toimii ja kuinka sitä käytetään. Seuratkaa esimerkiksi veneen liikkeitä näytöltä.
4. Ajakaa lyhyempiä etappeja
Lasten kanssa veneillessä täytyy osata sopeutua. Pitkien legien sijaan kannattaakin usein pilkkoa reissu lyhyempiin pätkiin. Toisinaan, kun on pakko rykäistä pitempi yhtenäinen legi, on hyvä idea lähteä varhain aamulla, kun perheen lapset vielä nukkuvat. Isommat lapset voivat tarvittaessa osallistua yöpurjehduksiin lyhyillä vahtivuoroilla.
5. Tehkää tutkimusmatkoja
Kiviset luodot, asumattomat saaret ja autiot hiekkarannat ovat kutsuja seikkailuun. Kannattaa asettaa selvät säännöt, kuinka veden äärellä liikutaan. Samalla lasten pitää kuitenkin, vanhempien valvovien silmien alla, saada seikkailla omillaan. Jos seikkailunhalu ei heti herää, lapsille voi antaa tehtäviä: löytäkää viisi simpukankuorta, kolme kaunista kiveä tai etsikää saaren paras kiipeilypuu. Vierassatamissa heille voi antaa tehtäviksi parhaimpien keinujen löytämisen. Yksi yleishyödyllinen kikka on antaa lapsille tehtäväksi löytää vierassataman sauna ja suihkut.
6. Ottakaa kaveri mukaan reissuun
Lapsille kaverit ovat tärkeitä. Muutama päivä veneessä ystävän kanssa on erityisesti vähän isommille lapsille usein ikimuistoista. Kaverin mukaan ottaminen vaatii tietysti vanhemmilta pientä koordinaatiota, sillä nouto ja jättö ei aina ole yhtä yksinkertaista kuin kuivalla maalla ollessa. Teltta on tarpeen, jos veneessä ei ole tilaa ylimääräiselle yöpyjälle
7. Suppailkaa
Viime vuosien trendiharrastus stand up paddling eli suppilautailu on myös lasten parissa suosittua puuhaa. Sup-lauta on helppo kuljettaa veneen kannella ja laskea veteen suojaisissa satamissa. Poukamien ja lahtien tutkiminen laudalla meloen on äärimmäisen jännittävää! Tähän touhuun kelpaavat luonnollisesti myös kumijollat ja soutuveneet.
8. Uikaa kaatosateella
Uiminen on melkeinpä parasta mitä kunnon kesäsateella voi tehdä. Säännöllistä uimista suositellaan muutenkin erityisesti lämpiminä päivinä.
9. Hinatkaa veneen perässä – mutta varoen
Seuraavia vinkkejä ei suositella aloitteleville veneilijöille, sillä ne vaativat pitkää kokemusta niin merestä kuin veneestäkin. Oikeanlaisissa, rauhallisissa olosuhteissa lapset voi laskea veteen isopurjeen nostimeen kiinnitetyn mastohissin puosuntuolissa. Purjehtiessa kevyessä tuulessa lapsia voi myös hinata köyden päässä veneen perässä esimerkiksi jollassa tai hyvin kiinnitettyinä vedessä esimerkiksi lepuuttimen päällä kelluen. Toinen hauska kikkakakkonen on riippumaton ripustaminen puomiin. Huomioi, että nämä temput eivät sovellu kokemattomille eikä niihin pidä missään olosuhteissa ryhtyä moottorilla ajaessa. On myös sanomattakin selvää, että näissä jutuissa pelastusliivit ja aikuisten valvonta ovat A ja O.
10. Ladatkaa kännykät
Vaikka ajatus houkuttaa, veneloma ei ole oikea paikka, saati aika koittaa vieroittaa lapsi irti rakkaasta kännykästään. Itse asiassa suosittelemme normaalia sallivammat ruutuajat veneillessä. Kännyköiden käyttö vähenee joka tapauksessa, koska monesti veneessä on rajallisesti sähköä. Myös muut kiireet pitävät muksujen huomion yleensä poissa ruuduista. Lomalla on tarkoitus rentoutua, joten älä paukuta päätäsi laipioon, vaan pidä huoli, että kaikkien kännyköiden akut tulee ladattua aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Virtapankilla tai kahdella turvaat selustasi, kun jakorasioita ei ole näköpiirissä.
11. Onkikaa kaloja
Vaikka kyytiin ei virveleitä mahtuisikaan, kannattaa varautua ottamalla ainakin yksinkertainen onkisetti kyytiin. Lapset voivat tehdä omat onkensa rannoilta löytämistään kepeistä. Syötiksi kelpaavat vanhat kunnon kastemadot, juustopallerot tai leivänpalaset. Ja vaikka ei nappaisikaan, on todennäköistä, että joku eväkäs tulee närppimään syöttiä, mikä jo itsessään tuo jännitystä ongintaan.
12. Kalastakaa haavilla
Haavi on miltei pakollinen varustus jokaisessa vapaa-ajan veneessä. Haavilla muksut voivat laiturilta käsin kauhoa kymmenpiikkejä ja muita pikkukaloja sydämiensä kyllyydestä. Joskus, kun käy oikein hyvä flaksi, haaviin saattaa päätyä jopa pieni ahven. Haavilla kalastamista suositellaan myös miehistön aikuisille jäsenille, jos perhe-elämä alkaa tuntumaan tukalalta. Pelastusliivit pitävät niin lapset kuin aikuisetkin pinnalla, jos haavilla innostuu kurkottamaan liian syvälle.
13. Opetelkaa solmuja
Veneen kirjastossa on syytä olla hyvä solmuopas. Narunpätkiä voi pitää lähettyvillä. Aloittakaa opettelemalla merimiessolmu ja kahdeksikko. Näiden jälkeen voi siirtyä opiskelemaan hieman haasteellisempia solmuja, kuten siansorkkaa ja paalusolmua. Paalusolmun oppimiseen kuuluu tietysti klassinen tarina järvestä nousevasta käärmeestä. Tarinat edesauttavat lasten oppimista. Kun perussolmut ovat hallinnassa, voi vaikeusastetta lisätä esimerkiksi lyhennyssolmulla ja kalastajan silmukalla. Solmujen treenaaminen on hauska ajanviete, jossa myös miehistön aikuisväestölle tarjoutuu tilaisuus päivittää osaamisensa.
14. Harjoitelkaa veneilyn terminologiaa
Veneilyyn ja merenkulkuun kuuluu niin paljon termejä ja sanontoja, että kokonaisuus muodostaa melkeinpä oman kielensä. Esimerkiksi radio- ja morseaakkoset avaavat mahdollisuuden “salaiseen” kommunikointiin, ja kuten tiedetään, muksut rakastavat salakieliä.
15. Kiikaroikaa meren eläimistöä
Merellä on paljon elämää, jonka lähelle pääsee parhaiten kiikareita käyttämällä. Yleensä tähystykseen tarvittavat kiikarit kannattaa pitää käden ulottuvilla siitäkin syystä, että ohi lipuvat merikotkat, hylkeet ja sen sellaiset merimaiseman asukit ovat usein hyvin nopeita liikkeissään.
16. Laittakaa mielikuvitus liikkeelle
Pilvet, luodot ja majakat saattavat muistuttaa jotain aivan muuta mielikuvitusta käyttämällä. Myös maissa ollessa kannattaa antaa lapsille mahdollisuus luoda omat rinnakkaisuniversuminsa. Parhaimmillaan he kehittävät uudesta paikasta oman maailmansa.
17. Lyökää korttia
Tämä perinteisistä ajanvietteistä perinteisin ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Musta Maija tai ristikasi toimivat lasten keskuudessa sadepäivinä kuin junan vessa.
18. Askarrelkaa
Pienimpien askarteluun voi varautua muutamalla värityskirjalla. Isommat lapset haluavat kenties piirtää ja maalata vapaalla kädellä. Hyvät tussit ja värityskynät tekevät hommasta mieluisaa. Auringonlaskut ja -nousut ovat hyviä teemoja, koska ne tarjoavat runsaasti värikylläisyyttä taiteiluun.
19. Grillatkaa
Onko mitään idyllisempää kuin kesäinen grillaaminen saaressa? Samalla lapset saavat oppitunnin siitä, kuinka tulta käsitellään luonnossa. Kallion päällä tai sen läheisyydessä ei pidä sytyttää nuotiota, sillä kivi halkeaa kuumuudessa. Nauttikaa auringonlaskuista hodareita tai mehukkaita halloumiburgereita natustellen.
20. Pitäkää lokikirjaa
Illan tullen perheen lapset voivat kirjoittaa päivän havaintojaan veneen lokikirjaan. Esimerkiksi aterioista, säästä, tuuliolosuhteista ja purjehtimisesta on kiva lukea myöhemmin. Muistakaa sallia pienet kirjoitusvirheet, sillä lokikirja ei kieliopin koe.