Kymmenettä kertaa järjestettävä Best of Boats Award (BOB Award) on yksi kansainvälisimmistä ja arvostetuimmista ”vuoden vene” -palkinnoista. BOB-jury koostuu tänä vuonna 14 moottoriveneitä testaavasta venetoimittajasta, jotka edustavat 13 eri kansallisuutta ja vajaata 20 eri veneilymediaa. Suomesta BOB-tuomaristossa vaikuttaa Totalvene.fi:n ja Venemestari-lehden päätoimittaja ja moottorivenetestaaja Jan Sjölund.
Best of Boats Award eroaa muutamista muista moottorivenepalkinnoista sillä, että sekä finalistit että luonnollisesti myös varsinaiset voittajat nimetään tehtyjen koeajojen ja testien perusteella. Jo finalistiksi pääseminen on siis saavutus, joka osoittaa että kyse on ominaisuuksiltaan erinomaisesta ja käyttötarkoitusta vastaavuudeltaan selvästi keskimääräistä paremmasta venemallista – ei pelkästään uutuudesta.
Mallivuoden 2023 (syyskuu 2022 – elokuu 2023) aikana BOB-tuomariston jäsenet ehtivät suorittaa yli 300 venetestiä, joiden perusteella eri kategorioihin valikoitui yhteensä 23 finalistia. Kategorioita on tänä vuonna kuusi, ensiveneiden Best for Beginners, perheveneiden Best for Family, matkaveneiden Best for Travel, sähkö- ja hybridiveneiden Best for Electric, sporttisten retkiveneiden Best for Fun sekä uutena luokkana suorituskykyä, luksusta ja seikkailullisuutta korostavien veneiden Best for Performance.
Tässä ovat mallivuoden 2023 Best of Boats Award -finalistit
Suomalaisveneitä finalistien joukkoon ylsi peräti seitsemän, kun perheveneiden Family-luokkaa nimettiin Targa 32 Aft Door, matkaveneiden Travel-luokkaan Sargon uusi lippulaiva 45, uuteen Performance-kategoriaan XO:n DFNDR 8 ja sähköveneisiin Axoparin 300-hevosvoimaisella Evoy-sähköperämoottorilla varustettu 25 Electric. Fun-kategoria onkin sitten todellinen Suomi-veneiden luokka, sillä finalistien joukossa ovat AMT 240 DC, Quarken 27 sekä Saxdor 270. Vain ensiveneiden Beginners-luokka jäi tällä kertaa siis ilman suomalaisedustusta.
Best for beginners
Beginners-luokassa ainakin hienoisena ennakkosuosikkina voidaan pitää Baylinerin uuden sukupolven Element-sarjaa edustavaa M19 -mallia, mutta jokerikorttina esiin voidaan nostaa suomalaisnäkökulmasta tuntematon puolalainen O’boats 550. Sen alumiinirakenteen viimeistely on superjahtitenderien tasoa, ja tilaratksu hyödyntää käytettävissä olevat sentit maksimaalisesti.
Kahtena versiona saatavilla oleva Beneteau Flyer 9 ja Quicksilver 805 Open edustavat puolestaan etenkin Välimerellistä näkemystä helposti lähestyttävästä ensiveneestä.
Best for Family
Perheveneiden luokassa uudistunut Targa 32 Aft Door edustaa perinteistä peruskalliota. Se on kiistattoman laadukas, jykevä ja turvallinen perhevene, jolla pärjää kelissä kuin kelissä. Myös Bavaria SR33 on verrattain perinteinen, mutta erinomaisen toimiva sportcruiser-lajityyppinsä edustaja.
Pohjoismassa Askeladdenina ja muualla Euroopassa Parker Sorrentona myytävä C97 kisaa Bavarian kanssa samassa koko- ja tyyppiluokassa, mutta etenkin sen tilaratkaisussa on haettu uusia ulottuvuuksia. De Antonio D50 Coupe on puolestaan välimerellinen näkemys siitä, millaisissa kulisseissa menestyvä perhe viettää vapaa-aikaansa vesillä.
Best for Fun
Fun-kategoriassa suomalaisveneiden rinnalle finalisteiksi nousee Cannesin venemessuilla lanseerattavan Brunswickin uuden venemerkin Navanin C30 sekä saman konsernin perinteikkäämpi Sea Ray SLX 260. Ohjaushytillisenä yhteys- ja retkiveneenä loistava Navan C30 puhutellee käytännöllisyydellään veneistä kiinnostuneita Suomessakin. Sea Ray puolestaan ihastuttaa etenkin erinomaisen laadukkaalla ja käytännöllisellä sisustuksellaan, joka on omiaan aurinkoisen kesäpäivän viettoon veneessä viihtyen.
Suomalaisveneistä AMT:n vahvuudet liittyvät etenkin täsmälliseen ajettavuuteen ja erinomaisin suoritusarvoihin. Tässä seurassa hieman vaatimatonta yleisilmettä lukuun ottamatta AMT:stä on vaikea löytää oikein mitään huomautettavaa. Quarken ja Saxdor ovat tulikuumana käyvässä kahdeksan metrin kokoluokassa ominaisuuksiltaan tasainen parivaljakko, jonka paremmuuden lopullisessa vertailussa määrittänee lähinnä näkemys- ja mieltymyserot. Mallistorakenteessa Quarken on ohjaushytillisen Cabin-version sekä luksukkaamman Onyx-malliversion verran edellä, Saxdor 270:n voi valita joko GT-avomallina tai T-top-katoksella varustettuna GTO:na.
Best for Performance
Uuden Performance-luokan luksuspäätä edustaa itävaltalaisveistämö Frauscherin 1212 Ghost Air. Se on häpeilemättömästi muotoiltu, iso, ylellinen ja nopea päiväjahti, jolla kelpaa näyttäytyä jetsetin suosimissa maisemissa Saint Tropezista Italian järville. Kahdella yli 400-hevosvoimaisella perämoottorilla varustettuna Jeanneau on sitten kenties se ”wanne be” -vaihtoehto niille, jotka lopulta kuitenkin laskevat euroja ja vaalivat käytännöllisyyttä.
Sterk on uusi saksalainen venemerkki, joka olisi helppo sivuuttaa yhtenä Axoparin ja sen kaltaisten lukuisista uusista haastajista, ellei 31 RC olisi niin tolkuttoman nopea ja makea ajaa. Myös XO DFNDR 8 on esimerkki armottomasta ajajan veneestä, joka vaalii sitä periaatetta, että ajettavuus on moottoriveneen tärkein yksittäinen ominaisuus. Toki XO:ssa kaikki muutkin ominaisuudet ovat hyvässä sopusoinnussa kokonaisuuteen, muuten BOB-kisassa finalistiksi ei yltäisikään.
Best for Travel
Matkaveneiden luokassa suomalaisen moottoriveneteollisuuden uusimpiin ylpeyden aiheisiin kuuluva Sargo 45 nousi ensimmäisellä äänestyskierroksella itseoikeutetusti ja vakuuttavasti finalistien joukkoon, vaikka Sargoa – tai sitä kuinka pätevistä veneistä on kyse – voisi ylipäätään luonnehtia kansainvälisellä tasolla vielä melko hyvin piilossa pidetyksi salaisuudeksi. Onneksi BOB-testeissä veneiden ominaisuudet pääsevät puhumaan puolestaan.
Sargo saa vastaansa hyvin erilaisen parivaljakon. Northman on pieni puolalaisveistämö, joka on onnistuneesti pakannut kymmenmetriseen runkoon monipuolisesti oleskeltavat ja asuttavat nykyaikaisen matkaveneen tilat. Etenkin kaulakajuutta yllättää, se on kuin suoraan 15-metrisestä veneestä konsanaan.
Prestige M46 on puolestaan ranskalaisen Beneteau-konsernin arvostetun moottorijahtibrändin uusi aluevaltaus moottorikatamaraanien luokkaan. Prestige suunnitteli M48:n alusta saakka moottorivenekatiksi, mikä näkyy ja tuntuu pelkästään positiivisesti. Tilaa on paljon, mutta purjekateille tyypillinen kömpelyys ja ehdottomuus puuttuu.
Best for Electric
Veneilykin sähköistyy, ja sen myötä myös Best of Boats Awardiin on avattu oma luokka sähkö- ja hybridiveneille, johon nimettiin kolme finalistia. Axopar 25 Electric ja puolalainen Sialia 57 osoittavat, että jos tahtoa ja rahaa löytyy, tekniikka ja tavat sähköistymiseen ovat olemassa, sillä vain on hintansa. X Shoren lähestymistapa on taas paljon maanläheisempi.
Axoparin 25 E:n olemassa olevan polttomoottoriveneen sähkökonversio, jonka suorituskyky on täysin polttomoottoriversion luokkaa. 25 solmun liukunopeudella toimintamatka on monen päivämatkaan riittävä 25 meripeninkulmaa.
Sialia on Välimeren ja Karibian maisemiin solahtava päiväjahti, jossa toimintamatkaa turvaa ja jatkaa tehokas 390 kilowatin dieselgeneraattori, joka jauhaa akkuihin tarvittaessa lisää virtaa. Veneen liikuttamisesta huolehtii aina ajoakustosta virtansa saavat sähkömoottorit, joten käytännössä kyse on sarjahybridistä.
X Shore näyttäisi ainakin tällä hetkellä olevan sähkökolmikosta selvästi se, joka pyrkii tuomaan sähköveneilyn kaikkein laajimmalle ostajakunnalle. Ruotsalaismerkin 1 olkoon sitten vaikkapa sähköveneiden Volkswagen ID.3, joka edustaa tyypiltään suosittua ja ”tavallista” 6,5 metrin daycruiserien luokkaa. Kokonaisuus on toteutettu kustannustehokkaasti, millä hinta (125 000 €) on saatu pidettyä edes jollain tavalla vastaavan kokoisiin ja tyyppisiin polttomoottoriveneisiin vertailukelpoisena.
Voittajat julki Berliinissä Boot & Fun -messuilla
Kunhan finalisteja on päästy tovi mutustelemaan, on Best of Boats Awardissa toisen äänestyskierroksen aika, jolla jokaiseen kategoriaan valitaan varsinaiset voittajat. Ne julkistetaan Berliinin Boot & Fun -venemessujen avajaispäivänä 30. marraskuuta klo 18.30 paikallista aikaa alkavassa tilaisuudessa.