Kotimarkkinoillaan Polaris-konsernin venemerkkeihin kuuluva Bennington on useamman lähteen mukaan markkinajohtaja, ja siten aito ja alkuperäinen amerikkalaisen ponttoniveneilyn edustaja. Suomen markkinoille Bennington saapui virallisesti viime vuonna, kun Suomen Polaris-organisaatio aloitti sen maahantuonnin ja konekauppaketju Sporttikone jälleenmyynnin.
Benningtonin mallisto on häkellyttävän laaja. Siihen kuuluu neljä mallisarjaa, jotka jakaantuvat edelleen lukemattomiin eri versioihin. Koko tarjonta on kuitenkin puristettu 18–30 jalan eli 5,5–9 metrin kokoluokkaan.
Suomessa on keskitytty alkuun luksukkaisiin L-sarjan 23- ja 25-jalkaisiin vaihtoehtoihin, joiden hinnat alkavat 150-hevosvoimaisella Yamahan perämoottorilla varustettuna 100 000 euron tasolta. Suurta ostoryntäystä ei vielä viime vuonna nähty. Kotimarkkinoillaan Benningtonin L-sarjalaiset asemoituvat ponttoniveneiden ylempään keskiluokkaan, Suomessa vertailukohtia ei viime vuosina ole ollut.
Tämän vuoden venemessuilla tilanne muuttuu, kun Benningtonin ohella messuilla nähdään useamman veneen voimin myös Trapperin ja Nordcraftin ponttoniveneitä. Molempien taustalla on suomalainen yhtiö ja veneiden kokoonpano tapahtuu Suomessa, joten sikäli kyse on suomalaisista venemerkeistä ja ainakin jossain määrin myös suomalaisista venevalmistajista, vaikka veneet kiinalaisvalmistajilta tulevista komponenteista kootaankin.
www.bennington.fi | Messuosasto 6m50
Vene 24 Båt: Nordcraft Navigator 16
Nordcraft on kokonaan uusi venemerkki, jonka suomikuva on kotisivuilla selkeän teennäinen ja kotimarkkinatkin kuvattu suur-Suomi-konseptia raikkaasti länteen uudistaen. Ponttonivenekonsepti on kopioitu selvästi ja sellaisenaan amerikkalaisesikuvilta.
Nordcraftilla on kaksi mallisarjaa, Navigator ja Entertainment. Niiden selkein ero on turkki, joka Navigatoreissa on paljasta alumiinia ja Entertainmenteissa päällystetty pehmeällä EVA-turkkipinnoitteella. Kokoja on kaikkiaan neljä: pienin Navigator on kuvan 16-jalkainen, Entertainment-sarjassa aloituskoko on 19-jalkaa. Ylempää löytyy molemmissa sarjoissa 22- ja 25-jalkaiset vaihtoehdot.
Perinteisiin yksirunkoisiin veneisiin verrattuna ja viiden metrin pituus huomioiden 16-jalkaisessa Navigatorissa on hulppeasti tilaa, ja hinnat ovat paljon Benningtonia kansanomaisemmat: 20–60-hevosvoimaisella Tohatsulla varustettuna Navigator 16:n pakettihinnat asettuvat 25 500–29 000 euron haitariin. Malliston toisessa ääripäässä on 140-hevosvoimaisella Tohatsulla varustetut 25-jalkaiset, joiden hinnat jäävät molempina versioina alle 50 000 euroon.
www.nordcraftboats.com | Messuosasto 6m60
Vene 24 Båt: Trapper Pontoon 22 Sundeck DLX
Trapper on ainakin jossain määrin entuudestaan tuttu tuotemerkki. Sen tunnetuin tuoteryhmä on mönkijät, mutta markkinoilta löytyy myös Trapper-alumiiniveneitä. Molemmat ovat kiinalaista alkuperää. Uusin aluevaltaus on ponttoniveneet.
Mallistoon kuuluu kolme kanneltaan 22-jalkaista versiota, Fish, Sundeck ja Sundeck DLX. Periaatteessa Fish on kalastusversio ja Sundeck kalustettu päiväristeilyyn, mutta käytännössä ero ei ole niin selvä, sillä myös Fish-mallissa riittää mukavia sohvia ja nojatuoleja. Kolmikosta DLX-malli herättää kuitenkin suurimman mielenkiinnon, ainakin päiväretkiveneilyn kannalta katsottuna.
DLX:ssä on ponttoniveneille harvinainen tuplapulpettitilaratkaisu ja läpikuljettavuuden mahdollistavalla avattavalla keskiruudulla varustettu täysleveä bowrider-tyyppinen tuulilasi. Tehosuositusalue on laaja, alkaen kymmenestä ja ulottuen 150 hevosvoimaan saakka. maksimiteholla huippunopeudeksi lupaillaan noin 30 solmua.
Muhkeat keulasohvat ovat kooltaan helposti moninkertaiset perinteisiin bowridereihin verrattuna. Pulpettien takaa löytyy nojatuolimaiset istuimet, joiden koko saa näyttämään pulpetit pieniltä. Vapaata turkkitilaa on vaikka paritanssille, silti perästä löytyy vielä sohvapari ja uikkareiden vaihtoon tarkoitettu telttakoppi, jonka voi varustaa myös kemiallisella vessalla.
DLX:n pakettihinta 140-hevosvoimaisella Tohatsulla on 50 500 euroa eli saman kokoluokan Nordcraftin tavoin se on käytännössä puolet vastaavaa Benningtonia halvempi. Esikuvassa ja jäljittelijöissä on silmämääräisesti arvioituna eroa sekä laatuvaikutelmassa että ponttonien muotoilussa ja rakenteessa, mutta jääköön jokaisen itse arvioitavaksi, kuinka kokonaisuus korreloi hintaeron kanssa.
Trapperin 22-jalkaiset saa myös valmiiksi mietittynä sähköversiona. Silloin pakettiin kuuluu ePropulsionin 6 kW sähköperämoottori ja 18 kWh ajoakku sekä vakiovarusteisiin kuuluvan biminitopin päälle tuleva 1,2 kW:n aurinkopaneeli. Sähkövaihtoehdon pakettihinta on DLX-versiona 47 380 euroa.
Ponttoniveneisiin voi tutustua Vene 24 Båt -messuilla vielä tulevan viikonlopu ajan.
www.trappermotors.fi | Messuosasto 6h50