Pienten sähköperämoottorien markkina on Suomessa vireä, koska sopivan kevyttä soutu- ja pienvenekantaa on runsaasti. Käytännössä kauppa käy etenkin alle kilowatin teholuokassa, jossa myynti jakautuu pienten ja halpojen ulkoiseen akkuun liitettävien koneiden ja kalliimpien integroidulla kasettilitiumakulla varustettujen mallien kesken.
Jo kilowatin teholuokassa hintaerot ovat melkoisia. Halvimmat tavallisen lyijyakkun tarvitsevat ”sauvasekoittimet” ovat parin sadan euron hintaluokassa, kalleimpien integroidulla akulla varustettujen mallien hintojen karatessa pitkälti yli pariin tuhanteen euroon.
Tunnetuimmat pelurit pienimpien ulkoisella akulla varustettavien sähköperämoottorien luokassa ovat MotorGuide, Minn Kota ja Yamaha. Niiden lisäksi markkinoilla on myös monen merkkisiä kiinalaiskoneita. Integroidulla akulla varustettujen mallien markkinaa puolestaan jakavat lähinnä Torqeedo, ePropulsion ja Mercury.
Kilowatin teholuokan yläpuolella on teknisesti mielenkiintoinen noin 3–12 kilowatin tehoisten sähköperämoottorien luokka. Niiden yleistymistä rauhoittaa kuitenkin tehokkaasti hinnat, jotka tarvittavien ulkoisten litiumakkujen kanssa karkaavat nopeasti yli 10 000 euroon. Tässä sähkömoottorisegmentissä kisaavat entuudestaan vahvimmin Torqeedo, Mercury ja ePropulsion, mutta Vene 25 Båt -messuilla mukaan ilmoittautuivat myös Tohatsu ja Yamaha.
Uusia myyntikuvioita
Kaupallisesti katsottuna venemessujen kiinnostavimmat sähkömoottoriuutiset eivät kuitenkaan liittyneet uusiin moottorimalleihin vaan organisaatiomuutoksiin. Kulisseissa on nimittäin tapahtunut merkittävä muutos, kun myydyimpiin kuuluvien Torqeedo-sähkömoottorien maahantuonti ja myynti on siirtynyt Brandt-konsernilta ja sen Honda-jälleenmyyjäketjulta Yamahalle.
Taustalla on vuoden takainen kauppa, jossa japanilainen moottorijätti Yamaha osti saksalaisen sähkömoottoripioneerin eli Torqeedon. Brandt puolestaan paikkaa tilannettaan aloittamalla kiinalaisen ePropulsionin maahantuonnin ja myynnin. Vene 25 Båt -messuilla Torqeedot olivat ensimmäistä kertaa Yamahan ja ePropulsionit Brandtin osastoilla esillä.
Pienten sähköperämoottorien luokkaan vaikuttaa myös Brunswick-konsernin päätös lopettaa kokonaan muun muassa Motonetin paljon myymä MotorGuide-tuotemerkki. Brunswick keskittyy sähköperämoottoreissa Mercuryn Avator-sarjaan sekä Simrad- ja Lowrance-merkkien kalastusmoottoreihin.
Vene 25 Båt -messuilla varsinaisten sähköperämoottorien uutuusmallien esittelystä vastasivat japanilaismerkit Yamaha ja Tohatsu, mutta tässä tehdään saman tien vähän kattavampi kierros sähkömoottoriosastoilla.
Mercury Avator 75e ja 110e
Mercuryn Avator-sähköperämoottorien sarja on saatu tehokkaimpien 75e- ja 110e-mallien myötä kokonaisuudessaan myyntiin myös Suomessa.
Pienin Avator on vajaan kilowatin tehoinen ja moottoriin integroidulla akulla varustettu Avator 7.5e. Seuraavan parin muodostavat 2–4 kilowatin teholuokan täyttävät 20e ja 35e, joiden pariksi valitaan yksi, kaksi tai neljä 2,3 kilowattitunnin ulkoista akkua. Tehokkaimmat 75e ja 110e ovat vertailukelpoisia kilpailijoiden 8–12 kilowatin mallien kanssa, sillä Mercury mallinumeroi Avatorit potkuriakselilta saatavan tehon mukaan.
Avator 75e/110e -mallisto muodostuu kaikkiaan seitsemästä versiosta. 75e:n saa kahvaohjattava L- tai XL-rikipituudella ja kaukohallintalaiteversiona S-, L- ja XL-rikipituudella. 110e on aina kaukohallintamalli joko L- tai XL-rikillä. Moottorien painot asettuvat versiosta riippuen 55–59 kilon haarukkaan. Sähkötrimmi kuuluu kaikkien versioiden vakiovarustukseen.
Virtalähteeksi valitaan kaksi, kolme tai neljä 42 kiloa painavaa ja noin 5 000 euroa maksavaa 5,4 kilowattitunnin akkua. Pakettihinnat alkavat kahvaohjattavan 75e:n ja kahden akun noin 25 000 eurosta ja päättyvät neliakkuisen 110e:n 37 200 euroon.
Yamaha Harmo 2.0
Yamahan kohdalla mallinumero viittaa tehon sijaan toiseen mallisukupolveen. Tehoa Harmo 2.0:ssa on tarkalleen 3,1 kilowattia.
Harmo on samaan aikaan sekä jykevä että kompakti. Muotoilultaan se muistuttaa enemmän vetolaitetta kuin perämoottoria, sillä perinteistä yläosaa eli moottorikoppaa ei Harmossa oikeastaan ole. Joissakin sovelluksissa tästä voi olla etua.
Ulkoisesti huomiota herättävin Harmon yksityiskohta on kuitenkin se, miten moottorin voima välitetään veteen: potkuri on korvattu Harmossa hitaissa nopeuksissa tehokkaasti raskastakin vesikulkuneuvoa liikuttavalla vanneimpellerillä.
Yamaha Harmo 2.0 erottuu heti joukosta. Se tarjoaa ensimmäisenä perämoottorina mahdollisuuden luopua perinteisestä ratista ja kaukohallintalaitteesta ja hallita venetta niiden sijaan pelkästään joystickilla.
Teknisesti ehkäpä hurjimman loikan Harmo 2.0 tekee kuitenkin hallintalaiteteknologiassa. Siinä on vakiona sähköisen kaukohallintalaitteen lisäksi täysin sähköinen ohjausjärjestelmä ja Yamahan HelmMaster EX -joystick oheisominaisuuksineen, joihin kuuluu muun muassa autopilotti.
Harmon kohdalla voi halutessaan heittään kokonaan hyvästit perinteisille hallintalaitteille eli ratille ja kaukohallintalaitteelle, sillä Harmon saa myös pelkästään joystick-sauvaohjaimella varustettuna versiona.
Ensimmäisen sukupolven Harmo 1.0 oli myynnissä vain venevalmistajille, mutta 2.0 on tulossa myös kuluttajamyyntiin Yamaha jälleenmyyjien kautta. Lopulliset hinnat ovat vielä vahvistamatta, mutta koko hallintalaitekavalkadilla (sähköinen kaukohallintalaite, sähköohjaus, joystick, autopilotti) varustetun version hintaluokka on 25 000 euroa. Pelkällä joystickilla varustetun Harmon hinnaksi tulee noin 22 000 euroa. Molemmat ovat saatavilla sekä sinkku- että parikoneasennuksina.
Yamaha jättää akkuvalinnan asiakkaalle, joten budjetista tulee löytyä joustovaraa vielä tarvittavaan määrään litiumakkuja.
Tohatsu Alaris 6.0
Tohatsun ensimmäinen sähköperämoottori tuntee nimen Alaris, ja se esiteltiin venemessuilla ensimmäistä kertaa Suomessa. Yhdysvaltalaisen moottorispesialisti Ilmorin kehittämä Alaris on teholtaan 6 kW (8 hv) ja varustettu sisäänrakennetutta gps:llä, sähkötrimmillä ja 3-tuuman kosketusnäytöllä. Rikipituusvaihtoehtoja on kolme, S (15”), L (20”) ja UL (25”).
Tohatsu sähköistyy yhteistyön kautta. Alaris 6.0 on kehitetty yhdessä yhdysvaltalaisen Ilmorin kanssa. Seuraavaksi on tuloillaan 4 kW:n sähköperämoottori, jota Tohatsu on kehittänyt yhdessä Hondan kanssa.
Tohatsulla ei ole kaupan omaa tai erikseen määriteltyä akkua, joten Alaris 6.0:n pariksi voi valita muita valmistajia vapaammin käyttöjännitteeltään 48–60 voltin akkuja. Akkukemioista kelpaavia ovat niin tavalliset lyijyhappo- ja AGM-akut kuin litiumioni- ja litiumrautafosfaattiakutkin (LiFePo4).
Lyhytrikisenä ja ilman akkua Alaris 6.0 painaa 32 kiloa. Alaris on ollut alkuun saatavilla vain kaukohalllntaversiona, mutta Vene 25 Båt -messuilla se esiteltiin teholuokkaan paremmin sopivana kahvahallittavana mallina. Kahvamallia ei ole vielä hinnoiteltu , mutta sen hinta ei tule paljoa poikkeamaan kaukohallintalaiteversion 11 900 eurosta.
Torqeedo Travel XP ja Cruise 6.0
Yamaha esitteli Vene 25 Båt -messuilla osastollaan myös Torqeedon viimeisimmät Travel- ja Cruise-sarjan moottorit.
Kuuden kilowatin tehoinen 6.0 on Cruise-sarjan keskimmäinen vaihtoehto (muut ovat 3 ja 12 kW). Se on saatavana lyhyt- ja pitkärikisenä ja sekä kahva- että kaukohallittavina versioina. Lyhytrikisen kahvamallin hinnat alkavat 4 900 eurosta. Akkuvaihtoehtoja on kaksi, kapasiteetiltaan 3,5 ja 5,0 kilowattituntia. Pienempi painaa noin 30 ja suurempi 40 kiloa. Hinnat ovat vastaavasti noin 3 350 ja 5 550 euroa.
Etualalla kasettiakun takia fyysisesti suurempi mutta pienempi tehoinen Travel XP, taustalla Cruise 6.0.
Travel XP on Torqeedon tehokkain moottoriin integroidulla kasettiakulla varustettu malli. Tehoa siinä on 1,6 kilowattia eli reilut kaksi hevosvoimaa. Akun kapasiteetti on vajaat puolitoista kilowattituntia. Tarvittaessa kahteen osaan (akku ja riki-kahva) purettavan paketin yhteispaino on helposti kannettavat 22 kiloa ja hinnat alkavat alle 4 000 eurosta.
Suomen myydyimpiin moottorivenemalleihin kuuluvan Buster XSr:n sähköversiossa on 12 kW tehoinen Torqeedo Cruise ja sen kavereina kaksi 5 kWh akkua. Sähköversion 28 500 euron pakettihinta ja polttomoottoriversioon nähden yli kaksinkertainen.
www.torqeedo.fi (linkki ohjaa aiemman Torqeedo-maahantuoja Brandtin ylläpitämille sivuille, Yamahalla ei ole vielä omaa Torqeedo-sivustoa.)
ePropulsion eLite
Kiinalaisen ePropulsionin sähköperämoottorimallisto koostuu neljästä sarjasta. Niistä uusin ja pienin on eLite, joka sopii mainiosti esimerkiksi suippoperäisen soutuveneen tai pienen kumiveneen voimanlähteeksi.
Kompakti eLite on kuin yhtä puuta. Siinä on rakenteisiin kiinteästi integroitu 378 wattitunnin akku, eli kone irrotetaan veneestä ja kannetaan kokonaisena lataukseen. Se ei ole suuri vaiva, sillä moottori irtoaa veneen peräpeiliin kiinnitettävästä telineestä yhdellä napin painalluksella ja painaa vain 6,7 kiloa.
Elitesta irtoaa 500 watin jatkuva ja 750 watin hetkellinen huipputeho, joka on käytössä minuutin kerrallaan. Sähköä saa myös ulospäin usb-c-liittimestä. Brandtin kampanjahinta eLitelle on 999 euroa.
Kuvassa ePropulsionin sähköperämoottorimalliston pienempää päätä: etualalla eLite ja taustalla Spirit 1.0 Plu ja Evo -malleja.
Seuraavalla portaalla ePropulsionin mallistossa on kilowatin tehoinen Spirit 1.0, jonka Plus-kampanjamallin hinta on 2 190 euroa. Irrotettavan kasettiakun kapasiteetti on vajaat 1,3 kilowattituntia. Navy-sarjaan kuuluu kolmen ja kuuden kilowatin erilliseen akkuun kytkettävät sähköperämoottorit. Niiden yläpuolelta löytyy vielä X-sarja 12, 20 ja 40 kilowatin tehoversioineen.